Sāks pašvaldības administratīvās ēkas pārbūvi Alūksnē - Alūksnes novads

Sāks pašvaldības administratīvās ēkas pārbūvi Alūksnē

Oktobrī pašvaldība sāks īstenot Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstīto projektu “Energoefektivitātes uzlabošana Alūksnes novada pašvaldības administratīvajā ēkā”, kas paredz veicināt pašvaldības administratīvās ēkas Dārza ielā 11, Alūksnē, energoefektivitāti, uzlabot tās vizuālo izskatu, kā arī pārbūvēt apkārtējo teritoriju.

Domes 27. septembra sēdē deputāti pieņēma lēmumu lūgt Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomei atļauju pašvaldībai ņemt Valsts kasē aizņēmumu līdz 2 011 343,29 EUR šī projekta īstenošanai ar aizņēmuma pamatsummas atmaksas termiņu no 2021. gada marta līdz 2050. gada decembrim.

Līdz šim pašvaldība visos projektu konkursos primāri vienmēr ir centusies sakārtot izglītības un kultūras iestāžu ēkas, tādēļ šobrīd tiek izmantota iespēja atjaunot arī pašvaldības administratīvo ēku un tās apkārtni. Projekta mērķis ir samazināt ēkas uzturēšanas izdevumus, paaugstinot tās energoefektivitāti. Paredzēts siltināt ēkas norobežojošās konstrukcijas (ārsienas, augšstāva pārsegumu, 1. stāva grīdas), atjaunot jumta segumu, nomainīt ārdurvis un daļēji logus, uzlabot ventilācijas sistēmu, pārbūvēt apkures sistēmu un siltummezglu. Projekta rezultātā administratīvās ēkas primārās enerģijas gada patēriņš samazināsies par 257,97 MWh/gadā, kā arī siltumnīcefekta gāzu apjoms par 58,57 t CO2/gadā.

Tāpat projektā paredzēta elektroapgādes sistēmas pārbūve, apgaismojuma maiņa, gaisa kondicionēšanas sistēmas izbūve, zibensaizsardzības sistēmas izveide, atsevišķu telpu remonts, vides pieejamības nodrošināšana. Pēc pārbūves ēkā būs viens ieejas mezgls, kas atradīsies pa vidu starp pašreizējām divām ieejām ēkas centrālajā fasādē. Ēkas pirmajā stāvā līdztekus šī projekta īstenošanai izbūvēs klientu apkalpošanas centra telpas, ko finansēs par valsts budžeta un pašvaldības līdzekļiem.

Līdz ar ēkas pārbūvi sakārtos arī tai piegulošo teritoriju – priekšējo laukumu, iekšpagalmu un zaļās zonas abpus ēkai. Izbūvēs lietus ūdens kanalizāciju un drenāžu, reprezentatīvo laukumu, pārplānos pašreizējo iekšpagalma auto stāvlaukumu un labiekārtos teritoriju. Esošajā laukumā tiks veidoti jauni bruģēta seguma laukumi, celiņi, ierīkots atpūtas laukums ar soliņiem. Laukuma centrālais elements būs monumentāls Latvijas karoga masts, kam apkārt tiks veidots īpašs seguma raksts ar kamola motīvu.

Tāpat kā šobrīd, arī turpmāk uz galvenā laukuma būs iespējams novietot automašīnas, jo projekta laikā izbūvēs stāvlaukumu ar 37 stāvvietām un 3 invalīdu stāvvietām. Laukumu varēs izmantot arī pasākumiem. Būs ierīkotas velosipēdu novietnes gan ēkas priekšējā laukumā, gan iekšpagalmā.

Vairākās vietās taps jauni košumkrūmu un koku stādījumi. Ēkai piegulošajā teritorijā iestādīs 30 kalnu priedes, 13 kļavas, 4 ķiršus, 9 ābeles, 2 ozolus, 1 aso egli, kā arī hortenzijas, bārbeles, grimoņus un ložņīgos kārklus. Kokaugi izvēlēti tādi, lai tie sasauktos ar ēkas arhitektūru un nodalītu atsevišķas zonas. Projekta īstenošanas laikā atsevišķus kokus nogriezīs – tās būs lielās, pāraugušās tūjas ēkas priekšpusē, egles ēkas rietumu un ziemeļaustrumu pusē, kas sākušas kalst un lielākos vējos lūzt, kā arī trīs koki Dārza ielas malā, kuri jau šobrīd nav labā, veselīgā stāvoklī, un būvdarbu veikšana to sakņu tuvumā koku stāvokli vēl vairāk pasliktinātu un pēc dažiem gadiem tie, visticamāk, aizietu bojā. Ielas malā jaunus stādījumus nav iespējams izveidot, jo apakšā atrodas inženiertīkli.

Plānots, ka vispirms ēkā atbrīvos 4. stāvu, lai varētu veikt darbus uz jumta. Pārējos stāvos pagaidām darbinieki darbu varēs turpināt savās darba vietās. Sākotnēji tiks veikti arī kāpņu daļas pārbūves darbi ēkas rietumu galā, lai pēc tam, kad būs slēgtas pārējās ieejas ēkā, to varētu izmantot ēkā strādājošie un apmeklētāji.

Uz laiku uz ēku Uzvaras ielā 1 pārcelsies pašvaldības administrācijas darbinieki, kā arī iestādes un personas, kas nomā telpas 4. stāvā: pašvaldības Informācijas tehnoloģiju nodaļa, Kultūras un sporta nodaļa, nodokļu administratori un dzīvesvietas deklarēšanas speciālists, kā arī Madonas reģionālās vides pārvaldes darbinieki un juridisko pakalpojumu birojs. Šobrīd plānots, ka minētie pašvaldības darbinieki un iestādes uz ēku Uzvaras ielā 1 pārcelsies līdz 29. oktobrim. Pēc tam turp plānots pārcelt arī iestādes un administrācijas darbiniekus no administratīvās ēkas 1. stāva – Plānošanas un attīstības nodaļu, Pašvaldības policiju, Lauksaimniecības konsultāciju biroju, Zemes dienestu, Valsts ieņēmumu dienestu, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi. Precīzāka informācija vēl sekos.

Vēršam apmeklētāju uzmanību uz to, ka būvdarbu laikā centrālās fasādes ieejas durvis būs slēgtas, tāpat arī piekļuve ar autotransportu būs ierobežota – nebūs pieejams iekšpagalms un laukums administratīvās ēkas priekšā. Ieeja ēkā sākotnēji būs iespējama pa pašreizējām iekšpagalma durvīm (no Helēnas ielas puses), bet vēlāk – pa rezerves durvīm ēkas rietumu galā.

Projekta kopējās izmaksas 2 088 640,78 EUR, tajā skaitā ERAF finansējums 309 000,00 EUR, valsts budžeta dotācija pašvaldībām 16 358,83 EUR, pašvaldības līdzfinansējums 38 170,58 EUR un neattiecināmās izmaksas 1 725 111,37 EUR. Projektu vada Alūksnes novada pašvaldības projektu vadītāja Una Tetere-Teterovska.  Darbus veiks SIA “Ventars” pēc SIA “BM projekts” izstrādātā projekta, būvuzraudzību nodrošinās SIA “Firma L4”. Plānotais projekta īstenošanas ilgums – 24 mēneši.

 

Skip to content