Atbalstīts projekts Alūksnes Jaunās pils kāpņu telpas sienu gleznojuma - Alūksnes novads

Atbalstīts projekts Alūksnes Jaunās pils kāpņu telpas sienu gleznojuma

Atbalstīts projekts Alūksnes Jaunās pils kāpņu telpas sienu gleznojumaValsts Kultūrkapitāla fonds 2024. gada 2. kultūras projektu konkursā Kultūras mantojuma nozarē Alūksnes novada muzejam piešķīra 3700 EUR projekta “Alūksnes Jaunās pils kāpņu telpas ziemeļu un austrumu sienas gleznojuma restaurācija un rekonstrukcija” realizēšanai.

 

 Projekta ietvaros paredzēta kāpņu telpas austrumu un daļēja ziemeļu sienas pārkrāsojuma mehāniska atdalīšana, krāsu slāņu pārtīrīšana, krāsu slāņu stiprināšana, nekvalitatīvā apmetuma izņemšana, kā arī vēsturiskā apmetuma un restaurācijas grunts ieklāšana. Austrumu sienai paredzēta arī sienu gleznojuma rekonstrukcija 43,70 dm2 apmērā. Restaurācijas darbi uzsākti 27. jūnijā un ilgs līdz 30. novembrim.

 Restaurācijas darbiem noslēdzoties, būs iegūts stabils austrumu sienas, kā arī daļējs ziemeļu sienas gleznojuma stāvoklis, kā arī atgūts oriģinālais otrās sistēmas vizuālais izskats. Restaurācijas darbus turpinās veikt restauratore Līga Šļakota.

 Alūksnes Jaunās pils kāpņu telpas restaurācijas un rekonstrukcijas darbi pēc ilgāka pārtraukuma atsākās 2023. gada rudenī, pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālam atbalstam.

 Alūksnes novada muzeja mērķis ir atgūt Alūksnes Jaunās pils autentisko kāpņu telpas sienu gleznojumu, kas pils apmeklētājiem radīs vizuālu iespaidu par 19. gs. beigu – 20. gs. sākuma interjera dekoratīvo neogotikas stila gleznojumu.

 

Valsts kultūrkapitāla fonds logo

 

Linda Apšusala,
Alūksnes novada muzeja ekspozīciju un izstāžu kuratore

Skip to content