Kultūras pasākumu mēneša plāns - Alūksnes novads

Kultūras pasākumu mēneša plāns

Alūksnē
14. augustā 20.00 Pilssalas estrādē IVO FOMINS – jaunā mūzikas albūma koncerttūre “Cilvēks”. Ieeja pasākumā, uzrādot derīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu. Biļešu cenas: 15,00 un 18,00 EUR.
14. augustā BĀNĪŠA SVĒTKI Bānīša kvartālā.
21. augustā 20.00 Pilssalas estrādē Latviešu kino DZIESMU SVĒTKI. Biļešu cenas: 15,00 EUR.
23. augustā BALTIJAS CEĻA atceres gadadiena. Informācija sekos.
28. augustā Pilssalas estrādē EOLIKAI – 40 jubilejas koncerts. Biļešu cenas: 18,00 EUR.

Alūksnes pilsētas bibliotēkā
Literatūras izstādes: “Izbaudi vasaru kopā ar grāmatu” (02.08.-31.08. abonementā); “Piedzīvojumi grāmatās” (02.08.-31.08. bērnu literatūras nodaļā);
“Mēneša jubilāri – rakstnieki Rudīte Kalpiņa, Mirdza Timma, Jānis Dreslers, Juris Kronbergs” (02.08.-31.08. bērnu literatūras nodaļā);
“Lasi un vērtē! Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2021” (bērnu literatūras nodaļā).

Pasākumi, izstādes:
23.08.-30.09. Izstāde “Savējie iedvesmo! Iepazīsimies – Elīna Ramane un “El_decor”” (2. stāvā).
25. augustā 12.00 alūksniešu Astrīdas Ievednieces un Viļņa Blūma veidotās videofilmas “Atmiņa” pirmizrāde. Videofilma stāsta par nacionālās pretošanās kustības dalībnieku piemiņas saglabāšanu. Ieeja pasākumā, uzrādot derīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu (1. stāva zālē).
30. augustā Jauno grāmatu diena (abonementā).

Alūksnes muzejā
Pasākumi un citas aktivitātes:
7. un 21. augustā 11.00 ekskursija pa Alūksnes Muižas parku. Sākums no Alūksnes Jaunās pils. Dalības maksa: pieaugušajiem 2,50 EUR, skolēniem, studentiem, pensionāriem 1,00 EUR. Lūdzam ekskursijai pieteikties iepriekš pa tālruni 25665538.
Svētku reizēm un vaļasbrīdim Alūksnes muzejs piedāvā izbraucienus pa Alūksnes Muižas parku ar velorikšu 1-2 personām!
Funktierēšanas spēles “Mazatklātā Alūksne” un “Mazatklātā Alūksne 2. Alūksnes Muižas robežās” piedāvā pastaigu pilsētvidē, veicot uzdevumus viedtālruņa aplikācijā Actionbound un iepazīstot Alūksnes ēku stāstus. Dalības maksa: pieaugušajiem 2,50 EUR, skolēniem, studentiem, pensionāriem 1,00 EUR.

