Par bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošanu - Alūksnes novads

Par bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošanu

 Sākot ar 2022. gada 27. septembri SIA “Pilsētvides Serviss” saviem klientiem Alūksnes novadā sāk piedāvāt bioloģiski noārdāmu atkritumu (BNA – gan pārtikas, gan dārzu un parku atkritumi) dalītu vākšanu.

 Bioloģiskie atkritumi ir dabīgas izcelsmes atkritumi, kas viegli sadalās dabā – ēdienu atlikumi, zaļie atkritumi, slapjš, netīrs iepakojuma papīrs. Mājsaimniecības sadzīves atkritumu sastāvā nonāk ap 40% bioloģiski noārdāmu atkritumu, kuri ir derīgi tehniskā komposta veidošanai, biogāzes ražošanai vai mehāniski-bioloģiskajai pārstrādei. Tādēļ šo atkritumu dalīta vākšana ir nozīmīga vides ilgtspējas uzlabošanai.

 Iedzīvotāji tiek aicināti veidot kompostu savu privātmāju pagalmos, kas samazina cieto sadzīves atkritumu daudzumu nonākšanu atkritumu poligonos, turklāt sagatavotais komposts ir lielisks dabiskais mēslojums zemei.

 Ar laiku bioloģisko atkritumu dalīta vākšana būs obligāta arī tiem privātmāju un daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem, kuri neveidos kompostu. To nosaka Atkritumu apsaimniekošanas valsts plāns 2021.-2028. gadam.

 

 Jāņem vērā, ka bioloģiski noārdāmie atkritumi iedalās divās lielās grupās:

  1. ikdienas bioloģiski noārdāmie atkritumi:
  • ēdienu atlikumi (bez iepakojuma), piemēram, augļi, dārzeņi, olu čaumalas, termiski apstrādāti dzīvnieku izcelsmes pārtikas atkritumi u.c. līdzīgi atkritumi;
  • kafijas un tējas biezumi (bez iepakojuma);
  • zaļie atkritumi, piemēram, novītuši ziedi, zāle, lapas, sīki zari (līdz 5 cm garumā un 1 cm diametrā, garākos zarus salaužot), augu saknes u.c. līdzīgi atkritumi;
  • slapji vai netīri papīra iepakojumi.
  1. parku un dārzu atkritumos:
  • gan sausas, gan slapjas lapas;
  • gan tikko pļauta, gan sausa zāle;
  • sīkie zariņi un žagariņi garumā līdz 5 cm, diametrā līdz 1 cm.

 

 Bioloģiski noārdāmajos atkritumos NEDRĪKST mest:

  • piena produktus;
  • šķidru ēdienu atliekas;
  • eļļas un citus šķidrumus;
  • termiski neapstrādātus un uzturā nelietojamus dzīvnieku un zivju produktus, kaulus un to pārpalikumus;
  • beigtus dzīvniekus un putnus;
  • vienreizlietojamos papīra traukus;
  • žurnālus un avīzes;
  • dzērienu iepakojumus, t.sk., tetrapakas;
  • mājdzīvnieku pakaišus;
  • bioloģiskās autiņbiksītes un citas higiēnas lietas;
  • bioplastmasu;
  • cigarešu izsmēķus;
  • medikamentus;
  • sadzīves atkritumus un cita veida šķirojamos un bīstamos atkritumus.

 

 Kārtība, kādā tiks organizēta BNA (parku un dārzu atkritumi) izvešana ar maisiem. Klienti aicināti rakstīt uz e-pasta adresi aluksne@pilsetvide.lv vai zvanīt uz Alūksnes Klientu centru pa tālruni 26622989 un vienoties par BNA (lapas, zāle, zariņi, sapakoti maisos) izvešanas datumu, kas tiek noteikts katra mēneša 2. un 4. ceturtdienā. Par speciālu maisu iegādi “Pilsētvides serviss” izrakstīs rēķinu un nosūtīs uz norādīto e-pasta adresi. Pēc rēķina apmaksas maisu vai maisus varēs saņemt “Pilsētvides servisa” Klientu centrā, Rūpniecības ielā 8f, Alūksnē, vai arī, ierodoties personīgi un veicot maksājumu skaidrā naudā vai ar bankas karti, maisus varēs iegādāties un saņemt uz vietas. Viena maisa tilpums 60 litri, pieļaujamais atkritumu svars 20 kg. Viena šāda maisa cena ir 0,51 EUR ar PVN.

 

 Kārtība, kādā tiks organizēta BNA izvešana ar konteineriem. Ja ir plānots, ka BNA atkritumos tiks liktas ne tikai lapas, nopļautā zāle un zariņi, bet arī pārējie bioloģiski noārdāmie atkritumi, tad SIA “Pilsētvides serviss” piedāvās novietot konkrētā adresē konteineru ar tilpumu 120 litri. Šajā gadījumā gan jāņem vērā, ka konteinera izvešanai būs jānotiek regulāri, kā noteikts Ministru Kabineta noteikumos Nr. 788: bioloģiski noārdāmos atkritumus, izņemot dārzu un parku atkritumus, izved atbilstoši līgumā par atkritumu apsaimniekošanu, kas noslēgts starp atkritumu radītāju un sadzīves atkritumu apsaimniekotāju, kuru normatīvajos aktos par atkritumu apsaimniekošanu noteiktajā kārtībā izvēlējusies pašvaldība, noteiktajam atkritumu izvešanas biežumam, taču tas nedrīkst būt mazāks par sadzīves atkritumu izvešanas biežumu. Vasaras periodā (maijā-septembrī) vismaz vienu reizi 72 stundās jeb vienu reizi 3 dienās. Ziemas periodā (oktobrī-aprīlī) tas varētu notikt retāk, 1-2 reizes nedēļā.

 

 BNA konteinerā atkritumi ir jāizmet bez iepakojuma. Par katru šādu izvešanas reizi, ja arī konteiners nebūs pilns, tiks aprēķināta pilna maksa. Jāņem vērā, ka aukstajā laikā šāda tipa atkritumi mēdz iesalt, un iztukšošanas brīdī var tikt bojāts konteiners. Kā arī par šādā reizē iesalušiem atkritumiem nāksies maksāt pilnu cenu, līdzīgi kā situācijās ar iesalušiem sadzīves atkritumiem.

 

 Lai pieteiktu bioloģiski noārdāmu atkritumu tvertnes uzstādīšanu un izvešanu SIA “Pilsētvides serviss” aicina sazināties ar klientu apkalpošanas centru Alūksnē, rakstot uz e-pasta adresi aluksne@pilsetvide.lv vai zvanot pa tālruni 26622989.

Lielo zaru, krūmu, koku, kas NAV bioloģiski noārdāmi atkritumi, izvešanu un savākšanu SIA “Pilsētvides serviss” klienti varēs pieteikt, rakstot vai zvanot un vienojoties par konkrētu dienu. Maksa 9,97 EUR ar PVN par 1m3.

 Bioloģiski noārdāmo atkritumu izvešanas dienas Alūksnes pilsētā (tikai pēc telefoniska vai rakstiska pieteikuma) ir noteiktas katra mēneša 2. un 4. ceturtdienā.

 Papildu informāciju var iegūt SIA “Pilsētvides serviss” mājas lapā  www.pilsetvide.lv vai rakstot, uz e-pasta adresi aluksne@pilsetvide.lv.

 

Skip to content