Mizgraužu nodarītā kaitējuma dēļ jācērt koki Muižas parkā - Alūksnes novads

Mizgraužu nodarītā kaitējuma dēļ jācērt koki Muižas parkā

Mizgraužu nodarītā kaitējuma dēļ jācērt koki Muižas parkā27. aprīļa Alūksnes novada pašvaldības domes sēdē dome nolēma atsavināt cirsmas trīs vietās – Muižas parka teritorijā un divas sanitārās cirtes Jaunalūksnes pagastā. Visu trīs cirsmu atsavināšanai pašvaldības Īpašumu atsavināšanas komisija organizēs novērtēšanu, izstrādās izsoles noteikumus un rīkos izsoli.

 

 Visās trīs vietās skujukokos ir astoņzobu mizgraužu invāzija. Muižas parku ir apsekojusi pašvaldības Apstādījumu aizsardzības komisija un konstatējusi, ka visā parka teritorijā egļu astoņzobu mizgraužu invāzijas rezultātā ir apjomīgi skuju koku bojājumi, kā rezultātā ir vairāk kā 70 daļēji vai pilnībā nokaltuši koki. Ir nepieciešama nekavējoša rīcība – koku ciršana mizgrauža tālākas izplatības ierobežošanai. Tā kā koku ciršana veicama teritorijā, kas ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, nepieciešams atzinums no Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes. Pārvalde savu atzinumu ir sniegusi un neiebilst daļēji vai pilnībā nokaltušo astoņzobu mizgraužu un bojāto koku ciršanai.

 Arī cirsmās Jaunalūksnes pagastā ir līdzīga situācija – pašvaldības aģentūra “Spodra” ir konstatējusi astoņzobu mizgraužu svaigi invadētus kokus.

 

 

Atsavināt pašvaldībai piederošu kustamo mantu – Cirsmu īpašumā Pils iela 31, Alūksnē, (Muižas parks), (platība 23,9824 ha, pārdodamais koku apjoms cirsmā 185,52 m³), pārdodot to izsolē. Uzdot Alūksnes novada pašvaldības Īpašumu atsavināšanas komisijai organizēt atsavināmās kustamās mantas – cirsmas novērtēšanu, izstrādāt izsoles noteikumus un rīkot izsoli.

 

Atsavināt Alūksnes novada pašvaldībai piederošu kustamo mantu: cirsmu – sanitāro cirti, īpašumā “Valsts mežs 36560090095”, Jaunalūksnes pagastā, Alūksnes novadā, īpašuma kadastra Nr. 3656 009 0095, zemes vienībā ar kadastra apzīmējumu 3656 009 0095, platība 1,9 ha, 1. kvartāla nogabalos Nr.19 un 20, pārdodamais koku apjoms cirsmā 617,63 m³, pārdodot to izsolē.

Uzdot Alūksnes novada pašvaldības Īpašumu atsavināšanas komisijai organizēt atsavināmās kustamās mantas – cirsmas novērtēšanu, izstrādāt izsoles noteikumus un rīkot izsoli.

 

Atsavināt Alūksnes novada pašvaldībai piederošu kustamo mantu: cirsmu – sanitāro cirti (turpmāk – cirsma), īpašumā “Valsts mežs 36560090095”, Jaunalūksnes pagastā, Alūksnes novadā, īpašuma kadastra Nr. 3656 009 0095, zemes vienībā ar kadastra apzīmējumu 3656 009 0095, platība 1,17 ha, 1. kvartāla nogabalā Nr.25, pārdodamais koku apjoms cirsmā 367,0 m³, pārdodot to izsolē.

Uzdot Alūksnes novada pašvaldības Īpašumu atsavināšanas komisijai organizēt atsavināmās kustamās mantas – cirsmas novērtēšanu, izstrādāt izsoles noteikumus un rīkot izsoli.

Skip to content