DODAMIES IEPAZĪT VIETĒJO! - Alūksnes novads

DODAMIES IEPAZĪT VIETĒJO!

Vasara ir aktīvais laiks, kad lielāko daļu dienas pavadām ārā –  dodamies pastaigās, pārgājienos, lai iepazītu un izpētītu tuvāko un tālāko apkārtni, gūtu priekšstatus par aktuāliem notikumiem un piedāvājumiem.  Jūlija mēnesī mēs ar prieku pievienojāmies SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) aicinājumam piedalīties konkursā “Šodien laukos”, kas ir par dzīvi un darbu laukos, mežos un ūdeņos, par procesiem un piedzīvojumiem dabā! Šovasar šī konkursa mērķis ir iepazīt Latvijā ražotus produktus, ko var iegādāties tuvējā veikalā, tirdziņā vai pie vietējā ražotāja. Priecājamies, ka konkursa uzdevumi ļāva labāk iedziļināties un izprast Ekoskolas tēmas “Pārtika”, “Bioloģiskā daudzveidība”, “Veselīgs dzīvesveids”.

Lai veiktu konkursa uzdevumus, ar lielu zinātkāri devāmies uz  Alūksnes “Zaļo tirdziņu”, jo vēl esot bērnudārzā, plānojām, kādus mājražotāju labumus tur var nopirkt. Jau ieejot Zaļā tirgus teritorijā mūsu uzmanību piesaistīja smaidoša, atsaucīga pārdevēja, kura uzrunāja mūs, kā jaunos pircējus, un aicināja iepazīties ar šīs dienas mājas sieru, jogurtu un citu piena produktu sortimentu. Iepazīstot plašo produktu klāstu noskaidrojām, ka Gulbenes novada Stradu pagastā ir ražotne “Pakalnieši”, kas ražo daudz un dažādus mājas sierus (ar dažādiem augļiem, garšvielām un sēklām), jaunpiena produktus ( bērniem šis bija dienas atklājums), dabīgos jogurtus pēc senām receptēm, kuras ir tik senas kā “visvisvecākā” omīte (bērna komentārs).  Bērni ieinteresējās, kā notiek process, kad tiek gatavots siers. No pārdevējas saņēmām īsu skaidrojumu un ielūgumu uz ražotni, kur ekskursijas laikā varēs redzēt darba procesu,  nogaršot un iegādāties dažādus sierus.  

Dodoties dabā, bērnus ieinteresēja dažādi pļavas augi.  Tā radās ideja tuvāk iepazīt šos   augus, to ārstnieciskās īpašības, pielietojumu veselības uzlabošanā. Ciemos tika aicināts Alūksnes novada Malienas pagasta z/s “ZIEMEĻI” bioloģiskās saimniecības īpašnieks Roberts ZELTIŅŠ, kurš pastāstīja par saimniecībā esošo augu daudzveidību, audzēšanu, ievākšanu un  pārstrādi. Bērniem tika dota iespēja iepazīt, apskatīt, izpētīt  dažādus augus, izzināt to pielietojumu dažādu slimību ārstēšanā, veselības un imunitātes nostiprināšanā. Kopīgi tika apsekoti iestādes teritorijā esošie augi, iepazīta produkcija, tējas, kuras iestāde iepērk no šī bioloģiskās saimniecības un iekļauj ēdienkartē. Tika veikta trīs tēju degustācija, veidota tabula, kuras tējas bērniem vislabāk garšo, gatavota ārstniecības augu grāmata. Paldies R.Zeltiņam par kopīgi pavadītajiem mirkļiem.

Dalība konkursā mums sniedza virkni ieguvumu: lieliski pavadīts rīta cēliens,  iespēja iepazīt pašu un kaimiņu novadā ražotos produktus, izpētīts, kā tiek pārstrādāts piens, kā gatavo sieru, kur un kā tiek izmantoti dabā esošie augi,  gūta ideja braucienam -ekskursijai kopā ar vecākiem.

Izzinošās pastaigas, vērojumi, pētniecības darbības – tās mums ļoti patīk. Tādēļ devāmies vēl vienā pārgājienā un  izzinājām, kā tiek šūtas rotaļlietas. Mūs laipni uzņēma Madara PAAS savā veikaliņā – darbnīcā un izrādīja neparastas, skaistas,  pašas šūtas rotaļlietas. Pie Madaras mēs redzējām un dzirdējām vēl daudz ko interesantu. Šis veikaliņš mums ir īpašs ne tikai ar preci, bet arī ar to, ka deva ierosmi jautājumam “Ko es varu darīt?”. Mums ļoti, ļoti patika.  Paldies, Madarai PAAS par viesmīlīgu uzņemšanu un iespēju redzēt  roku darbu.

Alūksnes 3.,4.,6.,9.,11. grupas “Sprīdīši” arī Jums novēl  katru dienu kādu jaunu atklājumu!

DODAMIES IEPAZĪT VIETĒJO ! DODAMIES IEPAZĪT VIETĒJO ! DODAMIES IEPAZĪT VIETĒJO ! DODAMIES IEPAZĪT VIETĒJO ! DODAMIES IEPAZĪT VIETĒJO ! DODAMIES IEPAZĪT VIETĒJO ! DODAMIES IEPAZĪT VIETĒJO ! DODAMIES IEPAZĪT VIETĒJO ! DODAMIES IEPAZĪT VIETĒJO ! DODAMIES IEPAZĪT VIETĒJO ! DODAMIES IEPAZĪT VIETĒJO ! DODAMIES IEPAZĪT VIETĒJO ! DODAMIES IEPAZĪT VIETĒJO ! DODAMIES IEPAZĪT VIETĒJO !

Sagatavoja:  4. un 9. grupas skolotājas I.HOLLA, L.PETROSJANA-GOLUBEVA

Skip to content