6. un 7. septembrī Eiropas kultūras mantojuma dienas Alūksnē - Alūksnes novads

6. un 7. septembrī Eiropas kultūras mantojuma dienas Alūksnē

6. un 7. septembrī Eiropas kultūras mantojuma dienas Alūksnē

Šogad Eiropas kultūras mantojuma dienas veltītas kultūras mantojuma pieejamībai un drošībai, pievēršot uzmanību trīs galvenajiem virzieniem: kultūras mantojuma publiskajai pieejamībai, piekļūstamībai cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem un drošībai, kas ietver arī sabiedrības atbildību un zināšanas par kultūras vērtību saglabāšanu.

Atbilstoši tēmai “Pieejams un drošs kultūras mantojums”, Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde dalībai Eiropas kultūras mantojuma dienās kā atbilstošus un veiksmīgus vides pieejamības un drošības risinājumus Alūksnes novadā izvēlējusies trīs objektus: “Ģimnāzija”, Glika ielā 10 (valsts aizsardzības Nr. 2689), Alūksnes pilsdrupas (valsts aizsardzības Nr. 2665), Alūksnes dzelzceļa stacijas bagāžas šķūnis (“Šaursliežu dzelzceļa līnija Alūksne-Gulbene, sliežu ceļi, inženierbūves, aprīkojums, ēkas, ritošais sastāvs” (valsts aizsardzības Nr. 8339)). Alūksnē Eiropas kultūras mantojuma dienās 6. un 7. septembrī notiks dažādas izzinošas un izglītojošas aktivitātes.

6. septembrī interesenti aicināti uz Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāziju, kur no 13.00 līdz 14.00 notiks informatīvs pasākums “Pastāvēs, kas pārvērtīsies”, kurā vēstures skolotāja Iveta Mikijanska pastāstīs par ģimnāzijas vēsturi, pašvaldības Centrālās administrācijas Īpašumu pārvaldības un attīstības nodaļas projektu vadītāja Una Tetere-Teterovska dalīsies pieredzē par ģimnāzijas ēkas pārbūves procesu un tā rezultātiem, direktores vietniece mācību darbā, kultūras pamatu skolotāja Ida Zelča izskaidros, kas ir kultūras mantojums un kāpēc tas jāsaglabā. Ģimnāzijas ēkā no 14.15 līdz 16.00 norisināsies izzinoša pastaiga/orientēšanās spēle, bet visas dienas garumā vestibilā, aktu zālē un 4. stāva gaitenī būs pieejamas izstādes. Ieeja uz šiem pasākumiem ir bez maksas.

7. septembrī 11.00 Pilssalā pie Dienvidu torņa sāksies iepazīšanās pastaiga pa Alūksnes viduslaiku pils teritoriju Alūksnes novada muzeja gida pavadībā. Pastaigas laikā būs iespēja iepazīt pils vēsturi un Dienvidu torņa ekspozīciju “MARIENBURGAS astotais brālis”, kas ar skaņas un gaismas palīdzību papildinās vēsturisko vēstījumu. Eiropas kultūras mantojuma dienās Dienvidu tornī būs pieejami divi papildus seansi. Dalības maksa: 5,00 EUR no personas (pieaugušajiem).

Turpinājumā no 13.00 līdz 14.50 aktivitātes notiks Alūksnes stacijas kvartālā. Apmeklētāji aicināti uz pastaigu, kas sāksies pie viesnīcas “Bahnhofs hotel”. Dalībniekiem būs iespēja uzzināt vairāk par stacijas un Bānīša vēsturi, apmeklēt atjaunoto jūgendstila viesnīcu “Bahnhofs hotel”, apskatīt ekspozīciju “Alūksnes Bānīša stacija”, dzirdēt gida stāstījumu par industriālā mantojuma pieejamību, apmeklēt burgernīcu “Tvaiks x Ogle”, kā arī 14.50 stacijā sagaidīt tvaika lokomotīvi “Ferdinands”. Ieeja ekspozīcijā “Alūksnes Bānīša stacija”: 5,00 EUR.

Eiropas kultūras mantojuma dienas ir lieliska iespēja iepazīt mūsu vēsturi, izprast tās nozīmi un novērtēt to, kas veido mūsu nacionālo pašapziņu. Aicinām piedalīties un piedzīvot kultūras mantojuma pieejamību ikvienam!

Skip to content