Pašvaldības pārstāvji apmeklē SIA “ZAAO” bioloģisko atkritumu pārstrādes rūpnīcas atklāšanu - Alūksnes novads

Pašvaldības pārstāvji apmeklē SIA “ZAAO” bioloģisko atkritumu pārstrādes rūpnīcas atklāšanu

Aizvadītajā piektdienā SIA “ZAAO” atkritumu apsaimniekošanas reģionālajā centrā “Daibe” Cēsu novadā atklāja jaunuzbūvēto bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes rūpnīcu. Atklāšanas pasākumu, kas vienlaikus bija arī SIA “ZAAO” darbības 25 gadu jubilejas notikums, apmeklēja arī Alūksnes novada pašvaldības pārstāvji.

Jaunajā rūpnīcā pārstrādās bioloģiski noārdāmos atkritumus, kas rodas no sadzīves atkritumiem, dalīti vāktu dārzu un parku atkritumiem, dalīti vāktiem pārtikas atkritumiem. Jāatgādina, ka 2024. gada sākumā Latvijā tiks ieviesta bioloģisko atkritumu dalītās vākšanas sistēma.

No 2024. gada valstī arī samazināsies atkritumu apsaimniekošanas reģionu skaits no pašreizējiem 10 uz pieciem. Alūksnes novads līdz šim ir bijis Malienas atkritumu reģionā, kas turpmāk kopā ar vairākiem citiem reģioniem ietilps Vidzemes atkritumu apsaimniekošanas reģionā.

Vidzemes atkritumu apsaimniekošanas reģionālais plāns 2023.‑2027. gadam paredz, ka par atkritumu apsaimniekošanas reģionālo centru Vidzemē tiks veidots SIA “ZAAO”. Atkritumus no Alūksnes novada tāpat plānots turpināt nogādāt uz poligonu “Kaudzītes” Litenē.

Par bioloģiski noārdāmo atkritumu vākšanas sistēmu Alūksnes novadā sadarbībā ar atkritumu apsaimniekotāju SIA “Pilsētvides serviss” vēl sīkāk informēsim.

Aizvadītajā mēnesī dome apstiprināja jaunus atkritumu apsaimniekošanas saistošos noteikumus. Tie nosaka, ka Alūksnes pilsētas teritorijā bioloģisko atkritumu vākšanas sistēmā, sadarbībā ar atkritumu apsaimniekotāju pie ēkas izvietojot atbilstošu konteineru, obligāti būs jāiesaistās:

  • daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām (24 un vairāk dzīvokļi);
  • juridiskajai personai, kas darbojas sabiedriskās ēdināšanas jomā;
  • juridiskai personai, kas darbojas pārtikas tirdzniecības jomā, ja bioloģisko atkritumu apjoms nedēļā ir vismaz 80 l;
  • citām pašvaldības un valsts pārvaldes institūcijām, kur nodrošina ēdināšanas pakalpojumu.

Daudzdzīvokļu mājām ārpus pilsētas konteiners bioloģiskajiem atkritumiem jāizvieto tad, ja to apjoms nedēļā ir 80 litri vai vairāk. Individuālām mājām būs atļauts kompostēt (mājkompostēšana), par to informējot atkritumu apsaimniekotāju, kas savukārt šos datus iesniegs reģionālajam atkritumu apsaimniekošanas centram mājkompostēšanas reģistra veidošanai.

Skip to content