Ar mērķi informēt, atgādināt un veikt praktiskas rīcības, lai mazinātu ietekmi uz klimata pārmaiņām pārtikas jomā, Ekopadomes locekles, ārsta palīgs K.ČERNOMIRDINA un skolotāja palīgs I.RĒPSE aicināja iesaistīties izglītojošās un praktiskās aktivitātēs:
Jau sesto gadu aktualizēta ikgadējo rudens velšu nodošanu iestādes virtuvei no ģimenēm un darbiniekiem. Prieks par lielo atsaucību, kas dod iespēju iekļaut ēdienkartē vietējo un sezonālo.
Aicinājums darbiniekiem svētku cienastos kolēģiem izmantot pašgatavotu vai vietējo ražotāju produkciju. Kā pirmās atsaucās iestādes vadītāja M.VOSKA un lietvede A.GASPERTE, kas savās svētku dienās kolēģus cienāja ar Alūksnē gatavotiem saldumiem.
Putras nedēļas ietvaros kopējā ēdienkartē katru dienu plānotas dažādas putras, pirmo reizi pēc skolotāju ierosinājuma – bukstiņputra. Bērni grupās veica balsojumu “Garšīgākā putra”, iepazina dažādus graudus, gatavoja putras. 7.grupas skolotājas iesaistīja arī ģimenes akcijā “Gardākā putra mājās”.
Mēneša garumā ārsta palīgs vadīja nodarbības bērniem grupās par veselīgu uzturu, vietējo un sezonālo pārtiku.
16. oktobrī, Pasaules Pārtikas dienā, skolotāja palīgs I.RĒPSE organizēja konkursu darbiniekiem, pašgatavoto Ziemas krājumu degustāciju un balsojumu par gardāko produktu. Prieks par atsaucību, krājumus atnesa 22 darbinieki un notika jauka pieredzes apmaiņa par dažādām krājumu gatavošanas receptēm. Kopējā ēdienkartē šajā dienā bija iekļauti tikai vietējie, sezonālie produkti.
14. – 18. novembrī, Life projekta “Atkritumi kā resursi” praktiskā atkritumu svēršanas nedēļas ietvaros veicām arī ikgadējo pārtikas atkritumu svēršanu, ko regulāram auditam Ekopadome organizē jau kopš 2017.gada. Kopš iestādē tiek organizētas pašapkalpošanās prasmes pārtikas atkritumu līknē ir nebūtiskas svārstības, 0,100 litru robežās uz bērnu.
Liels prieks, ka mācību procesā ne tikai grupu skolotājas, bet arī atbalsta personāls pievērsās Pārtikas tēmai. Logopēde L.ZVEJNIECE nodarbībās izmantoja spēli ” Ēdam atbildīgi” un sporta skolotājas kustību aktivitāti “Veselīgs, neveselīgs”. Mūzikas skolotājas Meteņdienas aktivitātēs kopā ar bērniem mācījās un dziedāja tautasdziesmas par dārza veltēm un organizēja dārzeņu un augļu degustāciju.
Ārsta palīgs sagatavoja vizuālu informāciju par bērnu individuālo ūdens pudeļu higiēnu, kas skaidrota un diskutēta saimniecisko darbinieku sanāksmē, informācija pārsūtīta vecākiem e-klasē un izvietota vecāku stūrīšos.
Sakarā ar bioloģisko konteineru uzstādīšanu iestādē, veiktas izmaiņas iekšējā atkritumu šķirošanas kārtībā, tagad gatavo neapēsto pārtiku turpinām nodot mīļdzīvniekiem, mizas liekam bioloģiskajos atkritumos. Jaunā kārtība skaidrota saimnieciskajiem darbiniekiem.
Protams, turpināsim visa gada garumā iekļaut veģetāro dienu iestādes ēdienkartē reizi mēnesī, praksi, kad bērni paši uzliek ēdienu, mācās par veselīgas, vietējas un sezonālas pārtikas nozīmi. Gada tēmas “Klimata pārmaiņas” ietvaros grupu skolotājas aicinātas ar bērniem gatavot no vietējiem un sezonāliem produktiem visa mācību gada garumā.
Sagatavoja:
Ekopadomes locekles, ārsta palīgs K.ČERNOMIRDINA, skolotāja palīgs I.RĒPSE, Ekoskolas koordinatore, vadītājas vietniece izglītības jomā A.APINE.
Foto apkopoja – D.HOLLA.