Pašvaldību apmeklēja Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāves - Alūksnes novads

Pašvaldību apmeklēja Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāves

Pašvaldību apmeklēja Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāveAlūksnes novada pašvaldību apmeklēja un ar pašvaldības domes priekšsēdētāju Dzintaru Adleru un Izglītības pārvaldes vadītāju Guntu Kupču tikās Izglītības un zinātnes ministrijas Izglītības departamenta direktore Edīte Kanaviņa un ministres ārštata konsultatīvā darbiniece vispārējās izglītības jautājumos Ramona Urtāne.

 

Ministrijas pārstāves vēlējās klātienes sarunā uzklausīt pašvaldības redzējumu par izglītības tīkla attīstību novadā un ministrijas skatījumu uz izglītības reformas virzību valstī kopumā.

 

Domes priekšsēdētājs ministrijas pārstāves iepazīstināja ar situāciju novada izglītības iestāžu tīklā līdz lēmumam par tā reorganizāciju un pēc šī gada septembra, kad reorganizācija būs īstenota. Dz. Adlers uzsvēra, ka pašvaldību redzējums par skolu tīklu ir atšķirīgs. Alūksnes novada pašvaldības skatījumā novada skolu tīkls, kāds tas bija līdz domes 2022. gada aprīlī pieņemtajam lēmumam, nebija spējīgs eksistēt un bija vajadzīgas kardinālas pārmaiņas, lai nodrošinātu labu izglītības kvalitāti, pienācīgi atalgotu pedagogus, investējot arī izglītības kvalitātē.

 

Viens no būtiskiem signāliem pašvaldībai bija skolēnu skaita samazināšanās par 45% kopš 2009. gada, turpretī skolotāju skaits tai pašā periodā samazinājies tikai par 26%. Pašvaldība analizēja arī citus datus un izvirzīja sasniedzamos mērķus. Tostarp,  kritiski zemo skolēnu un pedagogu proporciju novadā – 6,1 skolēns uz 1 pedagogu palielināt, sasniedzot vismaz 12 izglītojamos uz pedagogu. Pedagogu zemo atalgojumu palielināt vismaz līdz 1300 eiro, lietderīgāk izmantot telpu platību no līdzšinējiem 22m2 uz skolēnu to tiekties samazināt uz 11 m2 vienam skolēnam.

 

– Mēs izvēlamies investēt kvalitatīvā izglītībā – esam atjaunojuši novada vidusskolas ēku, ģimnāzijas jaunāko klašu korpusu, šobrīd ģimnāzijas veco ēku. Tiekoties ar vairākiem izglītības ministriem, esmu aicinājis ar finansējumu atbalstīt pašvaldības, kas ir īstenojušas izglītības tīkla izmaiņas, noteikt sasniedzamos rādītājus, un pašvaldības pašas sakārtos savu skolu tīklu. Bet tas īsti nenotiek, – sarunā atzina Dz. Adlers.

 

IZM pārstāves atzinīgi novērtēja Alūksnes novada pašvaldības paveikto izglītības tīkla jautājumā. Sarunā ar pašvaldību viņas uzsvēra, ka ir būtiski nodrošināt iespēju iegūt kvalitatīvu izglītību. Tā kā viens no aktuāliem jautājumiem valsts līmenī šobrīd ir par valsts ģimnāziju statusu un to nākotni, ministrijas pārstāvju skatījumā izglītības kvalitātei jābūt vienlīdz labai vidusskolā vai ģimnāzijā, jo arī eksāmeni un iegūstamais izglītības dokuments ir vienādi. Pašvaldības pārstāvji savukārt vērsa uzmanību uz to, ka pieaug skolēnu skaits, kas izvēlas mācīties tālmācībā, tomēr ir bažas par to, cik veiksmīgi izdodas sagatavoties eksāmeniem.

 

Sarunas dalībnieki diskutēja arī par pedagogu resursiem un pedagogu motivēšanu par skolēnu sasniegumiem. Pašvaldība rosināja pārskatīt pašvaldību savstarpējo norēķinu sistēmu par bērnu izglītību citu pašvaldību izglītības iestādēs, ieviešot visiem vienotu maksu vai atsakoties no savstarpējiem norēķiniem vispār. Dz. Adlers aicināja ministriju veicināt pašvaldību motivāciju sakārtot izglītības iestāžu tīklu, atbalstot ar finansējumu tās pašvaldības, kas risina izglītības tīkla jautājumu.

Skip to content