Tautsaimniecības komitejā apsprieda dīķa attīrīšanas projektu - Alūksnes novads

Tautsaimniecības komitejā apsprieda dīķa attīrīšanas projektu

Tautsaimniecības komitejā apsprieda dīķa attīrīšanas projektuAlūksnes novada pašvaldības domes Tautsaimniecības komitejas 13. februāra sēdes informatīvajā daļā deputāti skatīja pašvaldībā saņemto piedāvājumu no SIA “Conti Chemical Company”, kas vēlas veikt pilotprojektu Alūksnes novadā. Uzņēmums piedāvā ar bioloģiskiem līdzekļiem – aļģēm, kas barojas ar piesārņojumu, apēd zilaļģes – atbrīvoties no piesārņojuma dīķī pie Ojāra Vācieša ielas.

Par šo piedāvājumu informēja pašvaldības aģentūras “ALJA” direktors Māris Lietuvietis.

– Apzinoties, ka dīķis gadu laikā ir uzkrājis ievērojamu piesārņojuma daļu no pilsētas notekūdeņiem, ir nepieciešams vērst uzmanību tā attīrīšanai un piesārņojuma novēršanai un būtiski uzsvērt, ka tā notece ir uz Alūksnes ezeru.

Šī tehnoloģija, ko piedāvā kompānija, ir aļģes, kas ir bioloģisks organisms, kurš jau tiek izmantots akvakultūrā kā zivju piebarošanas līdzeklis, gan kā līdzeklis, lai atbrīvotos no piesārņojuma.

Līdz šim pamatā ūdenstilpņu attīrīšanā ir izmantotas trīs metodes. Viena no tām – ķīmiskā, kas šajā gadījumā neder, jo šis dīķis ir sasaistīts ar Alūksnes ezeru, un šī metode var radīt neatgriezeniskas sekas. Mehāniskā metode, ko jau izmēģināja 2005. gadā un tā radīja būtisku negatīvu ietekmi uz Alūksnes ezeru. Trešā metode – bakterioloģiskā, kas ir visi procesi, ko veic baktērijas, attīrot ūdeni – skābekļa patērēšana un CO2 ražošana. Šī vienšūnas zaļā aļģe hlorella, ko ir paredzēts izmantot projektā, tieši pretēji, ražo klāt skābekli, – skaidroja M. Lietuvietis.

Komitejas locekļi uzklausīja informāciju un pieņēma šo jautājumu zināšanai.

Skip to content