Svētkos rotā Mārkalnes pagastu - Alūksnes novads

Svētkos rotā Mārkalnes pagastu

 Novembris Latvijai ir īpašs mēnesis, jo tajā atzīmējam valstij nozīmīgus notikumus – Lāčplēša dienu un Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienu. Novembris arī Mārkalnē aizritējis svētku noskaņās.

 

 Pie laternām karodziņi, bibliotēkas logos citāti par latviešiem, sveču un lāpu gaismas un latvju spēka zīmes pagasta centrā. Lielformāta koka zīmes veidoja vietējais amatnieks Arnis Korulis, lai mārkalnieši smeltos seno zīmju spēku. Kopā ar pagasta pārvaldi rūpīgi izvēlējāmies trīs zīmes, kas dotu iedzīvotājiem aizsardzību šajā rudens laikā. Galvenais bija Jumis, ko latvieši visvairāk izmantojuši  kā auglības un pārticības simbolu. Jumis nes saticību mājās. Visspēcīgākā zīme ir Dzīvības zīme, kas aizsargā no negatīvā. Akas (Ozola) zīme sargā visu dzimtu, ģimeni. No šīs zīmes var gūt Augstāko spēku aizsardzību.

 Tas iedvesmoja arī mūs, deva spēku izvirzīt jaunus mērķus un tos realizēt. Tā pirms ziemas sezonas ir paspēts nomainīt atpūtas vietas “Lakstīgalas” grīdas segumu, kas bija nolietojies. Turpmāk aktīvi pavadīsim laiku uz bruģēta laukuma. Tam noteikti ir pievienotā vērtība, jo bruģis ražots Mārkalnē. SIA „Mārkalnas Bruģis” piedāvāja dizainu ar luminiscējošu kvadrātu.  Novērtēsim to!

 Latvju zīmes, kas tumšajā laikā apgaismotas sarkanbaltsarkanā krāsā, nomainīs Adventes vainags. To izveidosim ar mārkalniešu čaklajām rokām. Sadarbībā ir spēks. Rotāsim savu pagastu, sētas, mājas un dzīvokļus, gaidot Ziemassvētku brīnumu laiku! Lai veselīgas un skaistas pastaigas pa mūsu mazo  pagastu, sirdīs ticība gaišajam!

 

Sanita Silirova,
kultūras darba organizatore Mārkalnes pagastā

Skip to content