Alūksnes novadā notiks Latvijas simtgades zaļumballes - Alūksnes novads

Alūksnes novadā notiks Latvijas simtgades zaļumballes

FOTO: Zeltinieša Gunāra Kalēja vadītais zaļumbaļļu orķestris Alūksnes Zeltiņos 20. gadsimta 50-tie gadi. Foto no Gunāra Kalēja personīgā arhīva

Šogad, svinot Latvijas simtgadi, tieši 100 dienas pirms valsts dzimšanas dienas – 11. augustā, daudzviet Latvijā, arī Alūksnes novadā, notiks Latvijas simtgades zaļumballes.

Latviešu vasaras atpūtas piedāvājumā jau izsenis ir romantiskās zaļumballes – pakalnos, pļavās, druvās, estrādēs, siena šķūņos, lauku sētu pagalmos – visur, kur var atrast vietu dancošanai un kādu stūri muzikantiem. Arī Alūksnes novadā katrā pagastā gados vecākajiem ļaudīm ir atmiņā sentimenta pilni stāsti par senajām lauku zaļumballēm, kad pēc darba sapulcējās apkaimes vīri un sievas ar mūzikas instrumentiem, lai gādātu par jestru dancošanu līdz pirmajiem gaiļiem.

11. augustā Alūksnes novadā Latvijas simtgades zaļumballes notiks Zeltiņos, Bejā, Veclaicenē un Mālupē. Zeltiņu pagastā viskuplāk apmeklētās zaļumballes ir pēc kapusvētkiem, kas notiek augusta otrajā nedēļas nogalē. Kopš 1965. gadā Melnupes krastā ir uzcelta brīvdabas estrāde, tā kalpo par izcilu zaļumbaļļu vietu. Šogad zeltinieši 11. augustā pulksten 18.00 estrādē rīkos novadnieka – aktiera, dziesminieka un jokdaru karaļa Edgara Liepiņa 90. dzimšanas dienai veltītu muzikālu uzvedumu “Ir milzu teātris šī pasaule. Tas noslēgsies ar zaļumballi pulksten 22.00, kurā muzicēs grupa “Putots miezīts” (“Putukvass”) un Lauris Neilands, izdziedot un izspēlējot latviešu senās un mūsdienu dziesmas.

Latvijas simtgades zaļumballe notiks vēl vienā iecienītā zaļumbaļļu vietā – Jaunalūksnes pagasta Bejas brīvdabas estrādē “Dainas”. Te pulksten 19.00 vakars iesāksies ar deju kopas “Beja” un viņu draugu kolektīvu sadancošanu. Savukārt pēc tās, ap pulksten 21.00, uz zaļumballi aicinās grupa “Liepavots”.

Latvijas – Igaunijas pierobežā, Veclaicenes pagasta Kornetos notiks “Pierobežas zaļumballe”. Arī veclaicenieši jau izsenis bijuši zaļumbaļļu cienītāji, atpūšoties pie lauku kapellas un pūtēju orķestra mūzikas ritmiem. “Pierobežas zaļumballē” Veclaicenes estrādē skanēs mūzika un dziesmas, būs aicināti satikties pierobežas ļaudis gan no Latvijas, gan Igaunijas, jo arī agrākos gados Veclaicenes ballēs sadancojušies, iepazinušies un iemīlējušies latviešu un igauņu puiši un meitas. Zaļumballē pulksten 22.00 lustēties aicinās vietējā grupa „Savējie”.

Savukārt Mālupes brīvdabas estrādē Latvijas simtgades zaļumballei īpaši romantisks aicinājums – “Es TEVI ielūdzu uz BALLI”. Mālupieši 11. augustā pulksten 21.00, kad sāks kvēlot ugunskurs, aicinās uz muzikālu tikšanos ar labiem ļaudīm pie Mālupes Saieta nama, bet vakarā pulksten 23.00 Mālupes salā ballētāji gaidīti uz simtgades zaļumballi.

 

Evita APLOKA, Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content