Iesniegs projektu pieteikumus Jaunlaicenes muižas parka sakārtošanai - Alūksnes novads

Iesniegs projektu pieteikumus Jaunlaicenes muižas parka sakārtošanai

 Alūksnes novada domes 28. decembra sēdē pieņemti lēmumi par piedalīšanos Latvijas vides aizsardzības fonda projektu konkursā ar divu projektu pieteikumiem Jaunlaicenes muižas parka sakārtošanai.

 Viens no projektu pieteikumiem ir “Pasākumi bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai Jaunlaicenes muižas parkā”. Domes sēdē apstiprinātas tā indikatīvās kopējās izmaksas līdz 44 524,05 EUR, tajā skaitā Latvijas vides aizsardzības fonda finansējums indikatīvi no kopējām attiecināmajām izmaksām sastāda 40 000,00 EUR un Alūksnes novada pašvaldības līdzfinansējums indikatīvi no kopējām attiecināmajām izmaksām 4524,05 EUR.

 Šajā projektā paredzēts uzlabot un atjaunot koku stāvokli muižas parka austrumu zonā, izmantojot arborista pakalpojumu, un radīt labvēlīgu vidi uz kokiem augošajām aizsargājamajām sugām – plaušu ķērpim un sūnai gludā nekera. Tāpat paredzēta jaunu lapu koku, skuju koku un krūmu stādījumu pakāpeniska atjaunošana, puķu pļavas ierīkošana parka galvenajā daļā. Projektā paredzēts arī iesaistīt dabas ekspertus bioloģiskās daudzveidības apzināšanai parka teritorijā, lai iegūtu ieteikumus parka apsaimniekošanai, neradot kaitējumu parkā dzīvojošām aizsargājamām sugām.

 Otrs projekta pieteikums ir “Pils dīķa krastu tīrīšana Jaunlaicenes muižas parkā”. Sēdē deputāti apstiprināja tā indikatīvās kopējās izmaksas līdz 10 828,01 EUR, tajā skaitā Latvijas vides aizsardzības fonda finansējums indikatīvi no kopējām attiecināmajām izmaksām ir 9 745,21 EUR un Alūksnes novada pašvaldības līdzfinansējums indikatīvi no kopējām attiecināmajām izmaksām 1 082,80 EUR.

 Šajā projektā savukārt paredzēts tīrīt pils dīķa krastu, no ūdens izceļot un aizvedot kritušos kokus, zarus un lapas. Plānots nostiprināt krastu esošajā peldēšanās vietā un pievest tur smilti. Tā kā dīķis ir nozīmīga parka sastāvdaļa, arī šī projekta laikā iecerēts piesaistīt ūdeņu ekspertus bioloģiskās daudzveidība apzināšanai, lai iegūtu ieteikumus un vērtējumu par dīķa tīrīšanas ietekmi uz aizsargājamām sugām.

 Abi minētie projekti sagatavoti saskaņā ar izstrādāto un 28. decembra Alūksnes novada domes sēdē apstiprināto Jaunlaicenes muižas parka ainavu tematisko plānu.

 

Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content