Ekspozīcijas un izstādes:
Alūksnes Jaunās pils mūzikas saloni – Klavieru un Ērģeļu istabas. Restaurētajās telpās var vērot mākslinieciskos sienu gleznojumus, baudīt multimediālo ekspozīciju “Helēnas dziedājums” un interaktivitāti “Leģendas stāsts”.
Alūksnes pastāvīgā vēstures ekspozīcija “Laikmetu mielasts”. Ekspozīcijā pie lielā mielasta galda satiekas seši nozīmīgi Alūksnes, Latvijas un pasaules vēstures laika posmi: Alūksnes senvēsture, Viduslaiki un Jaunie laiki (13.-18. gs.), Muižas laiki (18. gs.-1918. g.), Latvijas Republikas laiks (1918.-1940. g.), Okupācijas laiks (1940.-1991. g.), Atmoda (1986.-1991. g.) un Latvijas Republikas laiks (1991. g. – mūsdienas).
Keramikas amata meistara Uģa Puzuļa jubilejas izstāde. Izstāde atspoguļos keramiķa radošo darbību no skolas laika pirmajiem plastilīna darbiem līdz tradicionālajiem keramikas traukiem ar gaumīgu glazējumu. Izstāde aplūkojama vasaras izstāžu zālē “Ledus pagrabs”.
Ilonas Jahimovičas gludekļu un mazgāšanas priekšmetu privātā kolekcija. Izstāde skatāma līdz 28. augustam.
“Fītinghofu zelta dzīsla Alūksnē”. Ekspozīcijas pamatā fotomateriāli un citas vizuālas un tekstuālas liecības par Fītinghofu dzimtu un tās devumu Alūksnei.
J. Medmana privātā mēbeļu kolekcijas izstāde “19. gs. muižkungu guļamistaba”. Izstādē apskatāmas 19.-20. gs. eklektikas un bīdermeijera stila interjera mēbeles.
“Leo Kokle. Mākslinieka istaba”. Izcila, tautā populāra un mīlēta gleznotāja un portretista piemiņai veltīta ekspozīcija, kurā apskatāmi mākslinieka darbi un personīgās lietas.
Izstāde “No trimdas Latvijā – Austras Lindes 120 tautu meitu miniatūras”. Izstādi veido 120 tautumeitu miniatūras etnogrāfiskajos latviešu tautas tērpos, kurus pagājušā gadsimta astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados darinājusi trimdā ASV dzīvojusi novadniece Austra Linde (dz. Ķauķis).
“Totalitārajā režīmā cietušo piemiņas istaba”. Ekspozīcija veidota represiju atcerei un atspoguļo Alūksnes novada iedzīvotāju likteņgaitas Sibīrijā un Tālajos Austrumos. Tajā apskatāmi dokumenti, priekšmeti, fotogrāfijas un atmiņu stāsti.
“Skulptūras un citi nesenās pagātnes liecinieki”. Daudzveidīgu tēlniecības darbu ekspozīcija, kurā apskatāmi gan profesionālu tēlnieku, L. Līces un G. Grundbergas darbi, gan padomju gados neatzītu autoru darbi.
V. Blūma foto izstāde “Alūksne toreiz un tagad”. Izstādē Alūksnes vecmeistaru fotogrāfijās redzama Alūksne gan 20. gs. sākumā, gan Pirmās brīvvalsts laikā, savukārt alūksnietis fotogrāfs Vilnis Blūms uzlūko šīs vietas ar šodienas skatījumu. Izstādē vienuviet skatāmas pilsētas ainavas toreiz un šodien.

Virtuālās izstādes Alūksnes muzeja mājas lapā www.aluksnespils.lv:
“100 vēsturiski mirkļi Alūksnē”. Izstāde ļauj ieskatīties un saprast, kā vēsturiskās norises ietekmējušas un mainījušas pilsētas dzīvi un tēlu, vēstot par norisēm dažādās dzīves jomās laika posmā no 1918. līdz 2017. gadam.
“No miesta līdz pilsētai”. Klusa, mainīga, pārsteidzoša, kultūrvēsturiskiem notikumiem bagāta. Katram Alūksne ir sava. Bet kāda tā bija pirms vairāk nekā simts gadiem? Izstāde atspoguļo Alūksni no 19. gs. beigām, kad tā vēl bija miests Krievijas impērijas sastāvā, līdz pilsētas tiesību iegūšanas brīdim 1920. gada 2. janvārī.
“Alūksnes ēku foto albums”. Virtuālajā prezentācijā vērojama novadnieku fotogrāfu un foto entuziastu Alūksnes ēku foto fiksācija 2020. gadā, pilsētas simtgadē, no tā skatupunkta, kādu to iemūžinājuši 20. gs. fotogrāfi.
“Kad emocijām nav robežu”. Virtuālo izstādi veido Alūksnes muzeja pamatkrājuma un digitālā krājuma fotogrāfijas, kurās atspoguļoti 20. gs. priecīgi ikdienas mirkļi, svinīgi notikumi, atpūtas brīži, svētki un radošas aktivitātes, kas liek pasmaidīt ikvienam.
“Aiz Tēvzemes robežas”. Virtuālā izstāde iepazīstina ar 12 personību un viņu ģimeņu likteņstāstiem. Tie vēsta par dažādiem vēstures notikumiem – kara gaitām, deportācijām un dzīvi izsūtījumā, bēgļu gaitām un dzīvi trimdā, kā arī karjeras iespējām svešumā.

