Atbalstīti divi Jaunlaicenes muižas parka attīstības projekti - Alūksnes novads

Atbalstīti divi Jaunlaicenes muižas parka attīstības projekti

Latvijas vides aizsardzības fonds atbalstījis divus projektus, kas izstrādāti  atbilstoši Jaunlaicenes muižas parka ainavu tematiskajam plānam. Projektu “Pasākumi bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai Jaunlaicenes muižas parkā” un “Pils dīķa krastu tīrīšana Jaunlaicenes muižas parkā” galvenās aktivitātes ietver koku stāvokļa uzlabošanu un saglabāšanu, vienlaicīgi labvēlīgu aizsardzības stāvokļa nodrošināšanu retajām sugām un dzīvotnēm, vēsturiskās ainavas atjaunošanu, apstādījumu ierīkošanu. Līdztekus arī plānota pils dīķa krastu tīrīšana un sakopšana muižas parkā.

Jaunlaicenes muižas parka izstrādātā plāna ietvaros paredzēta parka dīķa piekrastes tīrīšana pašvaldībai piederošajā īpašumā, izņemot no ūdenstilpes piekrastes daļas sakritušos koku zarus, lapas, dūņas un ūdensaugus.

 Lai varētu veikt projektos paredzētos darbus, sākotnēji tiks veikta bīstamo un mazvērtīgo koku izzāģēšana Pils dīķa krastā un parka A zonā – Galvenajā laucē,  saskaņā ar parka dendroloģiskās inventarizācijas rezultātiem, kas atspoguļoti Jaunlaicenes muižas parka ainavu tematiskajā plānā. Koku izzāģēšanas darbus veiks Jaunlaicenes pagasta pārvalde. Ainavu tematisko plānu Jaunlaicenes muižas parkam izstrādāja arhitektūras zinātņu doktore Kristīne Dreija (SIA “Veido vidi”).

Lai kvalitatīvi sasniegtu projektos izvirzītos mērķus un nenodarītu kaitējumu dabas vērtībām, tika pieaicināti eksperti, kuri sniedza atzinumus par bioloģisko daudzveidību Jaunlaicenes muižas parka teritorijā. Tā kā parka teritorijā ir konstatētas īpaši aizsargājamās putnu, sūnu un ķērpju, sikspārņu sugas, lai pareizi varētu veikt plānotos darbus un nenodarītu kaitējumu dabas vērtībām, ir saņemts Dabas aizsardzības pārvaldes putnu eksperta atzinums, eksperta atzinums par īpaši aizsargājamām sūnaugu un ķērpju sugām Jaunlaicenes muižas parkā, kā arī ūdeņu eksperta atzinums par Jaunlaicenes muižas parka dīķa tīrīšanas nepieciešamību bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai un uzlabošanai. No Valsts vides dienesta ir  pieprasīti tehniskie noteikumi dīķa krastu tīrīšanai. Konsultējoties ar sikspārņu ekspertu Viesturu Vintuli, saņemti ieteikumi dīķa tīrīšanai un  labvēlīga aizsardzības stāvokļa nodrošināšanai parkā esošajām aizsargājamām sikspārņu sugām.

– Apsekojot un analizējot izstrādāto ainavu arhitektes Kristīnes Dreijas likvidējamo kokaugu plānu, redzams, ka plānoto skatu līniju zonas galvenokārt atrodas ārpus rekomendētās koku un krūmu saglabāšanas teritorijas-, savā atzinumā raksta sertificēta eksperte sugu un biotopu aizsardzības jomā par vaskulārajiem augiem, sūnām, ķērpjiem, mežiem un virsājiem, purviem Līga Stradiņa.

Viens no projektu galvenajiem mērķiem ir veikt parka zaļās infrastruktūras uzlabošanu un labvēlīga stāvokļa nodrošināšanu Latvijas un Eiropas nozīmes dabas vērtībām aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene”, izkopjot vēsturiskos kokus, papildināt ar koku un krūmu stādījumiem, saglabājot vēsturiskā Jaunlaicenes muižas parka ainavas autentiskumu un radot labvēlīgu vidi aizsargājamo sūnu, ķērpju sugām un reto putnu, sikspārņu sugām.

Pašvaldība vēlas uzsvērt, ka izcirsti tiks tikai tie koki, kas ir bīstami, bioloģiski, dendroloģiski mazvērtīgi un bojāti, kā arī to ciršana nepieciešama plānotajiem darbiem.

Dīķa krasta līnijas sakopšana paredzēta līdz šā gada decembrim, bet parka A zonas – galvenā lauce – koku kopšana, jaunu aizvietojošo stādu stādīšana plānota līdz nākamā gada oktobrim, vienlaikus sabalansējot parka esošās dabas vērtības ar mūsdienīgas ainavas pienesumu.

 

 

Skip to content