Piedzīvo laukus Atē un aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” - Alūksnes novads

Piedzīvo laukus Atē un aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene”

Māras Sproģes foto

12. jūnijā akcijas “Atvērtās dienas laukos 2021” ietvaros interesentiem savas durvis ar īpašiem piedāvājumiem vērs desmit Alūksnes novada lauku sētu un kultūrvietu saimnieki. Lai katrs varētu apmeklēt vairākus akcijas pieturas punktus un vienlaikus atliktu laiks izbaudīt Aizsargājamo ainavu apvidu “Veclaicene”, dodoties kādā no septiņiem apvidus velo maršrutiem vai uzkāpjot skatu torņos, akcijas dalībnieki piedāvā vairākus tematisko pasākumu norises laikus. Savukārt, lai ikviens apmeklējums būtu īpašs un drošs, pasākumiem jāpiesakās iepriekš!

 Nedēļas nogale laukos ir lieliska izvēle, lai atpūstos no pilsētas ikdienas spriedzes. Nav nekā līdzīga Alūksnes apkārtnes laukiem, kur baudāma Latvijas simboliskā ainava ar lielpauguriem, Kornetu-Peļļu gravas ezeriem, daudzveidīgiem mežiem un līkumotiem lauku ceļiem. Tomēr lauki nav tikai daba – tie nozīmē arī viesmīlīgus cilvēkus, unikālu kultūru un mūsdienīgu saimniekošanu, kura balstīta senās tradīcijās.

 Dabiskas un neskartas ainavas baudīšana ir viens no galvenajiem iemesliem, lai dotos uz laukiem. Tematisks akcijas piedāvājums ir pārgājiens Raipala ezera dabas takā kopā ar novadpētnieci Maiju Bleiferti, kurā pa ceļam vēroto dabas skaistumu papildinās Mišu Medus muzeja un daļēji saglabājušos Laknu dzirnavu apmeklējums.

 Veclaicenes puses reljefā ainava diktē savus saimniekošanas noteikumus, cilvēku čaklums šeit apvienojas ar radošumu. Praktiskus ekoloģisko tekstilmateriālu izstrādājumus šuj Anda Plauma, bet savdabīgus rokdarbus gatavo rokdarbu darbnīcā “Aguce”, saimniecībā noderīgas cibiņas un citas praktiskas lietas no koka gatavo amatnieks Jānis Vīksne, bet gardu mājas sieru sien un lauku gudrības pārzina “Āru” māju saimniece Māra Skopiņa. Lauku sestdienas vakari nav iedomājami bez pirts, tamdēļ visas dienas garumā pie pirts meistares Astras Plukšas varēs saņemt sauso pērienu un izzināt pirts procedūru noslēpumus.

 Unikālu lokālās kultūras pieredzi mijiedarbojoties ar vietējiem cilvēkiem varēs gūt radošuma rezidencē Ziemeru muižā, Latvijas augstākajā baznīcā virs jūras līmeņa – Opekalna baznīcā un kādā no trim muzejiem – Jaunlaicenes muižas muzejā, Mišu medus muzejā un Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā, kur caur stāstiem un praktisku darbošanos iepazīt vietējo saimniekošanas tradīcijas. Jāuzsver, ka Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā šīs aktivitātes apmeklētāji varēs baudīt pat trīs dienu garumā – no 11. līdz 13. jūnijam.

 Lauki aizrauj un izraisa vēlmi uzkavēties ilgāk. Lai pagarinātu lauku brīvdienas, izbaudītu gaišās pirmsjāņu naktis un mostos ar putnu dziesmām nakšņot var tuvākajās viesu mājās un namiņos.

Pasākuma aktivitāšu piedāvājums un programma var mainīties atkarībā no epidemioloģiskajiem ierobežojumiem.

 “Atvērtās dienas laukos” ir lauku apceļošanas un iepazīšanas pasākums, kur jau astoto gadu organizē Lauku tūrisma asociācija “Lauku ceļotājs”. Pasākuma mērķis ir popularizēt laukus, laukos audzētus, ražotus, gatavotus produktus un sniegtos pakalpojumus, kā arī ieinteresēt iedzīvotājus iepazīt lauku dzīvi, nobaudīt lauku labumus, atrast saimniecības, no kurām iegādāties saimnieku audzētus un ražotus produktus, kā arī izbaudīt aktivitātes un sajūtas, ko var piedzīvot laukos.

 Vairāk informācijas par pasākumu, papildus apskates objektiem, dabas takām un naktsmājām atradīsiet www.veclaicene.lv un www.visitaluksne.lv.

 

Dace Bumbiere-Augule,
Alūksnes tūrisma informācijas centra vadītājas vietniece

 

 

Skip to content