Līdz 1. februārim var pieteikties nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojuma saņemšanai - Alūksnes novads

Līdz 1. februārim var pieteikties nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojuma saņemšanai

1. janvārī stājās spēkā Alūksnes novada pašvaldības saistošie noteikumi par atvieglojumiem nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem Alūksnes novadā, kas paredz nodokļa atvieglojumus atsevišķām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām.

Šādi noteikumi pašvaldībai bija arī iepriekš, un tie paredz atvieglojumus tām pašām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām, kādas bija iekļautas jau iepriekšējos saistošajos noteikumos. Būtiskākās atšķirības saistītas ar to, ka ir precizēta atvieglojumu piešķiršanas kārtība un samazināts iesniedzamo dokumentu apjoms, bet atsevišķām kategorijām atvieglojumi tiks piešķirti automātiski.

Saskaņā ar saistošajiem noteikumiem, nodokļa atvieglojumu var saņemt maznodrošinātās personas (šīm personām nodokļa atvieglojumu pašvaldība piešķir automātiski, balstoties uz Sociālā dienesta informāciju), nestrādājoši vientuļie pensionāri, nestrādājošas vientuļās personas ar I vai II grupas invaliditāti, personas, kuru deklarētā dzīvesvieta ir kopā ar nepilngadīgu personu ar I vai II grupas invaliditāti (bērns, mazbērns, brālis, māsa), personām, kurām taksācijas gada 1. janvārī ir aprūpē apgādnieka pensiju saņemošs bērns un kurām ir kopīga deklarētā dzīvesvieta ar šo bērnu, arī pēc bērna pilngadības sasniegšanas, ja viņš turpina izglītības iegūšanu dienas nodaļā, kā arī, ja īpašuma īpašnieks vai valdītājs ir šāds bērns. Personām, kas atbilst šīm kategorijām (izņemot maznodrošinātos), līdz šī gada 1. februārim jāiesniedz pašvaldībā vai attiecīgā pagasta pārvaldē pieteikums par nodokļa atvieglojuma piešķiršanu.
Tāpat nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu pašvaldība var piešķirt īpašniekiem, kuri ar pašvaldību ir noslēguši līgumu par sava īpašuma vai tā daļas pastāvīgu publisku pieejamību un izmantošanu sabiedrības vajadzībām, kā arī tām personām, kuras ir veikušas sev piederošo ēku vai būvju fasādes restaurāciju, atjaunošanu vai pārbūvi. Arī šīm kategorijām pašvaldība atvieglojumu piešķir, pamatojoties uz tās rīcībā esošo informāciju.
Aicinām sīkāk iepazīties ar nodokļa atvieglojuma piešķiršanas nosacījumiem un kārtību pašvaldības saistošajos noteikumos, kas ir publicēti “Alūksnes Novada Vēstu” 29. novembra numurā, kā arī www.aluksne.lv sadaļas “Pašvaldība” apakšsadaļā “Dokumenti”.
Jautājumu gadījumā lūdzam sazināties ar Alūksnes novada pašvaldības nodokļu administratori Ināru Kapulinsku, tālrunis 64381501, e-pasts: inara.kapulinska@aluksne.lv.

Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content