Pašvaldības darbinieki apsekos ar Sosnovska latvāni invadētās teritorijas Alūksnes novadā - Alūksnes novads

Pašvaldības darbinieki apsekos ar Sosnovska latvāni invadētās teritorijas Alūksnes novadā

Pašvaldības darbinieki apsekos ar Sosnovska latvāni invadētās teritorijas Alūksnes novadāNo 28. septembra līdz 31. oktobrim Alūksnes novada pašvaldības darbinieki apsekos ar Sosnovska latvāni invadētās teritorijas novadā. Latvāņu izplatības monitoringu pašvaldība veiks visos īpašumos – arī fizisku un juridisku personu, tādēļ aicinām iedzīvotājus ar izpratni izturēties, satiekot pašvaldības darbinieku teritorijas apsekošanas laikā.

Ar Sosnovska latvāni invadēto īpašumu regulāra apsekošana ir saistīta ar Alūksnes novada pašvaldības domes 2021. gada 28. janvārī apstiprināto Sosnovska latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumu organizatorisko plānu 2021.-2025. gadam.

Minētais plāns nosaka, ka, ja  monitoringa laikā zemes gabalā ir konstatēts latvāņa augs ar izveidojušos ziedkopu, tiek uzskatīts, ka latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumi nav veikti. Par šī invazīvā auga izplatības ierobežošanas pasākumu veikšanu ir atbildīgs attiecīgā zemes gabala īpašnieks vai tiesiskais valdītājs. Augu aizsardzības likums nosaka, ka par invazīvo augu sugu izplatības un vairošanās pieļaušanu, to ierobežošanas pasākumu neveikšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu.

Lai sekmētu latvāņu izplatības samazināšanos, pašvaldības iestādes veic monitoringu. Ja tā laikā personas īpašumā tiek konstatēts, ka nav veikti latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumi, tad pašvaldība šai personai atgādina par veicamo pienākumu. Ja pēc aicinājuma veikt latvāņa izplatības ierobežošanu zemes īpašnieks to tomēr neveic, tad pašvaldība to dara par pašvaldības budžeta līdzekļiem un personai ir pienākums segt šos izdevumus.

Atgādinām, ka saskaņā ar Alūksnes novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem “Par atvieglojumiem nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem Alūksnes novadā”, personas, kuru īpašumā vai tiesiskā valdījumā ir ar Sosnovska latvāni invadēta zemes vienība, kas iekļauta latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumu organizatoriskajā plānā, un šajā zemes vienībā tiek veikta latvāņu ierobežošana, var saņemt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu 50% apmērā par attiecīgo platību. Nodokļa atvieglojumus piemēro par nākamo taksācijas gadu, pamatojoties uz pašvaldības veiktā monitoringa rezultātiem.

Ar Sosnovska latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumu organizatorisko plānu var iepazīties pašvaldības tīmekļvietnē  www.aluksne.lv sadaļā Pašvaldība/Dokumenti/Citi dokumenti, kā arī Latvijas Republikas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Informācija par latvāņu izplatības ierobežošanu un īpašnieku atbildību, par invazīvā auga apkarošanas metodēm un cita noderīga informācija pieejama Valsts augu aizsardzības dienesta tīmekļvietnē: https://www.vaad.gov.lv/lv/par-latviju-bez-latvaniem.

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content