Dizaina profesionāļu tikšanās Alūksnes Bānīša stacijā - Alūksnes novads

Dizaina profesionāļu tikšanās Alūksnes Bānīša stacijā

23. jūlijā Alūksnes Bānīša stacijā notika īpašs dizaina biroja “H2E” rīkots SEDG Latvijas dizaina kopienas publisks pasākums, kurā ekskursiju pa starptautiski godalgoto Bānīša stacijas ekspozīciju vadīja tās dizaina autori Ingūna un Holgers Eleri un ar neformālu lekciju piedalījās Igaunijas lielākā dizaina biroja “Velvet“ partneris un stratēģiskā dizaina vadītājs Janno Sīmars (Janno Siimar).

Alūksnes Bānīša stacijas ekspozīcija pērn saņēma galveno apbalvojumu starptautiskās organizācijas SEGD rīkotajā dizaina konkursā, tādēļ “H2E”, kas ir Alūksnes Bānīša stacijas ekspozīcijas autori, šogad Alūksnē organizēja pasākumu dizaina interesentiem.
– Esam starptautiskās organizācijas pārstāvji Latvijā un Baltijā un gribam aicināt dažādu nozaru profesionāļus, dizaina un radošo risinājumu lietotājus diskutēt par dizainu un aicināt to lietot vairāk, saskatīt to, kas mums Latvijā ir īpašs, un rādīt to arī starptautiskām auditorijām, – pasākuma ievadā uzsvēra “H2E” pārstāve Dagnija Balode.
Pasākuma dalībniekus uzrunāja arī Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars dīlers. Savā uzrunā viņš uzsvēra, cik būtiski ir noteikt skaidrus mērķus un virzīties uz tiem.
– Alūksnē esam sasnieguši ļoti daudz, un mērķi, par kuriem runājām pirms desmit gadiem, ir īstenojušies. Lasot Nacionālo attīstības plānu, īsti nesaprotu, uz kurieni virzās valsts, bet es skaidri zinu, kur virzās Alūksnes novads. Pašvaldībā sapratām, ka ir jāuzstāda skaidri, saprotami un atbildīgi mērķi, kas stiprinātu novada ekonomiku, uzlabotu dzīves kvalitāti iedzīvotājiem. Izvirzījām divus svarīgus virzienus ekonomiskajā attīstībā – ražošana un atbalsts uzņēmējdarbībai, un tūrisms – visa veida atbalsts, lai Alūksnē ienāktu tūristi un stiprinātu mūsu teritoriju, jo skaidrs, ka ar šo nelielo iedzīvotāju blīvumu nevaram šeit vietas ģenerēt vietējās idejas un stiprināt ekonomiku. Viss it kā izskatās ļoti vienkārši – ir stratēģisks plāns, ir mērķi – īstenojam, viss notiek. Bet nē, nav nekas tik vienkārši. Šajā procesā pats svarīgākais ir atrast labākos izpildītājus, kas pašvaldībām un valsts iestādēm nav vienkārši. Te ir vajadzīgs komandas darbs, un pirmkārt komandai ir jāsaprot, kas ir labākais – labākais dizainers, arhitekts, būvnieks. Mēs tiecamies sadarboties ar labākajiem, kas ir lojāli un godīgi pret savu darbu, – sacīja Dz. Adlers.
Dizaineri Ingūna un Holgers Eleri klātesošajiem pastāstīja par to, kā veidota un tapusi stacijas ekspozīcija, tās izveidē iesaistot arī vietējos iedzīvotājus, kas dalījušies atmiņās par Bānīti, piedalījušies ekspozīcijas ekrānos redzamajos video materiālos.
– Šis ir projekts, kas piedzīvojis maz izmaiņu no konceptuālās stadijas tādēļ, ka pasūtītājs mums uzticējās un teica – jūs esat profesionāļi, dariet. Ja ir tāda abpusēja uzticība, tad arī rezultāts ir veiksmīgs. Mūsu uzdevums bija izstāstīt stāstu par mazbānīti no vēsturiskā, emocionālā, cilvēciskā aspekta un jau skiču stadijā bija skaidrs, kā tam vajadzētu izskatīties, – uzsvēra H. Elers.
Pasākumā piedalījās arī dramaturgs, režisors Lauris Gundars, kurš dalījās pieredzē ekspozīcijas tekstu veidošanā.

Skip to content