Novadā īstenotas septiņas jauniešu iniciatīvas - Alūksnes novads

Novadā īstenotas septiņas jauniešu iniciatīvas

Novadā īstenotas septiņas jauniešu iniciatīvas2022. gada vasarā un rudens periodā vairāki jaunieši un jauniešu grupas novadā īstenojuši savas iniciatīvas Alūksnes novada jauniešu iniciatīvu projektu konkursa ietvaros.

Šī daudziem no jauniešiem bija pirmā pieredze projektu rakstīšanā un īstenošanā. Kopumā konkursā šajā gadā tika iesniegti 8 un apstiprināti 7 projekti, ierobežotā finansējuma dēļ.
Apstiprinātās jauniešu iniciatīvas:
1) Jaunannas jauniešu projekts “10 no 10”, kura laikā vasarā notikusi 2 dienu jauniešu tīklošanās, kurā pulcējās jaunieši no visa novada, iesaistījās arī jaunieši no Rīgas un Ukrainas. Jaunieši apguva dažādas prasmes, saliedējās, kopā darbojās radošās aktivitātēs.
2) “10 kw citronu” projekts “Otrā elpa mākoņos”, kuras laikā jaunieši veidoja saikni ar Valmieras novada jauniešiem un saliedēja savu jauniešu grupu, lai nākotnē īstenotu arī citas iniciatīvas.
3) Jauno producentu apvienības projektā “10000 soļu svaiga gaisa [digitālais detokss]” jaunieši vasarā devās pārgājienā, kurā iepazinās ar dažādām metodēm, kā mazināt trauksmi un veicināt vispārējo labsajūtu. Jaunieši iegūtās zināšanas arī apkopoja ierosinājumu rakstā: www.abjc.lv/?p=5028
4) Alūksnes mazpulks ar tā dalībnieci Vivitu Silirovu īstenoja projektu “Alūksnes Dabas dārzs”, izveidojot garšaugu kastes pie Alūksnes novada Sabiedrības centra, kur ikviens visu vasaru un rudens periodu varēja cienāties ar dažāda veida piparmētru tējām un garšaugiem.
5) Jaunieši, kas aizraujas ar pludmales volejbolu, īstenoja savu iniciatīvu “Volejbola sacensības “Pilssalas kauss”” un vasarā organizēja neliela izmēra volejbola sacensības, lai ikvienam iesācējam ir iespēja izmēģināt savas spējas, kā arī popularizētu šo sporta veidu jauniešu vidū, notika arī dažādi paraugdemonstrējumi un pieredzējušākie spēlētāji dalījās savā pieredzē.
6) Liepnas skolēnu pašpārvalde septembrī sava projekta “Kopā spēks!” ietvaros saliedēja klašu kolektīvus, tā stiprinot saikni starp skolēniem, veidojot labvēlīgāku skolas vidi. Jaunieši projekta izstrādes laikā apguva daudz jaunu prasmju.
7) Alūksnē jauniete sava projekta “Alūksnes iela 2030” ietvaros izveidoja radošo darbu konkursu bērniem un jauniešiem, kas tiks publicēti Alūksnes novada bibliotēkā oktobra izskaņā.
Konkurss sniedz iespēju jauniešiem praksē iepazīties ar projektu rakstīšanu un īstenošanu. Pieredze rāda, ka šādu iniciatīvu īstenošana stiprina jauniešu turpmāko līdzdalību sabiedriskās aktivitātēs un norisēs, kā arī jaunieši daudz drošāk uzņemas nākotnes izaicinājumus un labprāt iesaistās citos projektos.

Konkursa norisi finansiāli atbalstīja Alūksnes novada pašvaldība Alūksnes novada jauniešu iniciatīvu projektu konkursa 2022 ietvaros, ko organizē Alūksnes Bērnu un jauniešu centrs.

Una Tomiņa,
ABJC jaunatnes lietu speciāliste

Skip to content