“Sprīdītis” aicina – pievienojies ploginga kustībai! - Alūksnes novads

“Sprīdītis” aicina – pievienojies ploginga kustībai!

 Aizvadītā gada 8. maijā Alūksnes NVO atbalsts centrs rīkoja konferenci “Cilvēks un pilsētvide”, kurā pirmsskolas izglītības iestādes “Sprīdītis” skolotāja Sanita Strakša prezentēja pētījumu „Bērnu – gājēju drošībai Alūksnē”.

 Sagatavojot šo pētījumu ar mērķi rast risinājumu gājēju drošības uzlabošanai pilsētā, kopā ar bērniem tika izstaigāta praktiski visa pilsēta un pamanīts, ka, lai arī mūsu pilsētā ieguldīts daudz darba skaistas pilsētvides veidošanā un sakopšanā, tomēr ir arī aizmirstie stūrīši. Šajā konferencē piedalījās arī SIA „Pilsētvides serviss” pārstāvis Jurģis Ugors, kurš ar aizrautību stāstīja par pasaulē populāro plogingu. Uzzinājām, ka palielinoties satraukumam par plastmasas piesārņojumu, šis videi draudzīgais paradums aizsācies Zviedrijā 2016. gadā. Vārdā “plogging” ir apvienojušies vārdi – skriešana un atkritumu pacelšana (zviedru valodā – “plocka upp”).

 Ceturto gadu aktīvi darbojamies starptautiskajā Ekoskolu programmā, kur mūsu šī mācību gada galvenā tēma “Atkritumi”, otro gadu esam Vidzemes plānošanas reģiona projekta “Waste Art” dalībnieki un “plogings” ir jauna, aizraujoša un lietderīga akcija visam mācību gadam, kas palīdz izpildīt iestādes izvirzītos mērķus vides aizsardzības jomā.

 Ar ploginga ideju iepazīstinājām izglītības iestādes vadību un pedagogu kolektīvu. Saņēmām atbalstu savai idejai, izstrādājām Rīcības plānu, kādā veidā plogingošana var notikt, lai tas ir droši bērniem. Grupu vecāku sapulcēs vecāki tika informēti par  šo ideju, ko gatavojamies realizēt un kā tas notiks. Svarīgi bija pārliecināt vecākus, kāpēc mēs to darīsim. Prieks, ka dažas ģimenes, jau pirms mēs uzsākām savu akciju, Alūksnes pilsētas svētkos bija aktīvāko skrējēju vidū ploginga skrējienā.

 Praktiski, ejot pastaigā, skolotājām līdzi ir gumijas cimds un maisiņš, bērni ir vērīgie meklētāji, kas ierauga un parāda neapzinīgu cilvēku izmestās lietas. Skaidrs, ka bērni visu grib darīt paši, vecāko grupu bērniem, atkarībā no atrastā atkritumu veida, protams, ar cimdu, tika atļauts pašiem ielikt atkritumu maisā. Pastaigas noslēgumā bērni kopā ar skolotājām dodas uz atkritumu šķirošanas konteineru laukumu, kur atkritumi tiek sašķiroti, bet to ko nevar sašķirot liek kopīgajā konteinerā.

 Silto Džemperu dienā, kad katra grupa prezentēja plogingā paveikto, iestādi apmeklēja projekta “Waste Art” koordinatore Dace Laiva, kura ļoti atzinīgi novērtēja mūsu aizrautību un darbu apkārtējās vides sakopšanā.

  Arī daļa mūsu darbinieku nespēj palikt vienaldzīgi un iesaistās plogingā ārpus darba pienākumu veikšanas, dodoties pārgājienos dabā ar savu ģimeni, sakopjot citas vietas novadā, nereti tūrisma objektu tuvumā.

 Iestādes administrācijas darbinieki kopā ar Eiropas Brīvprātīgā darba jaunieti Nelson Alberto Sanchez Espinosa veica plogingu Alūksnes parkā. Plānoti bija vēl šāda veida pārgājieni, bet tos pārtrauca ārkārtējā situācija valstī.

 Īpašu sabiedrisko aktivitāti un neatlaidību izrādīja skolotāja Tatjana Jegorova, kuru uztrauca situācija ar konteineriem, kas iepriekš atradās Brīvības un Jāņkalna ielas krustojumā (pie Bānīša stacijas) un kuri pēc renovācijas darbiem tika pārvietoti uz šķietami kluso Krišjāņa Barona ielu, netālu no Alūksnes Mūzikas skolas. Te konteineri sāka kalpot kā vispārējo sadzīves atkritumu izgāztuve, neizprotot atkritumu šķirošanas jēgu. Konteineri bija neaizslēgti. Apkārtne bija nesakopta, arī putni bija iecienījuši “šķirot” šos atkritumus, vēl vairāk piemēslojot visu tuvāko apkārtni. Skolotāja pēc savas iniciatīvas satīrīja šo vietu, kā arī telefoniski griezās „Pilsētvides servisā”, izstāstot problēmu. „Pilsētvides servisa” darbinieki izvērtēja radušos situāciju un nolēma konteinerus pārvietot. Šobrīd tie atrodas pie elevatora, uz K. Barona ielas. Tie ir slēdzami (konteineru nevar atvērt pilnībā, atkritumus var iemest pa attiecīgi paredzēto atveri), situācija ir uzlabojusies.

 Mācību gada beigās secinām, ka akcija bija vērtīga un laba ideja, jo ir daudz nozīmīgu ieguvumu:

  • Bērni, ģimenes, darbinieki ir praktiski mācījušies būt pilsoniski aktīvi, rīkoties un nebūt vienaldzīgi pret lietām sabiedrībā un apkārtnē, ko var mainīt,
  • Bērni zina, kā pareizi jāšķiro atkritumi, saprot, ka nedrīkst mest tos zemē,
  • Mūsu Alūksnei simtajā dzimšanas dienā mēs esam dāvinājuši sakoptus stūrīšus pilsētā,
  • Ģimenes aicinātas ievērot – dodoties dabā, ko atnesi, to aiznes!

 Visa mācību gada garumā esam pievērsuši sabiedrības uzmanību atkritumu problēmai, rosinot publikāciju laikrakstā “Alūksnes un Malienas Ziņas”, ievietojot aicinājumus un izglītojošu informāciju iestādes mājas lapā, publicēta informācija Alūksnes NVO atbalsta centra lapā Facebook.

 Aicinām ikvienu iesaistīties, pirmkārt, jau nemēslot pašam, otrkārt, veltīt laiku kādas vietas sakopšanai. Nav pareizu vai nepareizu veidu, kā nodarboties ar plogingu, ja vien esam aktīvi, esam svaigā gaisā un darām labu dabai un savai pilsētai.

 Mēs plogingojam sistemātiski, bet diemžēl atkritumi nemitīgi atjaunojas. Ierosmei mūsu atklājumi par netīrākajām vietām pilsētā: vecais dzelzceļš, Uzvaras iela posmā no Helēnas ielas līdz Jāņkalna ielai, Jāņkalniņš, Helēnas iela no Uzvaras ielas krustojuma virzienā uz Latvenergo, Valkas ielas un Kanaviņu ielas krustojums, ezera krasts pie Tempļa kalna, Lazdu kalniņš, no Gulbenes ielas dodoties uz Dores kalnu, Tālavas iela līdz Pullāna ezeram, Tālavas ielas un Malienas ielas krustojums, Apes ielas garāžu rajons.

 

Alūksnes pirmsskolas izglītības iestādes “Sprīdītis” skolotāja
Sanita Strakša, vadītājas vietniece izglītības jomā Anta Apine

Skip to content