MŪSU PIRMAIS MAZDĀRZIŅŠ - Alūksnes novads

MŪSU PIRMAIS MAZDĀRZIŅŠ

MŪSU PIRMAIS MAZDĀRZIŅŠKopā ar bērniem vērojām gan dažādus attēlus, gan dažādas sēklas un bērnus iepazīstinājām ar augu augšanas attīstību, sēklu dažādību un to īpašībām. Bērni vingrināja pirkstu sīko muskulatūru, šķirojot zirņus un pupas, kā arī iztaustot un iepazīstot augsni. Bērni patstāvīgi varēja stādīt dažādus augus pēc savas izvēles – zirņus, pupas un dažādus salātus, ar lielu prieku iesaistoties “mazdārziņa” veidošanā. Nebaidījās sasmērēties vai aplieties, jo varēja brīvi darboties – sējot, berot, lejot.

Nākamo dienu rītos bērni laista, rūpējas, vēro savu zaļo dārzu uz palodzes, ar nepacietību gaida pirmos pavasara dīgstus.

Kopā ar bērniem mācījāmies skaitāmpantu ar kustībām-

Viena pupa, otra pupa,
Cita resna, cita strupa.
Viena pupa, otra pupa,
Kopā iznāk pupu zupa.

“Mazdārziņš” tika veidots, lai iepazīstinātu bērnus ar to, kādas iemaņas un cik daudz rūpju ir nepieciešams, lai izaudzētu augus un iegūtu ražu.

Savu pirmo ražu izmantojām, gatavojot sīpolloku maizītes. Bērni apguva pirmās prasmes ēst gatavošanā, uzsmērēja sev uz maizītes sviestu un uzbēra sagrieztus sīpollokus.

Visa raža vēl nav izaugusi, turpinām rūpēties un gaidām zirņu ražu. Bet tikmēr izaudzētie salāti gaida, kad varēs iepriecināt māmiņu sirsniņas Māmiņdienā.

Šī darbošanās rosina bērnu iepazīt tuvākās apkārtnes dabas un sociālo vidi saistībā ar sevi; rosina bērnu gan patstāvīgam darbam, gan kopdarbam; attīsta bērna pašiniciatīvu un patstāvību; atbalsta bērna pētniecības un radošo darbību.

Bērni mācās rūpēties par augiem, iepazīt to attīstības ciklu un augšanai nepieciešamos apstākļus, kā arī uzņemties atbildību par iesākto.

 

Sagatavoja: 1.grupas skolotājas Santa LAZDIŅA, Signe BLUĶE

Skip to content