Alūksnes bērniem sociālā rehabilitācija atkal pieejama tuvu mājām - Alūksnes novads

Alūksnes bērniem sociālā rehabilitācija atkal pieejama tuvu mājām

 No 14.10.2021. Alūksnes novada bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kuriem noteikta invaliditāte, un pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem ir pieejami sabiedriskā labuma organizācijas Brīnummāja sociālās rehabilitācijas izbraukuma pakalpojumi. Jaunajās Sociālo pakalpojumu centra telpās, Uzvaras ielā 1, Alūksnē klientiem būs pieejamas logopēdijas nodarbības, kanis terapija, Tomatis metode un drīzumā arī Montessori nodarbības. Pakalpojums tiks nodrošināts sadarbībā ar Alūksnes novada Sociālo lietu pārvaldi.

Alūksnes un tuvējās apkārtnes ģimenēm Brīnummājas speciālisti jau ir pazīstami jau vairāk nekā divus gadus. Sniegti 1258 pakalpojumi, strādājot ar vairāk nekā 30 ģimenēm. Visbiežāk Brīnummājas profesionāļu komanda strādā ar tādām bērnu attīstības grūtībām kā valodas attīstības traucējumi, komunikācijas grūtības,  koncentrēšanās un uzmanības noturības grūtības, mācīšanās traucējumi, pazemināta sevis apzināšanās spēja un emocionālas grūtības.

Bezmaksas rehabilitācija ģimenēm no bijušo Alūksnes, Apes, Gulbenes, Smiltenes un Balvu novadiem iespējama, pateicoties gan Brīnummājas piesaistītajam finansējumam sociālo projektu ietvaros, gan sniedzot pakalpojumus novadu Sociālajiem dienestiem Deinstitucionalizācijas projektu ietvaros.

Izbraukuma pakalpojumi, kad speciālisti dodas tuvāk pie klienta, ir jauna iespēja Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu jomā, ko sabiedriskā labuma organizācija Brīnummāja īsteno ar trešo pašvaldību. Latvijas attālākajos reģionos tā ir iespēja piesaistīt augsti kvalificētus speciālistus un nodrošināt terapijas, ietaupot ģimenēm gan spēku, gan laiku un finanses, nemērojot ceļu uz lielākajām pilsētām vai Rīgu.

Darbs Alūksnē aizsākās ar dažām ģimenēm, kurām bija nepieciešamība pēc sociālās rehabilitācijas pakalpojumiem un lai bērniem nebūtu jāmēro garais ceļš līdz Cēsīm, speciālisti atrada veidu, kā pakalpojumus nodrošināt Alūksnē. Sākotnēji izveidojās lieliska sadarbība ar Alūksnes un Apes novada fondu, vēlāk jau pastāvīga sociālo pakalpojumu īstenošanas vieta tika reģistrēta Alūksnes novada vidusskolas telpās, kuras direktore Ilze Līviņa jau sākotnēji saskatīja, cik būtisks ieguvums no šīm nodarbībām ir bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Šobrīd, izvērtējot līdzšinējo darbību, kā labākais risinājums ir atrasts izbraukuma pakalpojumu īstenošana jaunajā Sociālo pakalpojumu centrā, sadarbībā ar Alūksnes novada Sociālo lietu pārvaldi. Primāri pakalpojumi tiks nodrošināti “Vidzeme iekļauj” projekta ietvaros un tālākā sadarbība paredz arī Brīnummājas sociālo projektu  īstenošanu centra telpās. 

Jaunas sadarbības formas un kopīgas pašvaldību un nevalstiskā sektora iniciatīvas kopumā veicina sabiedriski aktīvas sabiedrības veidošanos un sabiedrības līdzdalību vietējās kopienas vajadzību atbalstīšanai.  Sabiedriskā labuma organizācijas ir ne tikai resurss, kā piesaistīt finansējumu un radīt jaunas iespējas, tā ir sociāli atbildīgu pilsoņu aktīva rīcība, mērķa grupas aktuālo vajadzību pārzināšana un sabiedrībā aktuālu problēmu, kā sociālā iekļaušanās, risināšana. “Sociālie pakalpojumi Alūksnes novadā attīstās tieši pateicoties pašvaldības, nevalstiskā sektora un sociālās jomas pārstāvju veiksmīgai sadarbībai ar kopīgām rūpēm par klientiem. Mēs kā sabiedriskā labuma organizācija ne tikai rūpējamies par pakalpojumu pieejamību, mēs pārzinām mērķa grupu, tās vajadzības, sekojam līdzi jomas attīstības tendencēm un labākajai praksei, tādēļ kopīga sadarbība arī politiķiem ļauj pieņemt izsvērtākus un uz klientu vajadzībām balstītus lēmumus”, pauž Brīnummājas vadītāja un bērnu attīstības speciāliste Liena Graudule.  

Izbraukumā pakalpojumus Alūksnē ir iecerēts sniegt ilgākā laikā periodā, šobrīd noris sarunas par sadarbības posmu līdz 2022. gada beigām.

Vairāk informācijas:
Sabiedriskā labuma organizācijas “Brīnummāja” vadītāja
Liena Graudule, tel. 26425851
e-pasts: liena.graudule@gmail.com
Adrese: Bērzaines 16/18, Cēsis
Ziedojuma konts: LV75UNLA0050023949868

 

Par sabiedriskā labuma organizāciju  “Brīnummāja”

Sabiedriskā labuma organizāciju “Brīnummāja” Cēsīs 2014. gadā dibināja māsas Liena un Ieva Graudules. Brīnummāja sāka pulcēt ap sevi speciālistus un apzināt ģimenes, kurām nepieciešams atbalsts bērnu attīstības veicināšanā. Brīnummāja piedāvā atbalsta pasākumus ikvienai ģimenei, kam rūp sava bērna vispusīga attīstība, kā arī īsteno projektus, kuru mērķis ir nodrošināt sociālās rehabilitācijas pakalpojumus ģimenēm, kas audzina bērnus ar īpašām vajadzībām. Brīnummāja ir pulcējusi vairāk nekā 130 ģimenes no Vidzemes un citiem reģioniem, katru mēnesi nodrošinot vidēji  462 pakalpojumus. Brīnummāja kā NVO strādā ciešā sadarbībā ar Vidzemes pašvaldībām: Cēsu, Smiltenes, Valmieras, Gulbenes un Alūksnes, kā arī piesaista privātos un uzņēmēju ziedojumus. Vairāk par sabiedriskā labuma organizāciju “Brīnummāja” atrodi www.brinummaja.lv

Skip to content