JĀŅU DIENA 2024 - Alūksnes novads

JĀŅU DIENA 2024

Šogad Jāņu dienu aizvadījām 21. jūnijā, kas pēc latviešu tradīcijām kalendārā iezīmējas kā īstā vasaras saulgriežu diena. Līdz svētkiem bērni un skolotājas katrā grupā čakli strādāja, lai paveiktu Jāņu dienas uzdevumus:

Pasākuma dienā kopā ar bērniem ielīgojām “Jāņus” 2 daļās – plkst. 9.30 lielajā laukumā zem ozola, ar rotaļu “Šurp, Jāņa bērni!”, satikās 3.,4., 6., 11., 9., 10. grupas. Katrai no tām arī savs priekšnesums:
• 3., 4. grupas izpildīja latviešu tautasdziesmu “Ozoliņi, ozoliņi”, kurā apdziedās ozola spēku, varenumu un nozīmīgumu Jāņu dienas tradīcijās;
• 6.,4. grupas izpildīja latviešu tautasdziesmu “Sit, Jānīti” Ilgas Reiznieces aranžijā. Priekšnesumu izpildīs gan dziedot, gan piespēlējot pavadījumu ar jaunizveidotiem skaņu rīkiem – ritma kūlīšiem;
• 9., 10. grupas izpildīja latviešu tautasdziesmu “Neguļu, neguļu”, kurā apguvuši tādus labības nosaukumus kā lini, rudzi, auzas, u.c.
Pēc tam rotaļā “Lielais Jānis” sveicām 3. grupas Jānīti, jo, kā vēsta ticējums, kas Jāņu dienā godina Jāni, tam visu gadu sekos laime.
Plkst. 10.15 ar rotaļu “Šurp, Jāņa bērni!” zem ozola lielajā laukumā satikās 1., 7., 8., 5., 10. un 2. grupa. Bērni vienojās kopīgā dziesmā “Neguļu, neguļu”, kurā izdziedāja vienu no slavenākajiem Jāņu dienas ticējumiem – kāpēc ir svarīgi Jāņu naktī palikt nomodā.
Ar rotaļu “Kas dārzā” uzzinājām, ka ne tikai bērni ir līgotāji, bet arī saule, bite un visa radībiņa.
Pēc dziesmām un rotaļām grupas devās uz Sprīdīša pļavu, kurā apguva Jāņu zāļu iedarbību uz veselību un veidoja mūsu kopējo Spēka vainagu. Bet pēc tam – pie bērza visi bija mīļi gaidīti cienāties ar tradicionālo Jāņu sieru un kvasu.
Jāņu dienā ar tradīcijām bērnus iepazīstināja Saimnieces:
• Linda BERKULE un Santa KĻAVA – BŪMANE (zem ozola, lielajā laukumā);
• Kristīne ČERNOMIRDINA ( Sprīdīša pļaviņā);
• Anta APINE (pie bērza un ogu krūmiem).

Saimniecēm čakli palīdzēja skolnieces, mūsu iestādes bijušās audzēknes Loreta BUKANE, Patrīcija POMERE, Elza JAUNZEMA.

JĀŅU DIENA 2024JĀŅU DIENA 2024JĀŅU DIENA 2024JĀŅU DIENA 2024JĀŅU DIENA 2024JĀŅU DIENA 2024JĀŅU DIENA 2024JĀŅU DIENA 2024JĀŅU DIENA 2024

Sagatavoja: mūzikas skolotājas Linda BERKULE, Santa KĻAVA – BŪMANE
Foto: sporta skolotāja Dita HOLLA

Skip to content