Pasākums “Satiec savu meistaru!” notiek arī šogad - Alūksnes novads

Pasākums “Satiec savu meistaru!” notiek arī šogad

Pasākums “Satiec savu meistaru!” notiek arī šogadLatvijas Nacionālais kultūras centrs no 31. marta līdz 2. aprīlim, jau piecpadsmito reizi, visā Latvijā organizē pasākumu „Satiec savu meistaru!”

Šī pasākuma būtība ir vēstīt plašākai sabiedrībai par cilvēku, par viņa zināšanām un prasmēm, kas saglabātas un pārmantotas no paaudzes paaudzē. Pasākums ir iespēja satikties ar meistariem, kuri var iepazīstināt ar savu amatu, tā ir iespēja tikt arī pie jauniem vaļaspriekiem vai atjaunot sen aizmirstas prasmes un zināšanas. Pasākuma formas var būt dažādas, piemēram, meistardarbnīcas, individuālas nodarbības, atvērtās darbnīcas, paraugdemonstrējumi, lekcijas, koncerti, tādas, kas ir saistošākas pašam meistaram. Pagājušajā gadā pasākumā piedalījās 225 meistari 197 norises vietās un to apmeklēja vairāk nekā 2075 apmeklētāju.

Latvijas Nacionālā kultūras centra Tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena stāsta: “Šajā laikā ir mainījusies pasākuma norises forma, norises vietās izveidojušās dažādas tradīcijas. “Satiec savu meistaru” dod iespēju satikt meistarus, kuri sniedz pirmo priekšstatu par kādu no amatiem, vai atrast meistaru, kurš palīdz sagatavoties Dziesmu un deju svētkiem, darinot kādu tautastērpa sastāvdaļu.”

 Alūksnes Kultūras centra Tautas lietišķās mākslas studija “Kalme” akcijā ir piedalījusies visus šos piecpadsmit gadus un piedāvājusi apgūt dažādas prasmes, piemēram, dūrgalu jeb mauču adīšanu, dzijas krāsošanu augu krāsvielās, zīļu vainagu darināšanu, dubultcimdu adīšanu, mežģīto jostas aušanu u.c,  lai  nodarbību apmeklētājiem saglabājas interese. Mūsu meistari akcijā piedalās arī šogad, jo sava amata pratēju mums netrūkst un Alūksnes novadā tiks piedāvātas trīs dažādas nodarbības:

  • martā no plkst. 16.00- 19.00 Alūksnes Kultūras centra Tautas lietišķās mākslas studijā “Kalme” nodarbība “Celu jostu aušana”, meistare Ineta Leja (pieteikšanās nodarbībai pa tālruni – 29121708);
  • martā no plkst. 17.30- 20.30 Mālupes Saieta namā nodarbība “Cimdu valnīša adīšana”, meistare Mudīte Pētersone. Būs arī iespēja apskatīt, iepazīt, salīdzināt, atrast kopīgo un atšķirīgo dažādos Latvijas novados adītajos cimdos, kā arī iepazīties ar jauno suitu cimdu grāmatu “Suit pierkstaiņ un dūraiņ”. Uz nodarbību līdzi jāņem 5 adatas, dažādu krāsu dziju kamoliņi (pieteikšanās nodarbībai pa tālruni 26585594);
  • aprīlī no plkst. 10.00- 14.00 “Racupkalnā”, Alsviķu pagastā nodarbība “Mālošanās”, meistars Uģis Puzulis. Piedāvājumā ekskursija un trauku gatavošana ar lipināšanas metodi (pieteikšanās nodarbībai pa tālruni 29243010).

Dalība visās nodarbībās bez maksas. Meistari lūdz pieteikties, jo vietu skaits katrā nodarbībā ierobežots.

 

Sagatavoja: Iveta Baltā -Vanaga
Alūksnes Kultūras centrs

Skip to content