Alūksnē piemin 1941. gada deportāciju upurus - Alūksnes novads

Alūksnē piemin 1941. gada deportāciju upurus

14, jūnijā aprit 80 gadu kopš Padomju Savienība pēc Latvijas okupācijas organizēja pirmās masu deportācijas – 1941. gadā tika izsūtīti vairāk nekā 15  000 Latvijas iedzīvotāju. Pieminot deportāciju upurus un, godinot viņu piemiņu, 14. jūnijā Alūksnē noritēs vairāki pasākumi.

No plkst. 11.00 visā Latvijā vienlaicīgi tiks lasīti 1941. gadā izsūtīto Latvijas iedzīvotāju vārdi. Piemiņas pasākumi notiks arī tautiešu mītņu zemēs ārpus Latvijas. Lasījums no katras pašvaldības tiks straumēts reāllaikā mājaslapās www.lsm.lv un www.lnb.lv, kur būs pieejama “Karšu izdevniecības Jāņa sēta” izstrādāta digitāla Latvijas karte ar apkopotām saitēm uz tiešraidēm no pasākumiem pašvaldībās. Šajā kartē vēlāk tiks ievietoti arī piemiņas pasākumu videomateriāli, kā arī dati par deportētajiem, lai veidotu un attīstītu publiski pieejamu tiešsaistes platformu, kas vizualizē deportācijas Latvijā, palīdzot aptvert apmēru un sekas, parādot statistiku un vienlaikus ļaujot izsekot individuāliem izvesto cilvēku stāstiem. Pasākumu būs iespēja vērot arī Alūksnes novada pašvaldības oficiālajā Facebook kontā.

Pieminot no Alūksnes novada 1941. gada 14. jūnijā izvestos 167 cilvēkus, no pulksten 10.00 iedzīvotāji aicināti nolikt ziedus pie Mātes tēla. Situācija valstī šobrīd liedz organizēt pasākumu, tomēr visas dienas garumā pie piemiņas tēla būs klausāma patriotiska dzeja, pulksten 11.00 tiks translēts no Alūksnes novada izsūtīto cilvēku vārdu lasījums, bet vakarā no pulksten 22.00 līdz pusnaktij Mātes tēls būs izgaismots. Aicinām ziedus nolikt arī Alūksnes Lielajos kapos pie pieminekļa “Tiem, kuri nepārnāca”.

 

Sagatavoja: Sanita SPUDIŅA,
Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content