Pašvaldība nodod bezatlīdzības lietošanā valstij īpašumu vienotas glābšanas, palīdzības un drošības dienestu ēkas būvniecībai - Alūksnes novads

Pašvaldība nodod bezatlīdzības lietošanā valstij īpašumu vienotas glābšanas, palīdzības un drošības dienestu ēkas būvniecībai

7. maijā Alūksnes novada domes ārkārtas sēdē deputāti pieņēma lēmumu nodot bez atlīdzības valstij nekustamo īpašumu Ziemeru ielā 4 un Ziemeru ielā 8, Alūksnē, daļu jauna infrastruktūras objekta būvniecībai, kas sevī apvienotu nepieciešamās telpas vairākiem iekšlietu ministrijas dienestiem – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta depo, Valsts policijai, Valsts robežsardzei, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam.

Nodrošinājuma valsts aģentūra bija vērsusies pašvaldībā ar informāciju par to, ka Alūksnē ir plānots izbūvēt jaunu kompleksu infrastruktūras objektu iekšlietu un citu palīdzības dienestu izvietošanai, un lūgusi pašvaldībai atbalstu, piešķirot jaunas ēkas būvniecībai atbilstošu zemesgabalu, kur būtu pieejama ceļu un inženiertīklu infrastruktūra.

– Izvērtējot ceļu un inženierkomunikāciju pieejamību, kā arī zemesgabalu atļautās izmantošanas nosacījumus, pašvaldība aģentūrai piedāvāja vairākas vietas – pie slimnīcas, Torņa ielas rajonā, Pils ielā pie policijas, taču šie zemesgabali neatbilda aģentūras vajadzībām un iespējām. Zemesgabali Ziemeru ielā ir atbilstoši, – sēdē informēja pašvaldības Īpašumu nodaļas vadītājs Ingus Berkulis.

Aģentūra ir izvērtējusi arī tās pārvaldīšanā esošo nekustamo īpašumu Dzirnavu ielā 5, kur šobrīd atrodas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, un zemesgabalu Pils ielā 17, tomēr secināts, ka šajās adresēs minēto administratīvo ēku uzbūvēt nevar, jo ēkas kopējā plānotā platība ir ap 2000 m², bet vēl ir jāparedz arī autotransporta stāvvietas gan dienesta, gan iestāžu darbinieku privātajam autotransportam. Līdz ar to aģentūra pašvaldībai lūdza iespēju piešķirt būvniecībai zemesgabalu 7000-10 000 m² platībā, kas ir diezgan ievērojama platība un nav viegli piemeklējama citviet.

Aģentūras pārstāvis Jānis Šlosbergs sēdē informēja, ka ir izstrādāti četru kategoriju depo ēku tipveida projekti  dažādos izmēros – A, B, C un D. Alūksnē būs B kategorijas depo ar divstāvīgu administratīvo korpusu. Ēkas plānots radīt kompaktas, mūsdienīgas, nebūvējot liekas telpas, gaiteņus, noliktavas. Būves daļu, kur atradīsies garāžas dienestu autotransportam, paredzēts būvēt no pulēta monolīta dzelzsbetona, savukārt daļu, kur atradīsies iestāžu administrācijas, plānots apšūt, lai iekļautos pilsētu ainavās. Ēka būs augstas energoefektivitātes – tā sauktā nulles enerģijas ēka ar saules baterijām uz jumta, rekuperācijas sistēmu. J. Šlosbergs informēja, ka šādu tipveida ēku būvniecībai plānoto finansējumu, kas gan šobrīd vēl ir izskatīšanas stadijā Eiropas Savienības institūcijās, paredzēts izlietot līdz 2025. gadam. Alūksnes depo būvniecība paredzēta starp pirmajām piecām vietām Latvijā.

Deputāti, lemjot par jautājumu, diskutēja par to, vai operatīvo transportlīdzekļu skaņas signāli traucētu tuvumā esošo māju iedzīvotājiem. Tomēr arī šobrīd Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta depo atrodas pašā pilsētas centrā, kur tuvumā ir gan daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, gan arī privātā apbūve.

Lai varētu uzsākt visas nepieciešamās darbības, kas saistītas ar īpašumu nodošanu bezatlīdzības lietošanā valstij (nekustamo īpašumu sadalīšana, zemes ierīcības projekta izstrāde un reģistrācija Zemesgrāmatā), domes sēdē, deviņiem deputātiem balsojot par, vienam atturoties un vienam nepiedaloties balsojumā, tika pieņemts lēmums nodot bez atlīdzības valstij Iekšlietu ministrijas personā administratīvās ēkas būvniecībai un ar to saistīto infrastruktūras objektu izveidei plānoto zemes vienību Ziemeru ielā 4, Alūksnē, Alūksnes novadā, 1,69 ha platībā, kas izveidota no pašreizējās zemes vienības Ziemeru ielā 4 un pašreizējās zemes vienības Ziemeru ielā 8.

Ar domes lēmumu noteikts, ka visu nepieciešamo darbību, kas saistītas ar nekustamo īpašumu kadastrālo uzmērīšanu, sadali un zemes ierīcību, izdevumus sedz Alūksnes novada pašvaldība. Savukārt Iekšlietu ministrijai noteikts aizliegums atsavināt un apgrūtināt plānoto zemes vienību Ziemeru ielā 4, ar lietu tiesībām un pienākumu bez atlīdzības nodot to Alūksnes novada pašvaldībai, ja tas vairs netiek izmantots valsts drošības, sabiedriskās kārtības un drošības funkciju veikšanai.

Sagatavoja: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content