Sporta norises
7. augustā pulksten 12.00 “Mežiniekos” skriešanas sacensības “Drosmes skrējiens”.
14.-15. augustā pulksten 11.00 Alūksnes novadā Latvijas čempionāts riteņbraukšanā.
21. augustā pulksten 10.00 Pilssalas pludmales volejbola laukumos Alūksnes novada atklātās sacensības pludmales volejbolā.
20.-22. augustā pulksten 12.00 “Mežiniekos” Latvijas čempionāts vasaras biatlonā.
24. augustā no pulksten 16.00 līdz 19.00 pie Ādolfa Liepaskalna piemiņas akmens orientēšanās seriāls “Horizonts”.
28. augustā pulksten 11.00 Pilssalā Latvijas čempionāts triatlona sprintā.
31. augustā no pulksten 16.00 līdz 19.00 Zeltiņu apkārtnē orientēšanās seriāls “Horizonts”.

Alsviķu pagastā
Alsviķu bibliotēkā literatūras izstādes: “Rīts būs gudrāks. Parīts vēl gudrāks. Nemaz nerunājot par aizparītu. Ai vecie labie laiki!…dzejniekam, tulkotājam Jurim Kronbergam – 75, Latvijas Valsts prezidentam Gustavam Zemgalam — 150, aktrisei Mirdzai Martinsonei – 70.
2. augustā 10.00 datorapmācības senioriem Alsviķu bibliotēkā Strautiņos.
4. augustā 10.00 senioru grupas “Par prieku sev un citiem” tikšanās Alsviķu bibliotēkā.

Jaunalūksnes pagastā
14. augustā 22.00 Bejas brīvdabas estrādē “Dainas” zaļumballe kopā ar grupu “Brīvdiena”. Ieeja: 3,50 EUR (ar derīgiem Covid-19 vakcinācijas vai izslimošanas sertifikātiem un personu apliecinošu dokumentu).
18. augustā izzinošs brauciens senioriem (Lubāna ezera ūdens tūrisma un attīstības centrs “BĀKA” ar skatu platformu, Īdeņas pilskalns, Lūznavas muiža, Preiļi – Metāla mākslas galerija “Nester Custom”, Preiļu muižas komplekss, degustācijā mielošanās ar siera “Čedars” produkciju, Varakļānu Romas katoļu baznīca un Sv. Viktora kapela (baronu Borhu kapenes), (ar derīgiem Covid-19 vakcinācijas vai izslimošanas sertifikātiem un personu apliecinošu dokumentu). Informācija un pieteikšanās līdz 15. augustam pa tālruni 26194964.
13. augustā no 20.00 Kolberģī pie strūklakas muzikālās pastaigas laikā romantiku noskaņu radīs saksofonists Arnis Graps.

Jaunannas pagasts
4.-6. augustā parkā pie Jaunannas Tautas nama video veidošanas meistarklase, projekta “Piedzīvojums ar pievienoto vērtību un pašizaugsmi” ietvaros.
13. augustā no 20.00 Jaunannas Zaķusalā amatiermākslas kolektīvu mēģinājums “Sezona turpinās”.
13. augustā 21.00 Jaunannas Zaķusalā zaļumballe ar Juri Ķirsonu no grupas “OTTO”. Zaļumballes apmeklētājiem nepieciešams uzrādīt derīgu Covid-19 sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu. Ieeja: 3,50 EUR.
9.-13. augustā Jaunannas Zaķusalā piedzīvojuma dienas nometne bērniem un jauniešiem “Izdzīvo sportu!”.
14. augustā no 9.30 Jaunannas Zaķusalā dubļu tautas bumbas sacensības (sīkāka informācija pa tālruni 29495371). Obligāta komandu pieteikšanās.
16. augustā 19.00 parkā pie Jaunannas Tautas nama skaņu pelde (meditācija gonga, kokles, zvanga u.c. instrumentu skaņās). Dalības maksa EUR 10,00. Pieteikšanās pa tālruni: 29495371.
28. augustā Jaunannas pagastā nakts orientēšanās “Jaunanna 2021” projekta “Piedzīvojums ar pievienoto vērtību un pašizaugsmi” ietvaros (sīkāka informācija sekos).

