Ar kokaugiem papildina paviljona apkārtni - Alūksnes novads

Ar kokaugiem papildina paviljona apkārtni

Kopš pagājušā gada vasaras Alūksnes muižas parkā apmeklētājus atkal priecē Putnu paviljons, kā tas bijis baronu Fītinghofu laikā. Šoruden paviljona apkārtnē projekta “Pašvaldību darbi parkos” ietvaros iestādīti dažādi kokaugi.

Stādījumi veidoti ar mērķi bagātināt paviljona apkārtnes ainavu un papildināt kopējo parka stāstu par dendroloģiskajiem stādījumiem. Kokaugu izvēli veica Alūksnes novada pašvaldības ainavu arhitekte Madara Sildega-Mieriņa, bet vietas stādīšanai izvēlētas kopā ar Latvijas muižu un parku pētnieci, pieredzējušu parku vēsturiskās ainavas speciālisti – Ilzi Māru Janelis. Paldies Ilzei Mārai Janelis, projekta organizatoriem – Latvijas Pašvaldību savienībai un projekta finansētājiem – Meža attīstības fondam par iespēju papildināt Alūksnes muižas parku ar vērtīgiem stādījumiem!

Ņemot vērā, ka stādījumi veidoti pie Putnu paviljona, kokaugu izvēle saistīta ar putnu un Japānas tematiku. Stādmateriāls iegādāts vietējās kokaudzētavās, piemeklējot retāk sastopamas sugas un šķirnes.

Iestādīti dažādi kokaugi, kas ar savam ogām vai sēklām varētu pievilināt putnus (asā egle, Maķedonijas priede, divirbuļu vilkābeles šķirne, ābeļu šķirnes, piramidālie un sarkanais ozols, melnā plūškoka šķirne, pīlādžu šķirnes), savukārt par Japānu atgādinās gan kokaugi ar sarkanām lapām, piemēram, iepriekšminētais sarkanais ozols, gan arī tādi augi, kas vērojami Japānas dārzos, piemēram, kalnu priedes. Košumu pavasarī teritorijai piedos olveida forsītijas, ceriņi un filadelfi.

Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

 

Skip to content