No šodienas, 7. maija, sviesta, vājpiena pulvera, puscieto un cieto sieru ražotāji, kā arī liellopu gaļas un aitu un kazu gaļas ražotāji var iesniegt pieteikumus produktu privātai uzglabāšanai Eiropas Komisijas (EK) tikko atvērto atbalsta pasākumu ietvaros.
Atbalsts produktu privātai uzglabāšanai ir atbalsts par produkta uzglabāšanu ražotāja noliktavā uz noteiktu laiku, par to saņemot daļēju uzglabāšanas izmaksu kompensāciju. Uzglabāšanas laikam beidzoties, ražotājs produktu var realizēt tirgū.
Atbalsta pasākumus EK ieviesusi, lai stabilizētu lauksaimniecības produktu tirgus, ko spēcīgi satricinājusi Covid-19 nelabvēlīgā ietekme, samazinot pieprasījumu un preču tirdzniecības plūsmas un tādējādi apdraudot lauksaimniecības un pārtikas nozari visos tās posmos no gatavā produkta realizācijas līdz primārajiem ražotājiem.
Privātās uzglabāšanas atbalsta apmērs sviestam, vājpiena pulverim un sieram veidojas no diviem elementiem – fiksētās summas (eiro par tonnu) un mainīgās summas (eiro par tonnu par katru uzglabāšanas dienu). Piemēram, vājpiena pulverim atbalsta apmērs veidosies no fiksētās summas 5,11 eiro par tonnu un mainīgās summas 0,13 eiro par tonnu dienā, bet sieram – attiecīgi 15,57 eiro par tonnu un 0,40 eiro par tonnu dienā. Liellopu gaļai un aitu un kazu gaļai atbalsta apmērs par tonnu ir fiksēts un atkarīgs no uzglabāšanas ilguma, piemēram, par 90 dienas ilgu uzglabāšanu atbalsta apmērs liellopu gaļai būs 1008 eiro par tonnu, bet aitu un kazu gaļai 866 eiro par tonnu.
Katram produktam arī ir noteikts minimālais daudzums, ko var pieteikt privātai uzglabāšanai, kā arī īsākais un garākais iespējamais uzglabāšanas periods. Sviestam, vājpiena pulverim un liellopu gaļai tās ir 10 tonnas, sieram 500 kg un aitu un kazu gaļai 5 tonnas.
Atsevišķiem produktiem tiek piemēroti papildus nosacījumi, piemēram:
- atbalstam par siera privātu uzglabāšanu var pieteikt tikai sieru ar aizsargātu nosaukumu vai sieru, kurš ir pilnībā nogatavināts un tā nogatavināšanas periods ir vismaz 21 diena, kā arī derīguma termiņš ir garāks par uzglabāšanas laiku. Atbalstam var pieteikt arī biezpienu saldētā veidā un nepiemērojot nosacījumus par nogatavināšanu. Kopējais siera apjoms, ko ražotāji Latvijā var pieteikt privātai uzglabāšanai, ir 459 tonnas;
- atbalstam par liellopu gaļas privātu uzglabāšanu var pieteikt tikai tādu liemeņu pakaļējās ceturtdaļas, kas iegūtas no 8 mēnešus vecu vai vecāku dzīvnieku S, E, U, R un O klasei atbilstošiem liemeņiem;
- atbalstam par aitu un kazu gaļas privātu uzglabāšanu var pieteikt tikai tādus liemeņus un pusliemeņus, kas iegūti no 12 mēnešus veciem vai jaunākiem dzīvniekiem.
Pieteikumus privātai uzglabāšanai var iesniegt Lauku atbalsta dienestā (LAD) no 2020. gada 7. maija līdz 30. jūnijam. Viens atbalsta pretendents šajā laikposmā var iesniegt neierobežotu skaitu pieteikumu. Atbalstu pasākuma ietvaros izmaksā pēc uzglabāšanas laika beigām.
Zemkopības ministrija ir izstrādājusi noteikumu projektu, ar kuru Latvijā tiks ieviesti jaunie privātās uzglabāšanas nosacījumi, un plānots, ka noteikumi varētu stāties spēkā maija otrajā pusē. Tomēr, ņemot vērā situācijas nopietnību saistībā ar Covid-19 ietekmi, kā arī ierobežoto laiku pieteikumu iesniegšanai, LAD ir gatavs sākt pieteikumu pieņemšanu no atbalsta pretendentiem arī pirms noteikumu spēkā stāšanās, pamatojoties uz ES normatīvo aktu tiešu piemērojamību dalībvalstīs.
Vairāk informācijas Lauku atbalsta dienestā (tālr. 67027898; www.lad.gov.lv).