Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes zemessargi uzsāk pamatapmācību - Alūksnes novads

Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes zemessargi uzsāk pamatapmācību

Piektdien, 6. maijā, Alūksnes novada Alsviķu pagasta militārajā bāzē “Strautiņi” 88 Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes jaunpienākušie zemessargi, kas tikko deva zvērestu Cēsīs ar degsmi gūt zināšanas un pieredzi militārajā jomā, uzsāks militārās pamatapmācības neintensīvo apmācības kursu, pēc kura sekmīgas pabeigšanas pilnvērtīgi varēs uzsākt aizsardzības uzdevumu veikšanu.

Pamatapmācības kursā piedalīsies zemessargi no pieciem Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes bataljoniem – 22.kaujas nodrošinājuma, 26., 27., 31.kājnieku un 54. kaujas atbalsta bataljona. Nedēļas nogalēs zemessargi apgūs militārās zināšanas un prasmes – lauka kaujas iemaņas, kaujas šaušanu, topogrāfiju, pirmo medicīnisko palīdzību, ierindas apmācību un citas prasmes, kas primāri nepieciešamas katram zemessargam.

Šobrīd Zemessardzes 2. Vidzemes brigādē notiek divi neintensīvās pamatapmācības kursi, kuriem noslēguma ceremonija būs kopīga 10. jūlijā. Zemessargiem pamatapmācības kursa apguve ir obligāta prasība, un to ir iespējams apgūt divos veidos – pa posmiem nedēļas nogalēs vairāku mēnešu garumā vai arī vienkopus trīs nedēļu nometnē, kas Zemessardzes 2. Vidzemes brigādē šogad ir plānota jūlijā.

Mācību laikā Alūksnes novada Alsviķu pagastā, militārās bāzes “Strautiņi” tuvējā apkārtnē, plānota īslaicīga militārās tehnikas un personāla pārvietošanās. Militārajā bāzē tiks lietota mācību munīcija un kaujas imitācijas līdzekļi – būs dzirdams šāvienu troksnis un vietām redzami dūmi. Atgādinām, ka mācību munīcija rada troksni, bet neapdraud cilvēku veselību un dzīvību. Savukārt kaujas munīcija tiks izmantota atbilstoši visām drošības prasībām šautuves teritorijā, kur zemessargi apgūs šaušanas prasmes.

Nacionālie bruņotie spēki aicina iedzīvotājus ar sapratni izturēties pret Zemessardzes aktivitātēm, kas vērstas uz valsts aizsardzības spēju stiprināšanu.

Zemessargi pēc kursa apguves varēs izvēlēties apgūt kādu no militārajām specialitātēm, piemēram, sakarnieka, snaipera, izlūka, prettanku ieroča operatora, militārā mediķa, karavīra-glābēja, ložmetējnieka, militārā transporta autovadītāja, spridzinātāja, radiostaciju operatora u.c., kā arī pildīs ne tikai aizsardzības uzdevumus, bet arī palīdzēs veikt visai Latvijas sabiedrībai svarīgus uzdevumus, piemēram, sniegt atbalstu pazudušu cilvēku meklēšanā, iznīcināt sprādzienbīstamus priekšmetus, piedalīties glābšanas darbos, palīdzēt dzēst ugunsgrēkus, sniegt atbalstu plūdu radīto seku novēršanā, kā arī nepieciešamības gadījumā atbalstīt valsts un pašvaldību institūcijas likumpārkāpumu novēršanā un sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanā. 

Zemessardzē nešķiro pēc tautības, izglītības, specialitātes vai pieredzes. Kandidātam jābūt Latvijas pilsonim vecumā no 18 līdz 55 gadiem ar valsts valodas zināšanām vismaz vidējā (B1) līmenī, ar atbilstošu veselības stāvokli un fizisko sagatavotību.

Lai pievienotos Zemessardzes 2. Vidzemes brigādei, zvanot uz 1811, spiediet ciparu “2” vai rakstiet esizemessargs@mil.lv. Papildu informācija par dienestu Zemessardzē  www.esizemessargs.lv.

Skip to content