Alūksnes novadā iedegs ugunskurus par godu barikāžu atceres 31. gadadienai - Alūksnes novads

Alūksnes novadā iedegs ugunskurus par godu barikāžu atceres 31. gadadienai

Alūksnes novadā iedegs ugunskurus par godu barikāžu atceres 31. gadadienai

Evitas Aplokas foto

Šogad aprit 31 gads kopš janvāra barikādēm Rīgā, kad arī daudzi toreizējā Alūksnes rajona iedzīvotāji devās uz galvaspilsētu aizstāvēt atjaunoto neatkarīgo Latvijas valsti. 20. janvārī, Barikāžu aizstāvju atceres dienā, vairākās vietās Alūksnes novadā paredzētas 1991. gada barikāžu atcerei veltītas norises.

 Alūksnē, parkā pie Jaunās pils, no pulksten 15.00 līdz 18.00 būs radīta barikāžu dalībniekiem un notikumiem veltīta simbolisku atmiņu ugunskuru un gaismas noskaņa.

Savukārt Alūksnes muzejs no 13. līdz 31. janvārim aicina ikvienu doties pastaigā pa Alūksni, spēlējot jauno funktierēšanas spēli “Barikādes caur Alūksnes pilsētvides prizmu”. Spēles dalībnieki, veicot uzdevumus, varēs iepazīt barikāžu laika un Alūksnes vēstures līkločus. Aptuveni stundu līdz pusotru stundu ilgo spēli iespējams spēlēt, savā viedtālrunī lejuplādējot aplikāciju Actionbound. Spēles kodu iegūsiet, apmeklējot Alūksnes muzeju. Plašāka informācija par spēli pieejama www.aluksnespils.lv.

Barikāžu atcerei veltītas aktivitātes notiks arī vairākos novada pagastos. Tā Jaunannā pie tautas nama sadarbībā ar Jaunannas Mūzikas un mākslas pamatskolu no pulksten 12.00 būs iedegts simbolisks barikāžu atceres ugunskurs.

Liepnas tautas namā pulksten 17.00 būs dokumentālo kino vakars “Atmiņu ugunskurs”, bet pie Mālupes Saieta nama atmiņu ugunskuru, atceroties 1991. gada notikumus, degs no pulksten 18.00. Ugunskuri par godu barikāžu atceres dienai iedegsies arī Veclaicenes pagastā laukumā pie ēkas “Vaiņagos” un Pededzes pagastā pie administratīvās ēkas.

Savukārt Zeltiņu pagastā barikāžu dalībnieki pulksten 17.00 aizdegs svecītes savu cīņu biedru atdusas vietā Zeltiņu kapos, pēc tam viņi iedibinās jaunu tradīciju – ik gadu tikties pie kāda no zeltiniešiem, kas bijuši barikāžu dalībnieki. Šo tradīciju pirmais uzsāks Normunds Grūbe, pārējos barikāžu dalībniekus uzņemot pie sava ugunskura, un pie viņa šo gadu glabāsies arī īpašais simbols, kas būs radīts tieši jaunajai tradīcijai – “Ceļojošā brīvības uguns”. Kur tikšanās notiks nākamgad, tas tiks noskaidrots izlozes veidā.

Visas barikāžu atcerei veltītās aktivitātes notiks, ievērojot Covid-19 epidemioloģiskās drošības noteikumus.

Sagatavoja: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content