Vasaras brīvā laika aktivitāšu projekts “Vingro uz veselību!” - Alūksnes novads

Vasaras brīvā laika aktivitāšu projekts “Vingro uz veselību!”

Vinnijs Pūks kopā ar skolēniem vingro Evas Gorkijas vadībā.

Vinnijs Pūks kopā ar skolēniem vingro Evas Gorkijas vadībā.

 “Esi aktīvs, būsi vesels!” – šāds moto bija izvēlēts trīs dienu vasaras aktivitātei “Vingro uz veselību!” Alekseja Grāvīša Liepnas pamatskolā.

 Šīs aktivitātes mērķis bija pievērst skolēnu uzmanību savai veselībai ilgtermiņā un uzlabot zināšanas par veselīgu un fiziski aktīvu dzīvesveidu, jo attālināto mācību dēļ mazkustīgums ir progresējis un daudziem trūkst izpratnes par fizisko aktivitāšu nozīmi veselības saglabāšanā, prasmēm, iemaņām un resursiem fizisko aktivitāšu īstenošanai.

 Pirmās dienas aktivitātē iesaistījās 2.-4. klašu skolēni. Bērnus apciemoja Vinnijs Pūks, kurš pastāstīja par savām ikdienas gaitām. Lācītis Pūks mācīja bērnus pareizi veikt dažādus vingrinājumus, galvenais noteikums – nepārpūlēties un uzēst kaut ko garšīgu. Tālāk Vinnijs Pūks aktivitātes vadību nodeva topošajai fizioterapeitei Evai Gorkijai. Eva ir mūsu skolas absolvente, šobrīd studē Daugavpils Universitātes Dabaszinātņu un matemātikas fakultātē profesionālajā bakalaura programmā “Fizioterapija”. Skolēni Evas vadībā sastādīja Vinnija Pūka ēdienkarti. Pēc tam mācījās pareizi vingrot, lai nenodarītu pāri savam ķermenim. Tas izrādās nebūt nav viegli. Dienas aktivitāte noslēdzās ar sportiskām atrakcijām sporta skolotāja Andra Spirka vadībā.

 Otrās dienas aktivitātē piedalījās 5.-9. klašu skolēni. 9. klases skolnieces Tīna Rudbārža un Nika Gorkija demonstrēja un prezentēja pašu sagatavotu vingrošanas nodarbību 30 minūšu garumā. Meitenes šajā nodarbībā iekļāva vingrojumus no projekta “Vingrojumu komplekts, kur smelties iedvesmu vingrošanai mājas apstākļos”, ko veidoja “Esi līderis” projekta ietvaros. Ideja tieši par šāda veida aktivitātēm meitenēm radās attālināto mācību laikā, jo skolēniem ļoti daudz laika nācās pavadīt pie viedierīcēm. Ar šo projektu meitenes vēlējās motivēt skolēnus vingrot mājās. Turpinājumā ar skolēniem darbojās Eva Gorkija. 9. klases skolniece Daniela Tarvāne par Evas vadīto nodarbību saka: “Eva mums pastāstīja par veselīgu dzīvesveidu. Viens no tā priekšnoteikumiem ir labs miegs. Nākamais – pilnvērtīgs un veselīgs uzturs. Uzturā jālieto produkti, kas satur olbaltumvielas, šķiedrvielas, ogļhidrātus un taukus. Protams, veselīgs dzīvesveids nav iedomājams bez sportiskām aktivitātēm. Nevajag aizmirst, ka sportot vajag regulāri, bet ne pārmērīgi. Vēl Eva mums rādīja, kā pareizi vingrot”. Pēc Evas nodarbības skolēni tikās ar hokeja veterānu Valdi Džeriņu, kurš ir hokejista Andra Džeriņa brālis. Skolotāja Zita Rudbārža, kura ir arī māsa brāļiem Džeriņiem, iejutās žurnālistes lomā un uzdeva jautājumus. V. Džeriņš pastāstīja, ka panākumu atslēga ir nemitīgs darbs, gribasspēks un ģimenes atbalsts. Arī skolēniem bija jāatbild uz jautājumiem, kurus bija sagatavojis A. Džeriņš. Precīzāk uz jautājumiem atbildēja Enija Bordāne, kura balvā saņēma ripu ar Andra Džeriņa foto, bet Klāvs Spirks varēja saģērbties hokejista formas tērpā. Pārējie dalībnieki dāvanā saņēma foto ar A. Džeriņa autogrāfu. Aktivitātes noslēgumā sporta skolotāja A. Spirka vadībā skolēni veica spēka vingrinājumus.

 Trešās dienas aktivitāte sākās ar fizioterapeita nodarbību, pēc tam sekoja Daugavpils ielu vingrotāju demonstrējumi. Dažādos vingrinājumos un konkursos tika iesaistīti arī skolēni. Ielu vingrotāji rādīja, kā pareizi veikt spēka vingrinājumus. Skolēni atzina, ka bija aizraujoši skatīties viņu priekšnesumus un pašiem pārvarēt nedrošību, lai piedalītos vingrojumos. Visi kā viens atzina, ka šādas aktivitātes ir nepieciešamas arī turpmāk.

 Izlasot skolēnu vērtējumu un pārdomas par piedāvātajām aktivitātēm, var apgalvot, ka izvirzītais mērķis: pievērst skolēnu uzmanību savai veselībai ilgtermiņā un uzlabot zināšanas par veselīgu un fiziski aktīvu dzīvesveidu ir sasniegts. Arī nākamajā gadā skolēni vēlas piedalīties sportiskās aktivitātēs, kurās svarīgs ir grupu un komandas darbs.

 Paldies kolēģiem un biedrībai “Liepna – manas mājas” par atbalstu projekta norises laikā. Kopā mēs varam vairāk!

    Jana Kalēja,
projekta “ Vingro uz veselību!” vadītāja

Skip to content