Jaunlaicenes pagasts
Jaunlaicenes muižas muzejā
Pamatekspozīcijas:
“Jaunlaicenes muiža” – par Jaunlaicenes muižu un tās apbūvi, par Vidzemes muižu apsaimniekošanu un sadzīvi, par baronu fon Volfu dzimtu (apmeklējot pamatekspozīciju, iespējams izspēlēt lielo galda spēli “No muižas uz baznīcu”);
“Malēnieša pasaule” – par to, kas mēs esam, kādi mēs esam, kāda ir mūsu valoda un dzīves uztvere (apmeklējot pamatekspozīciju, iespējams izspēlēt malēniešu vārdu spēli, sameklēt atšķirības starp malēniešu un latgaliešu valodu un pamēģināt pašam gaismu dabūt maisā).
Izstādes:
“Noklusētā varonība. Latvijas Neatkarības karš 1918.-1920.” – par Latvijas Neatkarības kara norisi, par Ziemeļlatvijas armijas sākumu un kaujām par Ziemeļvidzemes atbrīvošanu virzienā no Apes uz Alūksni;
“Ja ikviens tik zemē sētu” – par ražas novākšanas un pārstrādes rīkiem un metodēm no 19. gs. līdz 20. gs. vidum (apmeklējot izstādi, iespējams izspēlēt spēli “Kas meklē, tas atrod”, pārbaudīt sevi “Maņu un sajūtu pasaulē”, uzzināt kā dažādus rīkus sauc malēnieši un izmēģināt spēkus citās izglītojošās spēlēs);
Virtuālā izstāde “No Vaidavas līdz Melnupei” (https://www.jaunlaicenesmuzejs.lv/muizas) – par 12 Opekalna draudzes teritorijā ietilpstošajām muižām, par tām piederošajiem zemnieku ciemiem, mājām un lopu muižām (informācija pieejama interaktīvā veidā, kur katram pašam darbojoties tiek parādītas kartes, fotogrāfijas un īsi apraksti)
Izstāde ārpus muzeja “Jaunlaicenes muiža” – izvēlies īsāku vai garāku pastaigu pa Jaunlaicenes muižas parka teritoriju, kur izvietoti 10 informatīvie stendi, kas stāsta par Jaunlaicenes muižas apbūvi (sākuma stends atrodas pie muzeja ēkas, kā palīgu pastaigai muzejā var saņemt seno muižas plānu).

Kalncempju pagasts
Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā
Līdz 18. septembrim Alūksnes Kultūras centra Tautas lietišķās mākslas studijas “Kalme” un Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 8. klašu skolēnu darbu izstāde “Pretstati”.
No 6. augusta līdz 30. novembrim muzeja krājuma izstāde “Zeltiņu baznīca laiku lokos”.

Mālupes pagasts
3. augustā 10.00 Mālupes salā meistarklase netradicionālajā gleznošanā “Vasaras krāsas”.
11. augustā 11.00 Mālupes Saieta namā senioru tematiskā tikšanās no cikla “Par vērtībām savā pagastā”. Vēsturiskie notikumi Mālupes pagastā.
28. augustā no 10.00 līdz 13.00 pie Mālupes Saieta nama aktīvā atpūtas diena “Vai pazīsti Mālupes pagastu?”.

