Turpinās apzināt Latvijas dabas bagātības - Alūksnes novads

Turpinās apzināt Latvijas dabas bagātības

Latvijas daba ir mūsu nacionālā bagātība, tāpēc valstij un tās iedzīvotājiem kā gādīgiem saimniekiem ir jāzina, kāda, cik daudz, kādā kvalitātē un kurās vietās atrodama dabas daudzveidība, kādi ir nepieciešamie pasākumi, lai to saglabātu un nodrošinātu pastāvēšanu arī nākotnē. Dabas aizsardzības pārvaldes uzdevumā eksperti laika posmā no 2017. līdz 2019. gadam apsekos Latvijas teritoriju, uzskaitot Eiropas Savienības (ES) nozīmes aizsargājamos biotopus – viendabīgas teritorijas, kurās sastopama liela bioloģiskā daudzveidība, piemēram, bioloģiski vērtīgi zālāji, dabiskoties sākušas mežaudzes, purvi, avoksnāji, cilvēka mazietekmēta jūras piekraste un kāpas, upes, ezeri, alas un iežu atsegumi.

2018.gada sezonā ir plānots apsekot teju pusmiljonu lielu teritoriju, kas pieder valstij un pašvaldībām, kā arī privātīpašniekiem. Aprīlī jau ir izsūtītas 50 tūkstoši informatīvas vēstules īpašniekiem, ka ES nozīmes biotopu apzināšana šogad plānota no aprīļa līdz novembrim. Satiekot savā īpašumā ekspertu ar Dabas aizsardzības pārvaldes izsniegto apliecību (attēls Nr.1), zemes īpašniekam ir tiesības piedalīties īpašuma apsekošanā un uzdot par to jautājumus, bet eksperta paustais skaidrojums par dabas vērtībām ir tikai informatīvs. Ja Jūsu īpašumā tiks konstatēts ES nozīmes biotops, pēc datu kvalitātes pārbaudes 2019. gadā saņemsiet Dabas aizsardzības pārvaldes rakstisku informāciju.s

ES nozīmes aizsargājamo biotopu apzināšana notiek projekta “Priekšnosacījumu izveide labākai bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai un ekosistēmu aizsardzībai Latvijā” jeb “Dabas skaitīšana” ietvaros, ko līdzfinansē ES Kohēzijas fonds. Plašāka informācija par projektu, plānotajām aktivitātēm, iedzīvotāju informatīvajiem bezmaksas semināriem pieejama vietnē www.skaitamdabu.gov.lv vai www.daba.gov.lv, jautājumus aicinām sūtīt pa e-pastu skaitamdabu@daba.gov.lv.

PLĀNOTAIS GRAFIKS ALŪKSNES NOVADĀ

Rūpes par dabu ir rūpes par mūsu pašu labklājību.

Saimniekosim atbildīgi, lai dabas bagātības saglabātu!

Skip to content