Saullēkta dārzu attīstīs kā radošu un māksliniecisku vietu atpūtai - Alūksnes novads

Saullēkta dārzu attīstīs kā radošu un māksliniecisku vietu atpūtai

Šomēnes uz jauno mājvietu Saullēkta dārzā no muižas parka teritorijas ir pārvietotas 2001. gadā tēlniecības simpozija “Gadsimtu sajaukšanās” laikā tapušās piecas akmens skulptūras – “Čiekurs”, “Kolumba ola”, “Diānas dzimšana”, “Kalna ezers”, “E-ola”. Šogad arī tiks paveikti priekšdarbi, lai sāktu īstenot Saullēkta dārza teritorijas attīstību.

Skulptūru līdzšinējās atrašanās vietas – Alūksnes muižas parka – misija ir saglabāt un aizsargāt 18. gadsimta ainavu veidošanas mākslinieciski arhitektoniskos un filozofiskos principus, vienlaikus kalpojot par mūsdienīgu atpūtas vidi vietējiem iedzīvotājiem. Līdz ar to mūsdienās tapušās skulptūras no parka teritorijas tika nolemts pārcelt, veidojot tām cienīgu atrašanās vietu Saullēkta dārzā, tādejādi arī attīstot un vairāk izceļot šo teritoriju.

Šī gada sākumā teritorijai tika izstrādāts attīstības koncepts, kas paredz to veidot kā radošu, ar mākslu saistītu vietu ar divām zonām – atpūtas zonu un dekoratīvo puķu pļavu. Vasaras laikā no Pils ielas tika izbūvēts stāvlaukums, lai nodrošinātu piekļuvi šai zonai. Šoruden paredzēts uzsākt teritorijas sagatavošanu, lai izveidotu puķu pļavu, kas ar saviem ziediem ikvienu priecēs jau nākamvasar. Tāpat plānots ierīkot nelielu atpūtas vietu ar soliņiem, iestādīt dendroloģiski vērtīgus kokus.

Koncepcijā iecerēts, ka skulptūru dārzs varētu tikt papildināts arī ar citiem mākslas darbiem, vienuviet izvietojot pilsētā dažādās vietās esošās, dažādos laikos un stilos radītās skulptūras, to izvietojumam dizainiski saskanot ar kopējo teritorijas plānojumu. Līdz ar to līdz šim iedzīvotāju mazāk iecienītais Saullēkta dārzs varētu kļūt par jaunu atpūtas un laika pavadīšanas vietu dabā pilsētas tuvumā.

Skip to content