Deputāti skata Gulbenes novada iedzīvotāju vēstuli par zveju Sudala ezerā - Alūksnes novads

Deputāti skata Gulbenes novada iedzīvotāju vēstuli par zveju Sudala ezerā

Deputāti skata Gulbenes novada iedzīvotāju vēstuli par zveju Sudala ezerāAlūksnes novada pašvaldība ir saņēmusi Gulbenes novada iedzīvotāja lūgumu aizliegt tīklu zveju Sudala ezerā. Ar šādu lūgumu iedzīvotāji vērsušies arī Gulbenes novada pašvaldībā. Sudala ezeru uz pusēm dala abi novadi. Par šo jautājumu 13. februārī Tautsaimniecības komitejas sēdē deputātus skatīja informēja pašvaldības aģentūras “ALJA” direktors Māris Lietuvietis

 

– Sudalezers ir vienīgais Alūksnes novada ezers, kur atļautas zemūdens medības, tiek organizēta rūpnieciskā zveja un netiek organizēta licencētā makšķerēšana, tādējādi nodrošinot, ka ezeram nav uzlikti papildus ierobežojumi un tas ir pieejams jebkuram, izvēloties sev vēlamāko zivju ieguves veidu – makšķerēšanu, medības vai rūpniecisko zveju.

2020. gadā nodibinājums “Vides risinājumu institūts” izstrādāja jaunus Sudalezera zivsaimnieciskās ekspluatācijas noteikumus, kur zinātniskā izpētē konstatēts, ka Sudalezera zivju kopējā biomasa vērtējama kā vidēja un zivju sugu sastāvs vērtējams kā tipisks mērenās klimata joslas ezeriem.

Ņemot to vērā, nav pamata lūgtajam ierobežojumam un abi novadi paredz turpināt organizēt rūpniecisko zveju, – komitejas sēdē informēja M. Lietuvietis.

 

Tā kā Sudala ezers atrodas gan Gulbenes, gan Alūksnes novada teritorijā, M. Lietuvietis, sazinoties ar kolēģiem no Gulbenes novada un uzzinot viņu nostāju par situāciju, pauž, ka rīcības plānam ir jāsakrīt ar kolēģiem. Ja arī tiek nolemts mainīt rūpnieciskās zvejas noteikumus šajā ezerā, šīs izmaiņas var rosināt abas pašvaldības, iesniedzot pieteikumu Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā “BIOR”, kur ar zinātnisku pamatojumu virza tālāk uz Zemkopības ministriju ar priekšlikumu par veicamo izmaiņu apjomiem, kur pēc izvērtējuma un pieņemtā lēmuma process tiek virzīts uz Ministru kabinetu noteikumu par rūpnieciskās zvejas limitiem izmaiņām.

Skip to content