Alūksnes novadā viesos Klimata un enerģētikas ministrs - Alūksnes novads

Alūksnes novadā viesos Klimata un enerģētikas ministrs

Šodien Alūksnes novadā īsā vizītē viesojās Klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars. Ministrs kopā ar Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētāju Dzintaru Adleru apmeklēja SIA “4Plus”, kur ar uzņēmuma pārstāvjiem pārrunāja jautājumu par energoresursu ražošanu un iespējām brīvo jaudu nodot kopējam tīklam.

Alūksnes novada pašvaldībā ministrs tikās ar domes priekšsēdētāja vietnieku Druvi Tomsonu, Plānošanas un attīstības nodaļas vadītāju Inesi Zīmeli-Jauniņu, SIA “Alūksnes enerģija” pagaidu valdes locekli Gunitu Ozolu.

Projektu vadītāja Una Tetere-Teterovska iepazīstināja ar pašvaldības rīcību energoresursu jautājumā, izstrādāto Alūksnes novada Ilgtspējīgas enerģētikas rīcības plānu, kurā definēti vispārējie mērķi līdz 2023. gadam – samazināt elektroenerģijas patēriņu par 10%, siltumenerģijas un degvielas patēriņu – par 20%.

Ministru interesēja vietējā siltumenerģijas ražošanas uzņēmuma situācija un izaicinājumi sakarā ar energoresursu cenu pieaugumu tā darbībā. Dz. Adlers uzsvēra, ka pēdējo gadu laikā uzņēmums intensīvi strādājis pie tā, lai būtu jauni pieslēgumi siltumapgādes tīklam, vairāk patērētāju, kas ir būtiski tarifa veidošanās procesā.

Pašvaldības pārstāvji informēja par plāniem saistībā ar dažādu energoefektivitātes projektu īstenošanu, kā arī vērsa uzmanību uz kritērijiem un nosacījumiem to vērtēšanā un nepieciešamību pēc atbalsta aktivitātēm, kur energoresursu efektivitātes sasniegšanai varētu pretendēt arī pašvaldības kā Alūksnes novads.

Sarunas gaitā tika pārrunāti alternatīvi siltumapgādes un energoresursu risinājumi, tostarp jautājums par saules paneļu saražoto enerģiju uzņēmējdarbībā un publiskā sektorā. Arī pašvaldībām būtu būtiski, ja varētu ražot enerģiju, kas būtu ietaupījums pašvaldības budžetā. Ministrs informēja, ka viena no novitātēm energoresusu jautājumā Latvijā tuvākā laikā būs vēja enerģija un VAS “Latvijas valsts meži” meža zemju teritoriju izmantošana vēja parku ierīkošanai.

Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas
sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content