Būs izmaiņas atkritumu apsaimniekošanas nozarē - Alūksnes novads

Būs izmaiņas atkritumu apsaimniekošanas nozarē

No 2024. gada Latvijā samazināsies atkritumu apsaimniekošanas reģionu skaits no pašreizējiem 10 uz pieciem, kā to paredz atkritumu apsaimniekošanas valsts plāns. Pašreizējam Malienas atkritumu apsaimniekošanas reģionam, kurā ietilpst arī Alūksnes novads, apvienojoties  ar Ziemeļvidzemes reģionu, daļu no Vidusdaugavas un daļu no Pierīgas atkritumu apsaimniekošanas reģiona, tiks izveidots Vidzemes Atkritumu apsaimniekošanas reģions.

Nodrošinot pāreju, izstrādāts jaunais “Vidzemes reģionālais atkritumu apsaimniekošanas plāns 2023.-2027. gadam”. Dokumenta sabiedriskās apspriešanas laikā arī Alūksnes novada iedzīvotāji tika aicināti paust savu viedokli par to. Plāns ir izstrādāts, ievērojot 2023. gada 13. jūnija Ministru kabineta noteikumos Nr.301 “Noteikumi par atkritumu apsaimniekošanas reģioniem” noteiktās Vidzemes atkritumu apsaimniekošanas reģiona robežās, kas ietver Alūksnes, Balvu, Cēsu, Gulbenes, Limbažu, Saulkrastu, Smiltenes, Valkas, un Valmieras novada teritorijas.

Vidzemes reģionālais atkritumu apsaimniekošanas plāns 2023.-2027. gadam paredz apvienot abas kapitālsabiedrības – SIA “AP Kaudzītes”, kas šobrīd nodrošina atkritumu apsaimniekošanas poligona “Kaudzītes” darbību, un SIA “ZAAO”, kas nodrošina atkritumu apsaimniekošanu Ziemeļvidzemes pašvaldībās un poligona “Daibe” darbību. SIA “AP Kaudzītes” kapitāla daļu turētāji ir Alūksnes, Balvu, Gulbenes un Madonas novadu pašvaldības, savukārt SIA “ZAAO” īpašnieki ir Balvu, Cēsu, Saulkrastu, Limbažu, Siguldas, Smiltenes, Valkas, Valmieras novadu pašvaldības.

Lai pārrunātu dažādus ar izstrādāto plānu saistītus jautājumus, SIA “AP Kaudzītes” valde un pašvaldību kapitāldaļu turētāju pārstāvji Alūksnē tikās ar SIA “ZAAO” valdes priekšsēdētāju Gintu Kukaini un SIA “ZAAO” konsultantu Edgaru Atlāci. SIA “AP Kaudzītes” dalībnieki sanāksmes noslēgumā apstiprināja plāna nodošanu pašvaldību domēm apstiprināšanai. Šis lēmums pašvaldību domēm jāpieņem līdz šī gada beigām.

Īstenojot jauno plānu, atkritumus no Alūksnes novada tāpat plānots turpināt nogādāt uz poligonu “Kaudzītes” Litenē. Viena no novitātēm atkritumu apsaimniekošanā no nākamā gada būs bioloģisko jeb virtuves un dārza atkritumu apsaimniekošana. Arī mājkompostēšana kā viens no atkritumu apsaimniekošanas risinājumiem iekļauta Vidzemes reģiona atkritumu apsaimniekošanas plānā. Tāpat aktualizēsies uzsvars uz aprites ekonomiku, arvien vairāk domājot par to, kā dažādus resursus izmantot atkārtoti.

Būs izmaiņas atkritumu apsaimniekošanas nozarēBūs izmaiņas atkritumu apsaimniekošanas nozarēBūs izmaiņas atkritumu apsaimniekošanas nozarēBūs izmaiņas atkritumu apsaimniekošanas nozarē

Skip to content