Bioloģisko atkritumu konteineros – atbilstoša satura atkritumus - Alūksnes novads

Bioloģisko atkritumu konteineros – atbilstoša satura atkritumus

No šī gada Latvijā ir ieviesta bioloģisko atkritumu šķirošana un arī Alūksnes novadā pie lielākajām daudzdzīvokļu mājām jau vairākas nedēļas atrodas brūnie konteineri bioloģiski noārdāmajiem atkritumiem.

 

Paldies visiem, kuri cenšas un apgūst bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošanu, rūpīgi un pareizi šķiro tos, tomēr pirmās izvešanas reizes apliecina, ka, diemžēl, zināšanu par šo atkritumu veidu vēl ļoti pietrūkst.

 

SIA “LAUTUS VIDE” dati liecina, ka pirmajā bioloģisko atkritumu konteineru izvešanas reizē neatbilstošs saturs konstatēts piecās adresēs (Apes iela 4 k-1, Cēsu iela 10, Helēnas iela 55 k-1, Torņa iela 7 un Torņa iela 9). Otrajā izvešanas reizē neatbilstošs konteineru saturs konstatēts trīs adresēs (Cēsu iela 10, Torņa iela 13, Apes iela 4 k-2). Konteineru piepildījums – pagaidām zems.

 

Lai veicinātu izpratni par to, kādus atkritumus drīkst un kādus nedrīkst ievietot brūnajos bioloģisko atkritumu konteineros, atgādinājumam pievienojam atkritumu apsaimniekotāja sagatavoto vizuālo pamācību. Tā jums noderēs ikdienā, lai par ikdienas ieradumu ieviestu šī atkritumu veida atsevišķu vākšanu jau savā mājoklī.

 

Lūdzam ņemt vērā, ka, ievietojot bioloģiski noārdāmos atkritumus bioloģisko atkritumu konteinerā, tos vajag izbērt no maisiņa vai trauka, ar kuru tos nesāt. Šie konteineri ir paredzēti tikai un vienīgi bioloģiski noārdāmajiem atkritumiem, bet ne tekstilam, apaviem plastmasai vai vēl sliktāk – būvniecības atkritumiem.

 

ATGĀDINĀM! Bioloģisko atkritumu apsaimniekošanas tarifs ir 60% no nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tarifa. Tātad, ja daudzdzīvokļu māja pareizi un aktīvi šķiro bioloģisko noārdāmos atkritumus, tai samazinās nešķiroto sadzīves atkritumu apjoms. Līdz ar to mazāk jāmaksā par atkritumu apsaimniekošanu, jo bioloģisko atkritumu apsaimniekošanas izmaksas ir mazākas. Protams, ja mājas bioloģisko atkritumu konteinera saturs ir atbilstošs.

 

Motivējošs faktors bioloģisko atkritumu šķirošanai ir arī rūpes par vidi. Nošķirojot bioloģiskos atkritumus, samazinās poligonā noglabājamo atkritumu apjoms, bet bioloģiskie atkritumi tiek pārvērsti noderīgos resursos, piemēram, biogāzē, ko izmanto elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanai.

 

INDIVIDUĀLĀM DZĪVOJAMĀM MĀJĀM. Individuālām mājām novada teritorijā bioloģiskos atkritumus ir atļauts kompostēt (mājkompostēšana).

Par mājkompostēšanu jāinformē atkritumu apsaimniekotāju SIA “LAUTUS VIDE”, rakstot iesniegumu, kurā norāda to personu, uz kuras vārda ir noslēgts līgums par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu konkrētajā īpašumā, un īpašuma adresi, kurā tiks veikta mājkompostēšana. Iesniegumu var iesniegt SIA “LAUTUS VIDE” personīgi tās birojā Rūpniecības ielā 8F, Alūksnē, vai nosūtīt pa pastu, elektroniski parakstītu iesniegumu var nosūtīt uz e-pastu aluksne@pilsetvide.lv vai uzņēmuma e-adresē. Informācija pa tālruni 26622989.

Bioloģisko atkritumu konteineros – atbilstoša satura atkritumusBioloģisko atkritumu konteineros – atbilstoša satura atkritumus Bioloģisko atkritumu konteineros – atbilstoša satura atkritumus Bioloģisko atkritumu konteineros – atbilstoša satura atkritumus Bioloģisko atkritumu konteineros – atbilstoša satura atkritumus Bioloģisko atkritumu konteineros – atbilstoša satura atkritumus

Skip to content