Zeltiņu pagasts
6.-7. augustā Zeltiņu pagasta sporta un atpūtas parkā Zeltiņu pagasta sporta svētki
“Kristera kausa izcīņa pludmales volejbolā” – sacensību sākums 7. augustā 10.00, reģistrēšanās līdz 9.50. Kausa izcīņa norisināsies vīriešu un sieviešu konkurencē, komandā divi spēlētāji, dalībnieku vecums un profesionalitāte netiek ierobežota. Dalības maksa 10 EUR no komandas.
Foto orientēšanās “Kur zelts?” trīs distancēs – kājām, velo un auto. Sacensības notiks: 6. augustā no 17.00 līdz 21.00, 7. augustā 11.00 līdz 14.30, reģistrēšanās līdz 2021. gada 7. augusta 12.00; komandā var būt līdz 5 dalībniekiem. Apbalvošana 7. augustā ap 15.30 Zeltiņu pagasta sporta un atpūtas parkā.
Obligāta distancēšanās un citi valstī noteiktie ierobežojumi sakarā ar Covid-19 izplatības ierobežošanu.
7. augustā sacensību laikā būs pieejama bufete.
7. augustā 18.00 Zeltiņu estrādē lustīga uzvešanās brīvā dabā, kur savu mācēšanu izrādīs Carnikavas amatierteātris “Nagla” ar izrādi iz seniem laikiem “Preilenīte”, Carnikavas folkloras kopa “Cēlāji” ar ausij tīkamiem dziedamiem gabaliem un Grundzāles deju kolektīvs “Rieda” ar jestru dancošanu. To visu kopā “tamborēs” aktieris un režisors Zigurds Neimanis. Ieeja: 3,50 EUR, bērniem līdz 12 gadu vecumam ieeja: brīva.
Apmeklētājiem būs jāuzrāda derīgs digitālais Covid-19 sertifikāts, kas apliecina veikto vakcināciju vai Covid-19 izslimošanu, un personu apliecinošs dokuments.
Pasākumu BĒRNU sektorā kopā ar vecākiem (vecākiem uzrādot iepriekš minētos dokumentus) var apmeklēt bērni līdz 12 gadu vecumam, kas nav vakcinēti, pārslimojuši, viņiem nav jāveic Covid-19 tests. Lūdzam uz pasākumu ierasties savlaicīgi!
7. augustā no 22.00 vakara turpinājums kopā ar grupu “Rolise”. Ieeja: 4,00 EUR.
Apmeklētājiem būs jāuzrāda derīgs digitālais Covid-19 sertifikāts, kas apliecina veikto vakcināciju vai Covid-19 izslimošanu un personu apliecinošs dokuments.
Slāpes un izsalkumu remdēs bufetnieki no “Citas Operas”.
8. augustā 13.00 Zeltiņu kapsētā Dievkalpojums.
Zeltiņu vēstures krātuvē: pastāvīgās ekspozīcijas “Ziemeļu zvaigzne” (veltījums Edgaram Liepiņam), “Nesenā pagātne”, “Novadnieku istaba”, “Mana skola Zeltiņos”. Ārtelpu izstāde “Pēteris Logins – sporta tradīciju veidotājs Zeltiņos”.
28. augustā skriešanas seriāla “Mizojam, ka prieks” 3. posms “Kaimiņu būšana”. Reģistrēšanās no 10.00 līdz 10.45, no 10.45 līdz 11.00 sacensību atklāšana un starta vingrošana dalībniekiem un līdzjutējiem, starts pulksten 11.00 Ilgvara Laivas nekustamajā īpašumā “Lejnieki”.

Ziemera pagasts
6. augustā 20.00 Māriņkalna tautas namā viesosies Baltinavas amatierteātris “Palādas” ar Danskovītes izrādi “Ontans i vampīri” 1. daļa. Ieejas biļete: 4,00 EUR. Biļešu iepriekšpārdošana Ziemera pagasta pārvaldē darba dienās no 9.00 līdz 16.00. Informācija pa tālr. 29379590.
Māriņkalna bibliotēkā izstādes “Visu, ko esmu pieredzējis, Vienmēr esmu vērojis kā no malas” (režisoram, aktierim O. Kroderam – 100), “Ārstniecības augi – tavai veselībai”, “Kad korī katra balss uzmirdz un skan kā viena” (kordiriģentiem Imantam un Gido Kokariem – 100), “Bērnu, jauniešu un Vecāku žūrija – 2021” (jaunā grāmatu kolekcija), “Augusts – ceļojumu laiks”.

Kultūras un sporta norises tiek organizētas saskaņā ar noteikumiem par epidemioloģiskas drošības prasībām. Pasākumu plānā var notikt izmaiņas, tādēļ aicinām sekot līdzi informācijai www.aluksne.lv.

Apkopoja: Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content