Vasaras kultūras akadēmijā Alūksnē pašvaldību kultūras dzīves vadītāji diskutē par kultūru pierobežā un pārrobežu sadarbības iespējām - Alūksnes novads

Vasaras kultūras akadēmijā Alūksnē pašvaldību kultūras dzīves vadītāji diskutē par kultūru pierobežā un pārrobežu sadarbības iespējām

Vasaras kultūras akadēmijā Alūksnē pašvaldību kultūras dzīves vadītāji diskutē par kultūru pierobežā un pārrobežu sadarbības iespējām19.-21. augustā Alūksnē vairāk nekā 60 Latvijas pašvaldību kultūras dzīves vadītāji piedalījās trešajā Vasaras kultūras akadēmijā “Novadu kultūras dzīves veidošanas izaicinājumi ārpus centriem. Pārrobežu sadarbības iespējas”, ko rīkoja Latvijas Kultūras akadēmija sadarbībā ar Alūksnes novada pašvaldību. Vasaras kultūras akadēmijas uzmanības centrā bija izaicinājumi, kas saistīti ar kultūras dzīves veidošanu ārpus lielajiem apdzīvotajiem centriem un pierobežā, kā arī pārrobežu sadarbības iespējas un labās prakses.

Vasaras akadēmijas ietvaros reģionu kultūras vadītāji apsprieda mazapdzīvotu vietu kultūras specifiku un salīdzināja pierobežas novadu izaicinājumus, kas saistās ar  iedzīvotāju skaita samazinājumu, novecošanos un aizplūšanu, kā arī finansējuma trūkumu. Diskusiju dalībnieki uzsvēra pierobežas kultūras dzīves unikalitāti, kurā liela loma ir lauku tūrismam, dabas resursu daudzveidībai un sadarbībai ar vietējiem uzņēmumiem un biedrībām. Dalībnieki akcentēja arī nākotnes attīstības perspektīvas, izceļot nepieciešamību kultūras piedāvājuma sasaistīt ar tūrismu un vietējo kopienu iesaistīšanu kultūras pasākumu organizēšanā. Kā svarīga aktualitāte tika izcelta valsts un iedzīvotāju drošība Latvijas austrumu pierobežā, kas lielā mērā sakņojās vietējā kultūrā. Tāpat svarīga ir kultūras darbinieku profesionālā pilnveide un tālākizglītības iespējas reģionos.

Diskusijā par sadarbības iespējām un jaunu partnerību veidošanu kultūras nozarē tika uzsvērts, ka organizāciju un iestāžu savstarpējai sadarbībai ir būtiska loma kopīgu attīstības mērķu sasniegšanā. Īpaša loma ir sadarbībai ar uzņēmējiem un nevalstiskām organizācijām, kā arī tika uzsvērts, cik svarīgi ir, ka pašvaldība darbojas kā vidutājs savstarpējās sadarbības sekmēšanā. Diskusijas laikā tika akcentēta arī starptautiskas sadarbības nozīme, kas paplašina vietējā kultūras piedāvājuma iespējas, un izcelta nepieciešamība kultūras centriem aktīvāk iesaistīties starptautisku projektu veidošanā un īstenošanā.

Dalībnieki tika iepazīstināti ar laikmetīgās kultūras projektu piemēriem no Igaunijas dienvidu reģiona Tartu īstenotās Eiropas Kultūras galvaspilsētas 2024 kultūras programmas ietvaros, kā arī ārvalstu institūciju Latvijā (Britu padome, Francijas institūts) atbalstītajām kultūras iniciatīvām Latvijā. Ziemeļu Ministru padomes biroja un Latvijas-Igaunijas Interreg programmas biroja pārstāvji iepazīstināja ar nosacījumiem finansējuma iegūšanai pārrobežu sadarbībai. Dalībnieki interaktīvās sesijās varēja uzlabot savas komunikācijas un starpkultūru saskarsmes prasmes.  

Vasaras akadēmijas dalībnieki augstu novērtēja iespēju iepazīt vietējās kultūrvietas Alūksnes novadā, iepazīstot veiksmīgus piemērus kultūras infrastruktūras un piedāvājuma attīstīšanā nelielā vietā pierobežā. Tikšanās ar vietējiem kultūras dzīves veidotājiem iedvesmoja jaunas darba sezonas uzsākšanai.

Vasaras kultūras akadēmija ir ikgadējs pasākums, ko rīko LKA Tālākizglītības centrs sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām. Tās mērķis ir iepazīstināt ar jaunākajām atziņām mūsdienīgas kultūras pārvaldības veidošanā pilsētās un novados un sniegt neformālās tīklošanās iespējas Latvijas pašvaldību kultūras dzīves vadītājiem, savstarpēji pārņemot labās pieredzes prakses.

 

Ilona Asare
Latvijas Kultūras akadēmija
ilona.asare@lka.edu.lv

Foto: Amanda Emma Gaišā

Skip to content