Būtiska informācija namīpašniekiem - Alūksnes novads

Būtiska informācija namīpašniekiem

Alūksne Sākoties aktīvākai būvniecības sezonai, atgādinām, ka 2023. gada 31. augustā stājās spēkā grozījumi Alūksnes novada pašvaldības domes 2023. gada 27. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 7/2023 “Alūksnes novada teritorijas plānojums 2015.-2027. gadam, Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi un grafiskā daļa”.

 

Būtiskākie grozījumi, kas jāņem vērā plānojot turpmākās būvniecības ieceres

 

 Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu grozījumos precizēti nosacījumi publisku un pakalpojumu objektu izveidei esošās daudzdzīvokļu ēkās. Ņemot vērā, ka daudzas pilsētā un ciemos esošās daudzdzīvokļu ēkas sākotnēji nav projektētas ar atsevišķām ieejām publiskai funkcijai vai pakalpojumu sniegšanai, teritorijas plānojuma grozījumos noteikts, ka šādos gadījumos jaunas kāpnes un ieejas nav pieļaujams izbūvēt.

 

 Ņemot vērā šī brīža strauji augošās tendences dažādu energoapgādes risinājumu pielietošanā gan privātās mājsaimniecībās, gan ražošanas objektos, teritorijas plānojuma grozījumos ir precizēti nosacījumi alternatīvo energoapgādes risinājumu izveidei. Grozījumos noteikts, ka saules paneļus un kolektorus pilsētā un ciemu teritorijās atļauts izvietot ne tikai uz ēku jumtiem, bet arī brīvstāvoši. Alūksnes pilsētas vēsturiskajā centrā, lai saglabātu pilsētbūvniecības pieminekļa saglabāšanu, saules paneļi nav izvietojami uz ēku jumtiem pret ielu vērstā ēkas fasādē kā arī priekšpagalmā.

 

 Alūksnes pilsētā un ciemu teritorijās aizliegts gar esošu ēku fasādēm izbūvēt metāla skursteņus, dūmeņus. Veicot jaunu skursteņu izbūvi esošām ēkām, to apdarei pielietojama apmetuma vai ķieģeļu apdare. Jaunas būvniecības gadījumā tiem jābūt integrētiem ēkas arhitektūrā.

 

 Alūksnes pilsētā (izņemot rūpnieciskās apbūves teritorijās un tehniskās apbūves teritorijās) fasāžu apdarē aizliegts izmantot pusapaļu dēļu apdari (guļbūves imitāciju), kā arī neapšūtas apaļkoka guļbūves, plastmasas materiālu apdari, rūpnieciskām teritorijām paredzētos metāla apdares materiālus (piemēram, metāla trapecveida profilu, sendviča tipa paneļus u.c.). Ēkas fasādes apdarē jāizmanto augstvērtīgi apdares materiāli.

 

 Alūksnes pilsētā, veicot logu nomaiņu iedibinātas (esošas) apbūves teritorijās, jāsaglabā logailu proporcijas un dalījums atbilstoši ēkas arhitektoniskajam veidolam. Nav pieļaujams esošos logus aizstāt vienlaidu loga iestiklojums bez dalījuma.

 

 Veicot jumta nomaiņu Alūksnes pilsētā, jāievēro šādi nosacījumi:

– pieļaujamie jumtu toņi – pelēks, cinkota skārda, sarkans vai brūns,

– jumta segumos, ja plānots izmantot metāla ieseguma materiālus, izņemot rūpnieciskās apbūves teritorijas, pieļaujams izmantot tikai klasisko valcprofilu vai cinkotā skārda loksnes, tās iestrādājot tradicionālā lokšņu dalījumā un locījumā ar dubultiem stāviem locījumiem vertikālajām šuvēm un dubultiem gulošiem ielokiem horizontālām šuvēm vai tam analogu rūpnieciski ražotu neprofilētu, krāsotu lokšņu skārda segumu. Ja ēka ir kopīpašums un katrai ēkas daļai ir savs īpašnieks, veicot ēkas atjaunošanu, abu ēku daļām jābūt vienādiem apdares materiāliem un jumta segumam.

