Pašvaldība aicina sakārtot laivu novietnes - Alūksnes novads

Pašvaldība aicina sakārtot laivu novietnes

Pašvaldība aicina sakārtot laivu novietnes26. septembrī Alūksnes novada pašvaldība uz sarunu par Alūksnes ezera iekšezerā esošo laivu novietņu stāvokli bija aicinājusi novietnes “Iekšezers 7” un atkārtoti – arī “Iekšezers” 3 un 5 lietotājus. Kā zināms, pirmā sanāksme ar 3. un 5. laivu novietnes lietotājiem notika jau pavasarī.

 

 Pašreizējais laivu novietņu tehniskais un vizuālais stāvoklis ir slikts, tādēļ pašvaldība aicina novietnes lietotājus organizēti plānot to sakārtošanu, lai tās varētu saglabāt. Pašvaldības mērķis ir iekļaut laivu novietnes vēsturiskā centra teritorijas daļā (bijusī VEF teritorija), ko pašvaldība plāno attīstīt. Lai tas izdotos, nepieciešama laivu novietņu lietotāju sapratne un aktīva iesaistīšanās konkrētās novietnes atjaunošanas procesu organizēšanā.

 

 Pašvaldības aicinājums ir:

  • sakārtot laivu novietnes divu gadu laikā atbilstoši krāsu pasei;
  • veikt fasādes remontu, nomainot satrupējušos dēļus, nokrāsot fasādes ar krāsu pasē norādīto krāsas toni. Nomainīt logus un durvis (saglabājot katras laivu mājas unikālās iezīmes – logu dalījums, izmērs, durvīm – dēļu raksts un izmēri) vai veikt to krāsošanu. Jumta segums jānomaina uz krāsu pasē norādīto materiālu. Laivu mājas visas fasādes krāsošana un jumta seguma nomaiņa jāveic vienlaicīgi.

 

 Pašvaldība no savas puses ir izgatavojusi krāsu pasi, kas nosaka vizuālās vadlīnijas laivu māju atjaunošanai. Sanāksmes dalībnieki krāsu pases saņēma, pārējos aicinām vērsties Būvvaldē, Dārza ielā 11. Krāsu pasē norādīts izmantojamais jumta segums – svaigi plēstas apses koka skaidas (lubiņas). Fasādes apdarē paredzēts saglabāt esošos dēļus, kas attīrīti no sedzošo krāsu slāņiem līdz dabiska koka faktūrai, bet bojātos dēļus aizvietot ar jauniem, saglabājot esošo dēļu dimensijas, stiprinājuma principu. Durvju ārtelpas dekoratīvās plaknes risinājums jāsaglabā identisks vēsturisko durvju risinājumam. Krāsu pasē norādīts arī izmantojamais krāsas tonis fasādei, durvīm un logiem.

 

 Apliecinājums tam, ka lubiņu/skaidu segums laivu novietņu jumtiem ir vēsturiski atbilstoša izvēle, atrodams Alūksnes novada muzeja tīmekļvietnē, kur publicēti vairāki 1920.-1930. gadu fotoattēli. Tajos redzams, ka uz laivu māju jumtiem Alūksnes ezerā vēsturiski bijušas lubiņas/skaidas. Līdz ar to, šis ir pamatojums konkrētajai jumta seguma izvēlei, lai padomju gados būvētās celtnes iederētos vēsturiskajā centrā un pieminekļa teritorijā.

 

 Kopš pirmās sanāksmes ar laivu novietņu lietotājiem, kas notika šī gada 28. martā, ir notikusi virzība laivu novietņu īpašumtiesību sakārtošanā, lai tās varētu ierakstīt zemesgrāmatā. Pašvaldība 26. septembrī notikušajā sanāksmē informēja par veicamajiem soļiem. Pirms vērsties zemesgrāmatā, nepieciešams veikt ēkas kadastrālo uzmērīšanu inventarizācijas lietas izgatavošanai, kas jāpasūta Valsts zemes dienestā lietotājiem kopīgi. Dažām laivu novietnēm inventarizācijas lieta varētu būt jau savulaik izgatavota – to ir nepieciešams atrast. Meklējumos var vērsties pie bijušajiem kooperatīvo sabiedrību vadītājiem vai VZD arhīvā. Pēc kadastrālās uzmērīšanas (inventarizācijas lietas saņemšanas), zemesgrāmatā jāaizpilda nostiprinājuma lūgums (katram atsevišķi).

 Zemesgrāmatā iesniedzamie dokumenti:

  • akts par ēkas pieņemšanu ekspluatācijā,
  • kooperatīvās sabiedrības likvidācijas pārskats un mantas sadales plāns,
  • ēkas kadastrālā uzmērīšana – inventarizācijas lieta.

 Līdz ar to primāri, lai šo procesu virzītu uz priekšu, katras laivu novietnes lietotājiem būtu nepieciešams organizēties un satikties un izvērtēt, kādi dokumenti ir viņu rīcībā.

 Jāuzsver gan, ka, lai sakārtotu laivu novietnes, tām nav jābūt obligāti iereģistrētām zemesgrāmatā.

Pašvaldība aicina sakārtot laivu novietnes Pašvaldība aicina sakārtot laivu novietnes

Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content