Par ēdināšanas pakalpojuma nodrošināšanu Alūksnes novada izglītības iestādēs - Alūksnes novads

Par ēdināšanas pakalpojuma nodrošināšanu Alūksnes novada izglītības iestādēs

 Kā katru gadu, tuvojoties jaunajam mācību gadam, tiek aktualizēti skolu un pirmsskolu izglītības iestāžu audzēkņu ēdināšanas jautājumi, konkrēti, vecāku un pašvaldības līdzdalības apjoms skolēnu ēdināšanas pakalpojuma nodrošināšanā. Novada pašvaldība nodrošina  pabalstu ēdināšanai bērniem no mazāk aizsargātas iedzīvotāju daļas, kā arī ir noteikti ēdināšanas izmaksu  atvieglojumi vecākiem, kurus apmaksā pašvaldība.

 Par izglītojamo ēdināšanu maksā – valsts, pašvaldība un vecāki, kur katra līdzdalība ir atšķirīga pēc mērķa, apmēra un nozīmīguma. Alūksnes novada izglītības iestādēs skolēnu ēdināšanu nodrošina divos veidos: pakalpojumu nodrošina pašvaldība  vai pakalpojumu sniedz privāts ēdināšanas uzņēmums.

 Alūksnes pašvaldība ir viena no nedaudzām Latvijā, kas vairumā gadījumu nodrošina ēdināšanu saviem spēkiem, kas nozīmē, ka izglītības iestāžu ēdnīcu uzturēšanas izdevumus sedz pašvaldība. Pie tam, katrā Alūksnes novada pašvaldības izglītības iestādē ir noteikta atšķirīga maksa atbilstoši izstrādātajai un apstiprinātajai izmaksu tāmei, iekļaujot tādas izdevumu daļas kā: virtuves personāla alga, sociālais nodoklis, ēdināšanas bloka komunālie maksājumi – elektrība, ūdens, kanalizācija, siltums, saimniecības preces, pārtika u.c. Visas šīs darbības sekmē arī ēdināšanas izmaksu samazinājumu, jo ir ievērojams pašvaldības budžeta ieguldījums.

 Otrs variants – Alūksnes pilsētas skolās un Jaunannas Mūzikas un mākslas pamatskolā pašvaldība ēdināšanu nodrošina, izmantojot privātu ēdināšanas uzņēmumu pakalpojumus. Praktiski tas nozīmē, ka pašvaldība uzņēmumam izīrē izglītības iestāžu ēdnīcu telpas un tas ēdināšanas pakalpojumus sniedz audzēkņiem, bet visus ar ēdnīcas darbību, uzturēšanu, darbinieku darba apmaksu, īri u.c. saistītos izdevumus iekļauj ēdināšanas izmaksās.

 

Pašvaldības līdzdalība izglītojamo ēdināšanas nodrošināšanai

 Ar skolēnu ēdināšanas nodrošināšanu saistītie izdevumi Alūksnes novadā 2021. gadā plānoti vairāk kā pusmiljona eiro vērtībā – 655 105 eiro, t.s. valsts dotācija 60 254 eiro, pašvaldības ieguldījums 498 604 eiro, vecāku līdzmaksājums 96 247 eiro.

 No pašvaldības budžeta piešķirto atvieglojumu apmērs noteikts pašvaldības saistošajos noteikumos “Saistošie noteikumi par ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumiem Alūksnes novada pašvaldības izglītības iestādēs”.

 1.-4. klašu skolēniem ēdināšanas izmaksas pilnībā sedz valsts un pašvaldība.