 

Prasības žogiem

 

 Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumos papildināti jau esošie nosacījumi attiecībā uz žogu izbūvi, samazinot maksimālo žogu augstumu daļā Alūksnes pilsētas vēsturiskā centra, kā arī nosakot aizliegumu pilsētas teritorijā tādu žogu izbūvei, kuri neiekļaujas pilsētvides ainavā – lauksaimniecības žogus, zedeņu žogus un stiepļu žogus, kur stieples diametrs ir mazāks par 3 mm, skārda, betona plākšņu žogus, izņemot rūpnieciskās apbūves teritorijas.

 Vēsturiskajā apbūvē žogi atjaunojami agrākajā izskatā un augstumā vai arī būvējami atbilstoši vēsturiskajām tradīcijām – vertikāli dēļu žogi, metāla kalti, dabīgā akmens (mūrēti) vai arī ierīkojami dzīvžogi.

 Žoga augstums vēsturiskā centra kvartālā nedrīkst pārsniegt 1 m, šajos kvartālos aizliegts izmantot stiepļu žogus.

 Žogu krāsojumam un izvēlētajam materiālam jāatbilst zemesgabalā esošās ēkas arhitektūrai un pilsētvides raksturam.

 Dzīvžogiem pret ielu jābūt ne augstākiem par 1,6 m, pret kaimiņa zemes vienību pieļaujami līdz 1,8 m augstumam.

 Priekšpagalmos žogi jāuzstāda vienā joslā, vienādā attālumā no ceļa, lai veidotos vienota līnija. Ielas posma robežās žoga tonālais risinājums jāpieskaņo esošajai krāsu gammai.

 Žogos aizliegts izmantot dzeloņstiepļu (ja to nenosaka normatīvie akti) vai tām pielīdzinātu materiālu, kā arī koka, metāla, plastmasas atgriezumus.

 Žogos nedrīkst krāsot dabisko akmeni, keramiku un betonu.

 

Nosacījumi Alūksnes pilsētas vēsturiskajam centram

 

 Saskaņā ar Alūksnes pilsētas telpiskās attīstības vīziju pilsētā kā viena no nozīmīgākajām attīstāmajām teritorijām ir tās vēsturiskais centrs. Ņemot vērā Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes nosacījumus, teritorijas plānojuma grozījumu sagatavošanā ir radīti labāki priekšnosacījumi kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanai.

 Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi attiecībā uz pilsētbūvniecības pieminekli ir izstrādāti, pamatojoties uz SIA “Arhitekta L. Šmita darbnīca” veikto izpēti “Alūksnes pilsētas vēsturiskā centra un vēsturiski nozīmīgās pilsētvides apbūves arhitektoniskā apsekošana un teritorijas attīstības ieteikumi”.

 

 Lai pilsētas vēsturiskais centrs tiktu saglabāts kā vienots arhitektūras ansamblis, teritorijas plānojuma grozījumos, saskaņā ar vēsturisko izpēti, papildus ietverti nosacījumi jumtu risinājumiem, logaiļu dalījumiem, kā arī fasāžu tonālajiem risinājumiem, žogiem, kā arī reklāmām. Veicot izpēti pilsētas vēsturiskajā centrā, identificētas arī kultūrvēsturiski vērtīgas ēkas. Šīm ēkām saglabājamas vēsturiskās fasādes detaļas.

 

 Vēsturiskajā centrā un tā aizsargjoslā ēku galvenajās un ielas fasādēs, tai skaitā uz jumtiem, kas vērsti pret ielu, aizliegts izvietot satelītantenas, vadus, kabeļu kanālus, kondicionierus, ventilatorus, tehniskās iekārtas (vēdināšanas un dzesēšanas iekārtas un to daļas u. c.) un tml. elementus.

