Iegādāsies ēku Uzvaras ielā 1 jaunu sociālo pakalpojumu izveidei - Alūksnes novads

Iegādāsies ēku Uzvaras ielā 1 jaunu sociālo pakalpojumu izveidei

 Alūksnes novada dome 27. septembra sēdē nolēma iegādāties nekustamo īpašumu, kas sastāv no administratīvās un saimniecības ēkas Uzvaras ielā 1, Alūksnē (bijusī Krājbankas ēka). Ēku pašvaldība izmantos, lai izveidotu vienotu sociālo pakalpojumu infrastruktūru, ko pašvaldība apņēmusies radīt, iesaistoties projektā “Vidzeme iekļauj”.

 Lai atrastu piemērotu nekustamo īpašumu, kur būtu iespējams izvietot visus sociālos pakalpojumus, kurus novadā paredzēts izveidot minētā projekta laikā, pašvaldība organizēja konkursu, aicinot piedāvāt tai iespējamās teritorijas. No diviem iesniegtajiem piedāvājumiem par izvirzītajiem kritērijiem atbilstošu un piemērotāku projekta mērķu sasniegšanai konkursa atvēršanas komisija atzina īpašumu Uzvaras ielā 1. Īpašnieka norādītā pārdošanas cena – 143 000 EUR.

 Pēc pašvaldības pasūtījuma veiktā nekustamā īpašuma novērtēšana uzrādīja šī īpašuma vērtību 130 000 EUR apmērā, tomēr īpašnieks nepiekrita īpašuma pārdošanai par mazāku cenu. Līdz ar to, lai Alūksnes novadā būtu iespējams izveidot paredzētos sociālos pakalpojumus, ko pašvaldība apņēmusies izdarīt, dome nolēma iegādāties ēku par pārdošanas cenu – 143 000 EUR. Tā kā Valsts kases aizdevuma līdzekļus var pieprasīt tikai īpašuma tirgus vērtībai, pašvaldība 130 000 EUR aizņemsies Valsts kasē, bet 13 000 EUR īpašuma iegādei dome piešķīra no pašvaldības budžeta atsavināšanas procesā iegūtajiem līdzekļiem.

 Ņemot vērā, ka telpas, kurā izveidot jaunus sociālos pakalpojumus, novadā būs, pašvaldība varēs iesniegt projekta pieteikumu Eiropas Savienības fondu Darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 9.3.1. specifiskā atbalsta mērķa “Attīstīt pakalpojumu infrastruktūru bērnu aprūpei ģimeniskā vidē un personu ar invaliditāti neatkarīgai dzīvei un integrācijas sabiedrībā” 9.3.1.1. pasākuma “Pakalpojumu infrastruktūras attīstība deinstitucionalizācijas plānu īstenošanai” otrajā projektu iesniegumu atlases kārtā.

 Paredzēts, ka uz Uzvaras ielu 1 pārcelsies Alūksnes novada Sociālā dienesta administrācija un šajās telpās izveidos arī jaunus sociālos pakalpojumus:
1) sociālās rehabilitācijas centru, kas sniegs sociālās rehabilitācijas pakalpojumu bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un viņu tuviniekiem, paredzot šo aktivitāti 52 bērniem,
2) dienas aprūpes centru bērniem ar funkcionāliem traucējumiem astoņām vietām,
3) dienas aprūpes centru pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem 20 vietām,
4) specializēto darbnīcu pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem 10 vietām.

 Savukārt pašreizējās Sociālā dienesta telpās Lielā Ezera ielā 11 projekta ietvaros izveidos vēl vienu pakalpojumu – grupu dzīvokļus pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem 16 vietām.

 Alūksnes novada pašvaldība un citas Vidzemes pašvaldības 2016. gadā noslēdza sadarbības līgumu ar Vidzemes plānošanas reģionu par projekta “Vidzeme iekļauj” īstenošanu. Viens no šī projekta mērķiem ir izstrādāt un īstenot Vidzemes reģiona Deinstitucionalizācijas plānu. Pašvaldībām, kas iesaistās šajā projektā, būs jāīsteno izvēlētie sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu infrastruktūras attīstības risinājumi un jāiesniedz attiecīga projekta pieteikums Eiropas Savienības fondu finansējuma saņemšanai šim mērķim.

 Deinstitucionalizācija paredz izveidot tādus sociālos pakalpojumus, kas personai, kurai ir ierobežotas spējas sevi aprūpēt, sniedz nepieciešamo atbalstu, lai tā spētu dzīvot mājās vai ģimeniskā vidē. Deinstitucionalizācijas mērķis ir atteikties no ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā un radīt iespēju nepieciešamo atbalstu saņemt dzīvesvietā jeb tā sauktie sabiedrībā balstīti pakalpojumi.

Evita Aploka,

Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content