 5.-12. klašu skolēniem pašvaldība piešķir šādus ēdināšanas maksas atvieglojumus (vienai ēdienreizei mācību dienā):

 1) skolās, kur ēdināšanas pakalpojumu nodrošina pati iestāde no pašvaldības budžeta līdzekļiem (pavārus algo pašvaldība; šāda situācija ir vairumā pagastu skolu) – 60 centus dienā (produktiem), kā arī no pašvaldības budžeta tiek segtas ēdiena sagatavošanas izmaksas (tai skaitā pavāru algošana, komunālie, saimnieciskie izdevumi). Tātad, no pašvaldības budžeta šajās skolās skolēnu ēdināšanai ir atbalsts produktu izmaksām (60 centi) + izmaksām ēdiena sagatavošanai, kas ir atšķirīgas katrai skolai. Ēdiena sagatavošanas izmaksu amplitūda skolās svārstās no 70 centiem līdz 1,66 EUR par ēdienreizi, turklāt jāņem vērā, ka pašvaldība sedz ēdiena sagatavošanas izmaksas visās ēdienreizēs, tai skaitā arī brokastīs vai launagā, ja skola tādu piedāvā,

 2) skolās, kur ēdināšanas pakalpojumu nodrošina uzņēmējs (trīs skolās Alūksnē, kā arī Jaunannas Mūzikas un mākslas pamatskolā) – 90 centus dienā. Šī summa sevī ietver abas ēdināšanas pakalpojuma nodrošināšanas daļas – gan produktu izmaksas, gan ēdiena sagatavošanas izmaksas (pavāru algošana, komunālie, saimnieciskie izdevumi).

 Ņemot vērā, ka izglītības iestāžu ēdināšanas pakalpojuma maksā ietilpstošās komponentes ir atšķirīgas, arī ēdināšanas pakalpojuma maksas daļa, kas jāapmaksā vecākiem, dažādās novada skolās ir atšķirīgas.

2021./2022. apstiprinātās ēdināšanas maksas

Izglītojamie/Finansētājs

Pašvaldība Pastāvīgā daļa (ēdiena sagatavošanas izmaksas) + piešķirtais atvieglojums (EUR)

Valsts (EUR)

Vecāks (EUR)

Strautiņu pamatskola

 

 

 

1.-4. klašu izglītojamie   

1,40+0,71

0,71

0

5.-9. klašu izglītojamie

1,40+0,60

0

0,2

Bejas pamatskola

 

 

 

1.-4. klašu izglītojamie    

1,65+0,71

0,71

 0

5.-9. klašu izglītojamie

1,65+0,60

0

0,1

Pededzes pamatskola

 

 

 

1.-4. klašu izglītojamie  

1,54+0,71

0,71

5.-9. klašu izglītojamie

1,54+0,60

0

0,48

Malienas pamatskola

 

 

 

1.-4. klases izglītojamie. 

1,89+0,71

0,71

 0

5.-9. klašu izglītojamie

1,89+0,60

0

0

Alekseja Grāvīša Liepnas pamatskola

 

 

 

1.-4. klašu izglītojamie  

1,34+0,71

0,71

5.-9. klašu izglītojamie

1,34+0,60

0

0,65

Ziemera pamatskola

 

 

 

1.-4. klašu izglītojamie  

1,00+0,71

0,71

 0

5.-9. klašu izglītojamie

1,00+0,60

0

0

Jaunannas Mūzikas un mākslas pamatskola

 

 

 

1.-4. klašu izglītojamie    

0,71

0,71

5.-9. klašu izglītojamie

0,9

0

Izvēles ēdienkarte 

Alūksnes pilsētas sākumskola

 

 

 

1.-4. klašu izglītojamie   

0,71

0,71

5.-6. klašu izglītojamie

0,9

0

Izvēles ēdienkarte 

Alūksnes novada vidusskola

 

 

 

1.-4. klases izglītojamie   

0,71

0,71

5.-12. klašu izglītojamie 

0,9

 0

Izvēles ēdienkarte 

Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzija

 

 

 

7.-12. klašu izglītojamie  

0,9

0

Izvēles ēdienkarte 

 

 Šāda ir reālā situācija skolēnu ēdināšanas jomā novadā un Alūksnes novada atbalsts skolēnu ēdināšanai ir vērā ņemams.

 Atgādinām, ka pašvaldības nodrošinātu ēdināšanas pabalstu saņem arī Eiropas Sociālā fonda projekta “Atbalsts priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas samazināšanai” (PuMpuRs) izglītojamie, kā arī izglītības iestādes piedalās Eiropas Kopienas programmās “Skolas piens” un “Skolas auglis”.

Līga Langrate,

Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietniece
attīstības un investīciju piesaistes jautājumos

Skip to content