Pašvaldība aicina iedzīvotājus izteikt viedokli par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas saistošo noteikumu projektu - Alūksnes novads

Pašvaldība aicina iedzīvotājus izteikt viedokli par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas saistošo noteikumu projektu

No 1. līdz 14. novembrim Alūksnes novada pašvaldība aicina iedzīvotājus izteikt viedokli par saistošo noteikumu projektu “Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Alūksnes novadā”.

 

Ir sagatavoti jauni saistošie noteikumi, kas regulēs sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Alūksnes novadā. Tie stāsies spēkā 2024. gada 1. janvārī. Tā kā ikviens cilvēks ir atkritumu radītājs un sadzīves atkritumu apsaimniekošana attiecas uz katru, pašvaldība aicina iedzīvotājus, uzņēmumus, organizācijas iepazīties ar noteikumu projektu un izteikt viedokli noteiktajā kārtībā.

 

Saistošajos noteikumos būs noteiktas prasības sadzīves atkritumu dalītai vākšanai un šķirošanai, sadzīvē radušos bīstamo un videi kaitīgo preču atkritumu apsaimniekošanai, mājsaimniecībā radītu būvniecības atkritumu un liela izmēra atkritumu apsaimniekošanai un bioloģisko atkritumu apsaimniekošanai. Noteikumi noteiks pienākumus publisko pasākumu organizētājiem, nekustamā īpašuma īpašniekiem un pārvaldniekiem, kā arī atkritumu apsaimniekotājam.

 

Viena no galvenajām novitātēm saistošajos noteikumos ir bioloģisko atkritumu apsaimniekošana, kas visā valstī būs obligāta no nākamā gada 1. janvāra. Bioloģiskie atkritumi ir dārzu un parku atkritumi, mājsaimniecību, biroju, sabiedriskās ēdināšanas iestāžu, tirdzniecības vietu pārtikas un virtuves atkritumi un citi tiem pielīdzināmi pārtikas rūpniecības uzņēmumu atkritumi.

 

Saistošo noteikumu projekts paredz, ka bioloģiskos atkritumus individuālās dzīvojamās mājās varēs kompostēt (mājkompostēšana) savā teritorijā, ja tas nerada draudus citu cilvēku dzīvībai, veselībai, videi, kā arī personu mantai. Par mājkompostēšanu būs jāinformē atkritumu apsaimniekotājs, kas šos datus iesniegs reģionālajam atkritumu apsaimniekošanas centram mājkompostēšanas reģistra uzturēšanai.

 

Daudzdzīvokļu mājām ar 24 un vairāk dzīvokļiem pilsētas teritorijā būs jānoslēdz līgums ar atkritumu apsaimniekotāju par bioloģisko atkritumu konteineru izvietošanu. Savukārt pagastos esošajām daudzdzīvokļu mājām ar 24 un vairāk dzīvokļiem bioloģisko atkritumu konteineri būs jānodrošina tādā gadījumā, ja šādu atkritumu apjoms nedēļā ir 80 litri vai vairāk.

 

Bioloģisko atkritumu apsaimniekošanas pienākums attieksies arī uz komersantiem, kas nodarbojas ar sabiedrisko ēdināšanu un pārtikas tirdzniecību. Saistošo noteikumu projektā būs paredzēti nosacījumi šo nozaru uzņēmumiem bioloģisko atkritumu vākšanai paredzēto konteineru izvietošanā.

 

Ar saistošo noteikumu projektu var iepazīties pašvaldības tīmekļvietnes www.aluksne.lv sadaļā Sabiedrība/Sabiedrības līdzdalība/Viedokļa izteikšana par saistošo noteikumu projektiem. Savu viedokli par saistošo noteikumu projektiem iedzīvotāji var izteikt brīvā formā vai izmantojot anketas, kas pieejamas iepriekš minētajā tīmekļvietnes www.aluksne.lv sadaļā.

 

Viedokli par saistošo noteikumu projektiem izziņotajā termiņā var iesniegt kādā no šiem veidiem:

  • nosūtot kā elektronisku iesniegumu uz pašvaldības e-adresi portālā latvija.gov.lv,
  • nosūtot elektroniski parakstītu iesniegumu uz e-pasta adresi priekslikumi@aluksne.lv,
  • nogādājot pašvaldībā pašrocīgi parakstītu iesniegumu vai aizpildot iesnieguma veidlapu Valsts un pašvaldības vienotajos klientu apkalpošanas centros Alūksnes novada pašvaldības administratīvajā ēkā Dārza ielā 11, Alūksnē, Alūksnes novadā, vai pagastu bibliotēkās to darba laikā,
  • nosūtot pa pastu Alūksnes novada pašvaldībai, Dārza ielā 11, Alūksnē, Alūksnes novadā, LV-4301 (pasta zīmogam uz aploksnes jāsakrīt ar attiecīgo saistošo noteikumu projekta viedokļu izteikšanai izsludinātā termiņa pēdējo dienu).

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content