2021. gads Būvvaldē - Alūksnes novads

2021. gads Būvvaldē

 Būvvaldē 2021. gadā akceptētas 209 būvniecības ieceres, no tām 72 būvatļaujas. 44 gadījumos Būvvalde lēmusi par projektu izmaiņu saskaņošanu. 157 objektos izdarīta atzīme par būvdarbu nosacījumu izpildi – dota atļauja uzsākt būvdarbus objektā. 154 objektos būvdarbi pabeigti un tie nodoti ekspluatācijā.

 Vienā gadījumā Būvvalde atteikusi būvatļauju, jo projekta risinājums neatbilda Alūksnes novada teritorijas plānojuma 2015.-2027. gadam teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem.

 Starp lielākajiem aizvadītajā gadā ekspluatācijā nodotajiem objektiem minami vairāki pašvaldības objekti – ēkas Uzvaras ielā 1 pārbūve sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu nodrošināšanai, Baložu bulvāra pārbūve, industriālās teritorijas izveides otrā kārta, zaļo un dārza atkritumu kompostēšanas vietas izveide, SIA “Rūpe” ūdensvada un kanalizācijas tīklu izbūve Siguldas ielā. Tāpat arī valsts iestāžu objekti – meža autoceļš Micpapi-Rožukalns Zeltiņu pagastā, ražošanas ēkas jaunbūve Jaunlaicenes pagastā, valsts nozīmes ūdensnotekas atjaunošana Jaunannas un Malienas pagastā, optiskā tīkla posms Alūksne-Anna-Jaunanna, un vairāki uzņēmumu objekti, tostarp vistu kūts pārbūve Ziemera pagastā, industriālais parks, ugunsdzēsības ūdenskrātuve, ražošanas ēka Alūksnē.

 Aizvadītajā gadā Būvvaldes būvinspektors sastādījis 114 atzinumus par būves pārbaudi, no tiem 17 atzinumi bijuši par patvaļīgu būvniecību, 7 – par vidi degradējošām un bīstamām ēkām, 2 par patvaļīgas būvniecības radīto seku novēršanu. Pēc Būvvaldes atzinuma saņemšanas 7 objektos novērsta patvaļīga būvniecība.

 Ar Būvvaldes lēmumu 2 ēkām pērn noteikts vidi degradējoša objekta statuss, 1 ēkai šis statuss atcelts. Kopš 2017. gada paaugstinātais nekustamā īpašuma nodoklis tiek piemērots 28 ēkām, kam noteikts vidi degradējoša objekta statuss. Pēc Būvvaldes atzinuma saņemšanas 3 vidi degradējošas būves sakārtotas.

 Būvvalde apseko ēkas:

  • ja konstatē, ka tās netiek uzturētas atbilstoši Alūksnes novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr. 19/2017 “Alūksnes novada teritorijas, ēku/būvju un apstādījumu kopšanas un uzturēšanas saistošie noteikumi”. Šo noteikumu IV. nodaļa nosaka prasības ēku un būvju fasādēm un citām ārējām konstrukcijām,
  • ja būves stāvoklis neatbilst Būvniecības likuma 9. pantā noteiktajām būtiskajām prasībām attiecībā uz būves lietošanas drošību, mehānisko stiprību un stabilitāti.

 

 – Aicinām būvju īpašniekus laikus apsekot ēkas un žogus, nepieciešamības gadījumā pieaicinot sertificētu speciālistu, kurš apsekos un norādīs uz būtiski veicamajiem darbiem ēkas drošai ekspluatācijai. Atgādinām, ka, lai veiktu būves atjaunošanas darbus, Būvvaldē jāsaskaņo plānotiem darbiem atbilstoša būvniecības dokumentācija. Pirms fasādes krāsošanas pilsētas un ciema teritorijā Būvvaldē jāsaskaņo Krāsu pase. Vienlaikus atgādinām, ka arī logu nomaiņa pilsētas un ciemu teritorijā jāsaskaņo Būvvaldē, – teic Būvvaldes vadītāja – galvenā arhitekte Sandra Smildziņa.

 

Skip to content