Novembris ir jāsvin! - Alūksnes novads

Novembris ir jāsvin!

AKCLatvijai īpašajā mēnesī – novembrī – Alūksnes Kultūras centrā sagaida plaša kultūras programma, kas priecēs katra lustīga un kulturāla latvieša sirdi. Būs dejas, dziesmas, dzeja, teātris un mazliet arī kino.

 

 Jukums. Mūsu nepastāvīgajā pasaulē precēto pāru deju kopa “Jukums” (par spīti nosaukumam) ir viena no stabilākajām vērtībām. Izrādās, ka Alūksnes leģendārais kolektīvs svin “Pērļu kāzas” – 5. novembrī “Jukums” ar koncertu atzīmēs savu 30 gadu jubileju, kurā piedalīsies arī “Enku-Drenku” (Alūksne), “Nebēda” (Balvi), “Piebaldzēni” (Jaunpiebalga), “Ziemeļblāzma” (Rīga) un folkloras kopa “Putnis” (Jaunlaicene). Ikviens aicināts pievienoties šīs skaistās jubilejas svinēšanā! Jāuzsver, ka, lai apmeklētu šo koncertu, nav jābūt precētam cilvēkam, kā arī ieeja ir bez maksas. Svinību koncerts 5. novembrī sāksies 16.00.

 

 Zemnieki. Režisors Ivars Seleckis ir sagatavojis kārtējo vēstures liecību – šoreiz tā ir dokumentālā filma “Zemnieki”, kas caur sešām ļoti atšķirīgām ģimenēm parāda lauku dažādību 21. gadsimtā, lauku dzīves pretrunas, provinciālismu, ekoloģiskās problēmas, kā arī ilūzijas par zemnieka dzīvi. Filma lieliski atspoguļo plašo izaicinājumu un emociju spektru, ar kuriem saskaras gan tie, kas pārceļas no Rīgas un saimnieko hobijlīmenī, gan tie, kas saimnieko 4000+ ha Latgalē. Filma būs skatāma 10. novembrī 18.30.

 

 Mans zelts ir mana tauta. 11. novembrī, Lāčplēša dienā, Alūksnē izskanēs “Producentu grupas 7” veidots koncertstāsts “Mans zelts ir mana tauta”. Uz skatuves kāps Zigfrīds Muktupāvels, Dināra Rudāne, Anmary, Atis Ieviņš un instrumentālā grupa ar Jāni Lūsēnu, Aivaru Gudro, Hariju Gūtmani un Jāni Lūsēnu junioru. Koncertā skanēs J. Lūsēna, Z. Liepiņa, R. Paula, U. Marhilēviča, J. Kulakova, M. Brauna, U. Stabulnieka, H. Zariņa u.c. komponistu melodijas, kuras vienoja un sargāja latviešu tautu dažādos likteņu griežos. Svētku koncerta sākums 19.00.

 

 Teiksma atgriežas. Aptuveni līdz ar “Jukuma” jubilejas svinību beigām Alūksnē savu jubileju ieskandināt ieradīsies arī viens no Latvijas labākajiem tautas deju kolektīviem – tautas deju ansamblis “Teiksma”. “Teiksma” svinēs iespaidīgo 75 gadu jubileju, kā arī atzīmēs kolektīva vadītāja Jāņa Ērgļa 60. jubileju. Varam priecāties, ka šis deju kolektīvs savu svinību koncertu piedāvās baudīt arī mums! Noteikti daļai alūksniešu ir palikusi prātā šī kolektīva iepriekšēja viesošanās Alūksnē pirms dažiem gadiem ar uzvedumu “Brīdis pirms”, kas beidzās ar absolūtu sajūsmu un nerimstošām ovācijām no visiem klātesošajiem. Uz ko līdzīgu ceram arī 13. novembrī 17.00.

 

 Raimonds Celms. Lieliska iespēja gan sveikt ļaudis, ar kuriem lepojamies, gan arī redzēt un dzirdēt uz mūsu skatuves alūksnieti, Latvijas Nacionālā teātra aktieri Raimondu Celmu – šogad Alūksnes novada pašvaldības apbalvojuma “Sudraba zīle” pasniegšanas ceremonijā izskanēs koncertprogramma “Tālie krasti”, kuru veido aktieris Raimonds Celms un jaunais komponists Matīss Žilinskis. Šīs koncertprogrammas iedvesmas avots ir iemīļotā latviešu dzejnieka Viļa Plūdoņa romantiski tēlainā dzeja. Jutekliskā gaisotnē izdzīvosim stāstus par mīlestību, dabu, draudzību, bohēmisko pirmskara Latvijas radošo personību dzīves kāri un baudu. Balss, dzeja, dziesma, klavierspēle, tēlaina improvizācija ļaus uz brīdi nonākt kādā 1934. gada Vecrīgas dūmakām apvītā kafejnīcā pēc pusnakts… Tiekamies 17. novembrī 19.00! Ieeja brīva.

 

 Danču vakars. Latvijas Republikas proklamēšanas dienu atzīmēsim ar latvisko danču vakaru! Dančus ierādīs un mācīs, kā arī par lustīgu mūziku gādās folkloras kopa “Ore” no Cēsīm. Droši var nākt pastalās. Tiekamies 18. novembrī 18.00, ieeja brīva.

 

Viesnīcas Biļešu noslēpumi. Apsveicam visus, kam izdevās tikt pie biļetēm uz 19. novembra Ulda Sedlenieka Alūksnes Tautas teātra “Slieksnis” izrādi “Viesnīcas noslēpumi”. 19. novembra izrāde ir izpārdota, līdz ar to aicinām uzvilkt sportiskus apavus un sekot līdzi jaunā izrādes datuma paziņošanai.

 

RAXTU RAXTI. Alūksne ir starp izredzētajām pilsētām, kurā izskanēs muzikālās apvienības “Raxtu Raxti” 10 gadu jubilejas koncerts. Koncertā skanēs gan “Raxtu Raxti” zināmākās kompozīcijas, kuras klausītāji iemīļojuši kopš grupas darbības pirmsākumiem, gan arī pavisam jauni skaņdarbi no grupas jaunā albuma “Vidū Saule”. Koncerts 20. novembrī, 16.00, dažas biļetes vēl ir palikušas.

 

Amatierteātru skate. Iespēja visas dienas garumā uzņemt teātra devu un novērtēt Alūksnes novada amatierteātru sniegumu – tas viss 26. novembrī jau no 10.00.

 

Gints Skulte,
Alūksnes Kultūras centra mārketinga speciālists

Skip to content