 

 Prasības fasādēm, logiem, durvīm:

 – fasāžu apdarē jāveido ielas apbūves ainavā vizuāli integrētu, tonāli sabalansētu fasāžu krāsu salikumu, izvairoties no krasi atšķirīgiem, tonāli nesaderīgiem, agresīviem akcentiem,

 – aizliegta neapšūta apaļkoka guļbūve, guļbūvi imitējošs apšuvums un plastikāta, metāla fasādes apdares materiālu izmantošana,

 – fasādēs izmantojamie materiāli – krāsots vai tonēts apmetums, koka dēļu apšuvums, sarkanie māla ķieģeļi atbilstoši vēsturiskajiem vai arī laikmetīgi, augstvērtīgi, dabīgi, ekoloģiski materiāli,

 – vēsturiskās apbūves ēku norobežojošo konstrukciju (ārsienu un jumtu) siltināšanu izpildīt, saglabājot esošo dzegas augstumu un oriģinālo profilu,

 – ailu aizpildījumus un fasāžu arhitektoniskās detaļas (dzegas, starpdzegas, logu apmales, sandrikus u.c.) veidot saskaņā ar Alūksnes apbūvei raksturīgiem piemēriem,

 – vēsturiskajā centrā, izņemot Miera, Peldu, Loka, Tempļakalna un Haralda ielu, durvju un logu nomaiņas ēkas galvenajā fasādē gadījumā, tās jāizgatavo atbilstoši vēsturisko durvju analogam. Nav pieļaujami plastikāta (PVC) logi un durvis,

 – esošām ēkām saglabāt loga aiļu proporcijas, stiklojuma dalījumu, tai skaitā arī verandām.

 

 Prasības jumtiem:

 – jumta seguma materiāli kultūras pieminekļiem atbilstoši arhitektoniski mākslinieciskajā izpētē noteiktajam,

– pārējām ēkām vēsturiskajā centrā un tā aizsargjoslā pieļaujamie segumi: māla dakstiņi, akmens dakstiņi, cinkotas skārda loksnes, tās iestrādājot tradicionālā lokšņu dalījumā un locījumā ar dubultiem stāviem locījumiem vertikālajām šuvēm un dubultiem gulošiem ielokiem horizontālām šuvēm, analogs rūpnieciski ražots neprofilēts, krāsotu lokšņu skārda segums, piemēram skārda valcprofils vai klasiskais vertikālo šuvju profils,

 – pieļaujamie jumtu toņi – tumši sarkans cinkota skārda tonis vai pelēks, cinkotam skārdam analogs krāsas tonis,

 – aizliegts izmantot asimetrisku jumta novietojuma konfigurāciju, izņemot, ja vēsturiskai apbūvei šāda prasība nav pielāgojama,

 – vēsturiskajā centrā aizliegta jumta logu izbūve ielas (galvenajā) fasādē,

 – jumti veidojami ar slīpumu. Jumtu formām, mērogam, sadalījumam un plakņu slīpumam jābūt piemērotām ēkas individuālajai arhitektūrai un pieskaņotam blakus esošās apbūves jumtiem,

 – tehniskās iekārtas, kuras izvietotas jumta plaknēs, atbilstoši apbūves noteikumiem, krāsojamas tādā pašā krāsā, kā ēkas jumts vai jumta izbūves, vai atbilstoši būvvaldē saskaņotai ēkas krāsu pasei.

 

 Miera, Tempļakalna, Loka, Haralda, Peldu ielas apbūve veidojama, ievērojot šādus nosacījumus – viens stāvs ar izbūvētu jumta stāvu (mansarda izbūvi) un slīpiem jumtiem (pieļaujamais jumta slīpums no 25 grādiem līdz 60 grādiem).

 Rijukalna, Vējakalna, Siguldas apbūve veidojama, ievērojot šādus nosacījumus – maksimums divi stāvi ar divslīpu vai četrslīpu jumtu vai viens stāvs ar izbūvētu jumta stāvu (mansarda izbūve), ēku logi nedrīkst būt ar vienlaidu iestiklojumu bez dalījuma.

 

 Detalizēti ar Alūksnes novada pašvaldības domes 2023. gada 27. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 7/2023 “Alūksnes novada teritorijas plānojums 2015.-2027. gadam, Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi un grafiskā daļa” var iepazīties

https://aluksne.lv/index.php/pasvaldiba/dokumenti/teritorijas-planojumi/

https://tapis.gov.lv/

Atgādinām, ka pirms fasādes krāsošanas darbu uzsākšanas Alūksnes pilsētā un ciemu teritorijā fasādes krāsu pase jāsaskaņo Būvvaldē.

 

Sandra Smildziņa,

Būvvaldes vadītāja – arhitekte

Skip to content