Sākas rudens uzņemšana inkubācijas programmā - Alūksnes novads

Sākas rudens uzņemšana inkubācijas programmā

Sākas rudens uzņemšana inkubācijas programmāNo 16. līdz 30. septembrim notiek pieteikumu pieņemšana dalībai inkubācijas programmā 20 Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) reģionālajās pārstāvniecībās, tostarp Madonā, Gulbenē un Alūksnē, kā arī Radošo industriju un Tehnoloģiju pārstāvniecībās Rīgā.

 

“Šajā inkubācijas programmas uzņemšanā īpaši gaidām inovatīvus komersantus, kuri attīsta divējādas pielietojamības produktus – preces, pakalpojumus, arī programmatūras un tehnoloģijas, kuras var izmantot gan civiliem, gan drošības un aizsardzības mērķiem. Līdz 2024. gada beigām plānojam biznesa inkubācijas un pirmsinkubācijas programmās uzņemt vēl 150 uzņēmējus, tādējādi turpinot stiprināt Latvijas uzņēmējdarbības vidi un inovāciju attīstību,” uzsver Raivis Bremšmits, LIAA direktors.

Pieteikšanās LIAA inkubācijas programmai notiek pēc administratīvi teritoriālā iedalījuma jeb reģionālā principa. LIAA pārstāvniecībās Madonā, Gulbenē un Alūksnē aicinātie pieteikties uzņēmēji no Madonas, Gulbenes un Alūksnes novadiem, lai attīstītu savu uzņēmējdarbību.

Inkubācijas atbalstam var pieteikties Latvijā reģistrēti, līdz 5 gadus veci uzņēmumi, kuri strādā ar tehnoloģijām, attīsta inovatīvus produktus vai pakalpojumus, kā arī radošo industriju nozares komersanti ar izstrādātu produktu vai pakalpojumu vismaz minimālā dzīvotspējīgā līmenī.

Iepriekšējā uzsaukumā, šī gada pavasarī, inkubācijas programmai pievienojās uzņēmums SIA “Etna Design”, kas ražo dārza mēbeles, iekaramos grozus un dekorus no bazalta šķiedras. Mēbeļu ražošana ir unikāls process, kas apvieno dabisku materiālu, inovatīvu tehnoloģiju un rūpīgu roku darbu. Izstrādātā tehnoloģija un materiāla īpašības nodrošina mēbeļu kvalitāti, izturību un ilgtspējību.

 “Inkubācijas pamatmērķis ir tirdzniecības kanālu veidošana,” par dalību inkubācijas programmā stāsta Raivis Kaspars. “Uzņēmums ir relatīvi jauns, tāpēc atpazīstamība tirgū ir ļoti svarīga. To var panākt piedaloties dažādās izstādēs ārpus Latvijas. Izstāžu izmaksas svārstās no 10-20 tūkstošiem euro, inkubācijas atbalsts ir ļoti nozīmīgs.”

Tāpat savu dalību inkubācijas programmas jau izmanto uzņēmums SIA WISEMEAL. WISEMEAL ir radījis funkcionālo pārtiku ambicioziem un aktīviem cilvēkiem, lai ikdienišķās situācijās nodrošinātu sirdsmieru, komfortu un vienkāršību ar veselīgām un vērtīgām maltītēm. Mazāk kā 1 minūtes laikā, sajaucot sauso maisījumu ar ūdeni, var baudīt dabīgu, enerģiju vai imunitāti stiprinošu maltīti un turpinātu savus ikdienas varoņdarbus.

Liena Kazāka, SIA WISEMEAL vadītāja, stāsta, ka galvenie mērķi, ko uzņēmums vēlas sasniegt piedaloties šajā inkubācijas programmā, ir iegādāties aprīkojumu, izejvielas, kā arī īstenot mārketinga aktivitātes WISEMEAL realizācijas veicināšanai mērķa eksporta tirgos. “Inkubācijas programmas pievienotā vērtība ir kopienā, zināšanu un pieredzes pārnese. Attīstot idejas, jaunie uzņēmēji ir cilvēki orķestri, kuriem jāpaspēj paveikt vismaz 4-6 darbinieku pienākumi. Tādēļ īpaši svarīgi ir mācīties vienam no otra, aizgūt vērtīgo no kļūdām un veiksmes stāstiem, mācīties no praksē balstītām ekspertu pieredzēm, lai vairotu konkurētspēju un iespējami mazāk paklupieni ar sāpīgām brūcēm. To visu sagaidu koncentrētā formā šajā inkubācijas programmā.”

Ar ES struktūrfondu atbalstu īstenotā programma “Biznesa inkubācijas atbalsts” ietver dažādus finanšu un nefinanšu atbalsta pasākumus, kas mērķēti jauniem uzņēmumiem, lai stiprinātu Latvijas inovatīvo, tehnoloģisko, radošo un eksportspējīgo uzņēmumu dzīvotspēju, palielinātu izaugsmes potenciālu un veicinātu Latvijā ražoto preču un pakalpojumu eksportu. Finanšu atbalsts pieejams grantu veidā telpu un darba vietas nomai, ražošanas aprīkojuma un iekārtu iegādei, izejmateriālu un izejvielu iegādei, savukārt inovatīvajiem uzņēmējiem pieejams arī atbalsts darbinieka atlīdzības izmaksu segšanai un prototipēšanas un tehnoloģiju izstrādes specifiskiem pakalpojumiem. Nefinanšu atbalsts ietver sevī  konsultācijas par uzņēmējdarbības attīstībai nozīmīgiem jautājumiem, mācības un seminārus par biznesa modelēšanu, mārketingu, produktu attīstības vadību, personāla vadību, finanšu plānošanu un piesaisti un citiem uzņēmējdarbības attīstībai aktuāliem jautājumiem, ekspertu konsultācijas, vietējo un starptautisko mentoru konsultācijas; tīklošanās un pieredzes apmaiņas u.c.

Detalizētāk iepazīties ar programmas nosacījumiem un pieteikties dalībai var platformā https://business.gov.lv. Pieteikuma formas būs aktīvas visu uzņemšanas laiku.

Biznesa inkubācijas atbalsts pieejams Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Latvijas valsts budžeta līdzfinansētās Mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) inovatīvās uzņēmējdarbības attīstības programmas ietvaros.

 

Papildu informācija: Monta Grinberga, Vecākā projektu vadītāja LIAA pārstāvniecībā Madonā
Adrese: Saieta laukums 2a, Madona
Tālrunis: 28020515
E-pasts: madona@liaa.gov.lv

Skip to content