Aicina “Glika dienas” 17.-19. maijā - Ernstam Glikam 370, Bībeles tulkojumam 335 - Alūksnes novads

Aicina “Glika dienas” 17.-19. maijā – Ernstam Glikam 370, Bībeles tulkojumam 335

Programma

Godinot vācu tautības Alūksnes mācītāju Ernstu Gliku, kurš 17. gadsimtā pirmais latviski pārtulkoja Bībeli un pašreizējā Alūksnes novada teritorijā izveidoja pirmās skolas latviešu zemnieku bērniem Vidzemē, Alūksnē no 17. līdz 19. maijam Alūksnē notiks “Glika dienas”.

  Šim notikumam gatavojas Alūksnes, Balvu un Gulbenes novadu kori, kuri Glika piemiņai veltītā koncertā izpildīs latviešu un pasaules autoru garīgās dziesmas, ar koncertiem baznīcās mūs priecēs Jānis Lūsēns un Zigfrīds Muktupāvels, vokālā grupa “Schola Cantorum Riga”. Pie Glika ozoliem notiks paaudžu sadraudzības vakars, pie Baptistu draudzes ēkas garīgas sarunas risināsies atklājumu pēcpusdienā, baznīcas aicinās uz Vasarsvētku dievkalpojumiem, varēs līdzdarboties radošajā darbnīcā Bībeles muzejā un doties īpaši Glikam veltītā tūrisma maršrutā. Glika dienas papildinās arī Muzeju nakts aktivitātes visā novadā.

 Vēsture liecina, ka Ernsts Gliks par godu Vecās un Jaunās Derības tulkojumam iestādījis divus ozolus, kas joprojām zaļo Alūksnes evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājmuižas teritorijā. Tādēļ “Glika dienu” norise 17. maijā sāksies tieši tur – Glika trīssimtgadīgo ozolu pavēnī ar izzinošu sadraudzības vakaru “Glika ozolos dzied putni” no plkst. 18.00 līdz 20.00. Šeit norisināsies Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas jauniešu veidotas prāta spēles komandām, kopīga muzicēšana, slavēšana, draudzības zupa. Skaists, muzikāls un emocionāls vakars solās būt Alūksnes Svētā Bonifācija Romas katoļu baznīcā, kad plkst. 21.00 tur skanēs komponista Jāņa Lūsēna un mūziķa, dziedātāja Zigfrīda Muktupāvela koncerts.

 Sestdien, 18. maijā, plkst. 12.00 Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks Alūksnes, Gulbenes, Balvu koru apriņķa koru garīgās mūzikas koncerts “Svētīts lai top Tavs vārds”. Koncertā piedalīsies sieviešu, jauktie un senioru kori, kopā 12 kolektīvi, kas klausītājus priecēs gan ar individuāli, gan kopkorī un ērģeļu pavadījumā atskaņotiem skaņdarbiem. Koncerta mākslinieciskais vadītājs – Uldis Kokars, koncertu vadīs skolotāja, Ernsta Glika dzīves pētniece Ilona Riekstiņa. Bībeles muzejā no plkst. 11.00 līdz 15.00 būs Bībeles vārdu iespiešanas radošā darbnīca uz Latvijas vienīgā Gūtenberga iespiedmašīnas prototipa.

 Baptistu draudzes ēkā un laukumā, Dārza ielā 2, plkst. 11.00 notiks Septītās dienas adventistu draudzes dievkalpojums “Gaisma spīd tumsībā”, bet no plkst. 14.30 līdz 16.00 visi aicināti uz atklājumu pēcpusdienu “Glika mantojums joprojām mūsdienīgs”, tajā ietilps seminārs, kurš galvenokārt atbildēs uz jautājumiem vai Dieva Vārds jeb Bībele (Glika mantojums) ir aktuāls arī mūsdienās. Programmu papildinās 18. gadsimta kristīgās mūzikas priekšnesumi.

 No plkst. 18.00 līdz svētdienas pirmajai rīta stundai, Alūksnes novada muzeji 20. reizi piedalīsies starptautiskajā Eiropas muzeju akcijā “Muzeju nakts”. Šī gada tēma – izzināt un iegūt, pētīt un saprast.

 Svētdien, 19. maijā, plkst. 9.00 Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā, notiks Vasarsvētku dievkalpojums, savukārt Alūksnes Svētā Bonifācija Romas katoļu baznīcā uz Vasarsvētku Svēto Misi aicināti plkst. 11.00.

 Glika dienu noslēgumā plkst. 18.00 vokālās grupas “Schola Cantorum Riga” koncerts Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Vokālā grupa “Schola Cantorum Riga” dibināta 1995. gadā ar mērķi praktizēt senās mūzikas, jo īpaši gregoriskā korāļa, autentisko dziedāšanu. Grupas dziedātāji ir profesionāli mūziķi, kurus vieno mīlestība uz seno mūziku un vēlme to atskaņot saskaņā ar jaunākajām atziņām autentiskas interpretācijas jomā. Līdztekus viduslaiku mūzikai grupas koncertos un iesakņojumos dzirdami arī mūsdienu latviešu komponistu darbi, un ne reti tie ir pirmatskaņojumi.

 No 1. maija Glika dienu ietvaros, Alūksnes Tūrisma informācijas centrs aicina doties pastaigā pa pilsētu un iepazīt vietas, kas saistītas ar E. Glika vārdu, izmantojot sagatavoto kājāmgājēju maršrutu “Ernsta Glika vārds mūsdienu Alūksnē”. Vairāk par maršrutu www.visitaluksne.lv

Ieeja pasākumos bez maksas.

 

Amanda Emma Gaišā,
Alūksnes novada Kultūras centrs

Skip to content