Pielieto pozitīvas audzināšanas principus - Alūksnes novads

Pielieto pozitīvas audzināšanas principus

Latvijā plašu atsaucību guvis projekts “STOP 4-7”, lai palīdzētu bērniem ar uzvedības problēmām, izmantojot pozitīvās audzināšanas metodes. Arī Alūksnes novads iesaistījies projektā, lai sniegtu atbalstu novada bērniem, viņu vecākiem un pedagogiem.

Programma sniedz atbalstu ģimenēm, mācot ne tikai bērnus, bet arī vecākus un pedagogus. “Noslēdzies otrais nodarbību cikls, kurā piedalījās 11 bērni no trīs pirmsskolas izglītības iestādēm. Viņi kopā ar treneriem mācījās risināt dažādas problēmas, pazīt un regulēt savas emocijas, sadarboties, būt draudzīgiem un laipniem. Programma balstās uz trīspusēju sadarbību. Vecāku un pedagogu līdzdalība un sadarbība ir būtiska programmas daļa. Treneri vecākiem un pedagogiem sniedza atbalstu un zināšanas, kā veidot atbalstošu, strukturētu vidi, kā pozitīvi pastiprināt jeb apbalvot vēlamo uzvedību, kad un kādā veidā pielietot saudzīgu un efektīvu sodu sistēmu, vecāki mācījās ignorēt nevēlamo uzvedību, ” stāsta programmas “STOP 4-7” koordinatore Alūksnes novadā Dace Gailāne.

Bērni – paklausīgāki

Vecāku aptaujas dati rādot, ka bērni kļuvuši paklausīgāki, iejūtīgāki, prot labāk savaldīt savas emocijas, biežāk sākuši teikt “burvju” vārdiņus – lūdzu un paldies. “Nozīmīga loma šajās apmācībās ir arī pedagogiem. Viņi savā darbā izmanto programmas apmācībās apgūtās prasmes: ABC shēmas izmantošanu, analizējot problemātisko uzvedību, emociju termometru lietošanu, relaksācijas vingrinājumus. Protams, “STOP 4-7” nav brīnumnūjiņa, bet projekts ir tas, kas sniedz padomus, ko izmantot turpmāk bērna audzināšanā. Noslēdzoties otrajam ciklam, uzkrāta pieredze un zināšanas, veidojas izpratne par to, kādu pienesumu projekts devis bērniem un viņu vecākiem, kā notiek sadarbība, informācijas un pieredzes apmaiņa visās iesaistītajās grupās. Nākamo plānojam uzsākt 2023. gada martā,” norāda D. Gailāne.

Var pieteikties

Viņa ir pateicīga visiem vecākiem, kuri 10 vakarus bija kopā ar “STOP 4-7” treneriem. “Paldies arī treneriem – Līgai Amosovai, Daigai Sliņķei, Lusinei Petrosjanai – Golubevai, Agitai Pakalnietei par ieguldīto darbu, Alūksnes pirmsskolas izglītības iestādes “Pienenīte” vadītājai Ingūnai Dovgānei par atbalstu. Paldies arī Alūksnes novada izglītības pārvaldes vadītājai Guntai Kupčai,” teic D. Gailāne un aicina vecākus pieteikties programmai, rakstot uz e-pastu dace.gailane@aluksne.lv vai interesējoties pie grupas skolotājas. “Vai par dalību programmā ir jāmaksā? Nē, tā ģimenēm ir bezmaksas. Taču svarīga ir vecāku vēlme un interese iesaistīties projektā,” teic D. Gailāne.

Pielieto pozitīvas audzināšanas principus Pielieto pozitīvas audzināšanas principus Pielieto pozitīvas audzināšanas principus Pielieto pozitīvas audzināšanas principus Pielieto pozitīvas audzināšanas principus

Rakstu sagatavoja Agita Bērziņa

Skip to content