Bļodniece atklās valsts aizsardzības mācības nometni Alūksnes novadā - Alūksnes novads

Bļodniece atklās valsts aizsardzības mācības nometni Alūksnes novadā

Pirmdien, 25. jūlijā, Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece Alūksnes novada poligonā “Lāčusils” atklās valsts aizsardzības mācības nometni 10. klašu skolēniem un profesionālo izglītības iestāžu 1. un 2. kursu audzēkņiem.

“Karš Ukrainā parāda to, cik svarīga ir ikviena iedzīvotāja sagatavotība krīzes situācijām, un valsts aizsardzības mācība jauniešiem ļauj iegūt zināšanas, kas šādos brīžos var būt izšķirošas, lai parūpētos par sevi un saviem līdzcilvēkiem. Šī mācību priekšmeta apguve arī sekmē jauniešu piederības sajūtu Latvijai un palīdz apzināties savu lomu tās aizsardzībā, kas stiprinās mūsu valsts drošību nākotnē,” uzsver B. Bļodniece.

Valsts aizsardzības mācības nometne norisināsies līdz 3. augustam, sniedzot iespēju dalībniekiem pilnveidot un nostiprināt praktiskās iemaņas, kuras apgūtas mācību gada laikā. Skolēni padziļināti apgūs lauka kaujas un šaušanas iemaņas, piedalīsies ierindas mācības nodarbībās, kā arī nostiprinās pirmās palīdzības sniegšanas prasmes un saņems pirmās palīdzības apliecības.

Nometnes ietvaros norisināsies arī dažādas saliedēšanās un izglītojošas aktivitātes, padziļinot zināšanas par Latvijas vēsturi un attīstot jauniešos līderības prasmes. Lai izzinātu nozīmīgas vietas Alūksnes apkārtnē, 29. jūlijā tiks organizētas ekskursijas, savukārt 1. augustā plānotas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts policijas un Valsts robežsardzes pārstāvju prezentācijas, kuru laikā skolēniem būs iespēja uzdot sev interesējošus jautājumus un izzināt karjeras iespējas.

Alūksnē parlamentārā sekretāre arī apmeklēs Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku skolu, lai ar tās komandieri pulkvežleitnantu Raimondu Kublicki pārrunātu skolas uzdevumus jauno karavīru sagatavošanā un rezervistu apmācībā, kā arī iepazīsies ar militārās bāzes “Meža Strautiņi” attīstību. 

Tāpat reģionālās vizītes laikā B. Bļodniece tiksies ar Alūksnes novada domes vadību, lai pārrunātu aizsardzības nozares un pašvaldības sadarbību valsts aizsardzības mācības nometņu organizēšanā un Valsts aizsardzības dienesta īstenošanā.

Valsts aizsardzības mācība tiek īstenota gan kā mācību priekšmets vispārizglītojošās un profesionālās izglītības iestādēs mācību gada ietvaros, gan kā interešu izglītība jeb brīvprātīga dalība vasaras nometnēs.

Galvenais šī mācību priekšmeta mērķis ir veicināt pilsonisko apziņu un patriotismu, kā arī sniegt iespēju apgūt militārās pamatiemaņas un prasmes, veidojot pilsoniski atbildīgus un Latvijai lojālus pilsoņus, kas ir būtiski visaptverošas valsts aizsardzības kontekstā.

Šajā mācību gadā valsts aizsardzības mācība kā izvēles interešu izglītības priekšmets tika pasniegts 97 Latvijas skolās, kurās to apguva vairāk nekā 5300 skolēni. Sākot ar 2024. gadu, valsts aizsardzības mācību plānots ieviest visās valsts vidējās izglītības iestādēs kā obligātu mācību priekšmetu.

Aizsardzības ministrija sākusi darbu arī pie Valsts aizsardzības dienesta pakāpeniskas ieviešanas Latvijā, kas paredz piecu gadu laikā izveidot sistēmu, kurā visi 18 līdz 27 gadus veci Latvijas pilsoņi-vīrieši, bet sievietes šajā pašā vecuma grupā brīvprātīgi varēs izvēlēties vienu no četriem dienesta veidiem: Valsts aizsardzības dienestu, Zemessardzi, vada komandiera kursu augstskolā vai alternatīvo – Iekšlietu  ministrijas, Veselības, Labklājības ministrijas – dienestu.

Skip to content